banner564

‘Güçlü işbirliği’

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşen Hristodulidis mutluluğunu dile getirdi

‘Güçlü işbirliği’
banner598

  Mısır’a iki günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesinde ‘işbirliğinin devamı’ konusunda görüş birliğine vardı.

   Fileleftheros gazetesi, Hristodulidis’in başkanlık görevine seçilmesinin ardından ikinci resmi yurtdışı ziyareti için Mısır’ı seçtiğini ve böylelikle, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki işbirliğinin önemini göstermek istediğini yazdı.
   Gazete, Hristodulidis ile El Sisi’nin, iki ülkenin gerek bölgedeki, gerekse daha geniş alandaki tahriklerle mücadele için el ele yürümeye ve işbirliği yapmaya devam edecekleri mesajını verdiklerini kaydetti.
   Habere göre, Hristodulidis, burada yaptığı açıklamalarda, Mısır’ın Yunanistan’ın ardından ziyaret ettiği ikinci ülke olduğunu ve bu ziyaretin, sembolik ziyaretin ötesinde esaslı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
   Hristodulidis, stratejik ortak olarak nitelendirdiği Mısır’a yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için gösterdikleri siyasi iradeyi yansıttığını belirtti.
   El Sisi ile yaptığı görüşmede, enerji işbirliğinin önemine ve bu işbirliğinin, iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğine işaret eden Hristodulidis, iki ülke arasında yapılacak bir sonraki zirve toplantısının, Eylül ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesini kararlaştırdıklarını ifade etti.
   Habere göre, Hristodulidis, Mısır’ın Güney Kıbrıs’ın bu tür işbirliğine başladığı ilk ülke olduğunu ve Yunanistan’ın da katılımıyla, bu toplantıların geliştirilmesini arzuladığını dile getirdi.
   Hristodulidis, mevcut konjonktürde gerek bölgedeki, gerekse uluslararası alandaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, tüm bu meselelerle uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesi’ne saygı çerçevesinde mücadele edilmesi gerekliliğinin öne çıktığını belirtti.
   Gazeteye göre, El Sisi, iki ülke arasında stratejik önem taşıyan ilişkilere ve işbirliğine işaret ederek, Rum Yönetimi Eski Başkanı Nikos Anastasiadis döneminde de iki ülke arasındaki ilişkilerin esaslı şekilde geliştiğini söyledi.
   Hristodulidis ile enerji konusu, Kıbrıs doğalgazının Mısır’daki sıvılaştırma tesislerine taşınması, iki ülke arasındaki elektrik bağlantısı ve yeşil enerjiyi görüştüğünü belirten El Sisi, Mısır’ın Güney Kıbrıs ile kalkındırıcı ve üretken sektörlerde işbirliği gözettiğini kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473