banner564

Gerilim tırmanıyor

Rum Yönetimi, Kıbrıs açıklarında sondaj yapacak olan Fatih gemisinin mürettebatını ‘Uluslararası tutuklama emriyle’ tehdit etti

Gerilim tırmanıyor
banner598

Rum Yönetimi’nin, Baf açıklarına konumlanan Fatih gemisinin sondaja başlamasını an meselesi gördüğü ve ciddi girişimlerde bulunduğu bildirildi. Sondajın Baf-Pegia’nın 40 deniz mili açığındaki “Finiki” hedefinde başlayacağına dair bilgi sahibi olduğunu açıklayan Rum Yönetimi, sahil radyosu aracılığıyla Fatih personelini “haklarında uluslararası tutuklama emri çıkarmakla” tehdit ettiği haber verildi. 
   Politis gazetesi birinci sayfasından verdiği “MEB’in Kuzey Kesimiyle İlgili Koordinatlar BM’ye… Sondajın Başlaması An Meselesi” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin, Fatih’in Baf’ın Pegia köyü açıklarına gitmek üzere yolda olduğu haberini aldığı anda alelacele BM’ye, sözde MEB’inin Kuzey bölümündeki parsellerin koordinatlarını içeren sözlü not ilettiği bilgisine yer verdi.
   Habere göre, Rum yönetimi kaynakları bu bilgiyi doğrulamıyor veya yalanlamıyor  ancak bu girişimin, henüz yapılmadıysa çok yakında yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Rum yönetiminin sözde “MEB’inin Kuzeyi’nin koordinatlarını” BM’ye sunma kararını yıllar önce almış olduğu  belirtilen haberde, Rum yönetiminin 2014 yılında “MEB’in Kuzey bölümünün” sınırlandırılmasına dair yasa tasarısı sunduğu, meclisin de yasayı geçirdiği hatırlatıldı. 
   Haberin “Sondaja Başlıyorlar” başlıklı bölümünde, Kıbrıs Türk basınında, sondajın cumartesi günü başladığı haberleri yayınlanmasına rağmen dün akşamüzeri, sondaj hazırlıklarının devam ettiği bilgisi edinen Rum yönetiminin Fatih’in sondajına bugün veya en geç yarın başlayacağı sonucuna vardığı ve sondaj çalışmalarının önümüzdeki dönemde devam edeceğinden emin olduğu kaydedildi.
Habere göre Rum yönetimi dün  “Kıbrıs Sahil Radyo” aracılığıyla Fatih mürettebatını “haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartmakla” tehdit ederek, Fatih’in ve destek gemilerinin faaliyetlerine “derhal son vermelerini” istedi. 

Sözcü tepki gösterdi

   Rum Sözcü Prodromos Prodromu da Türkiye’nin “sorumsuz” diye nitelediği tavrının tehlikesini küçümsemediklerini açıkladı. “Türkiye’nin NATO, ABD ve bütün bölge ülkeleri ile ilişkilerinin iyi olmadığını” da söyleyen Prodromu “sahip olduğumuz ve geliştirebileceğimiz dayanaklar tahtında mümkün olan her şeyi yapıyoruz” ifadesini kullandı.
   Rum tarafının, “Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını istediğini” iddia eden Prodromu, Türk gemilerinin  sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekte ve gerginlik yaratmakta olduğunu” öne sürerek, bu devam ederken müzakere olamayacağını söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474