banner564

İlk adım Nisan’da

Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıs konusunda yeni hazırlıklar yaptığı bildirildi

İlk adım Nisan’da
banner598
   Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan yeni müzakere sürecinde ‘süratli bir prosedür’ izlenmesi ve ‘köprü kurucu öneriler’ sunulması konusunda hazırlık yaptığı bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi, konuyla ilgili haberini “BM Kıbrıs Sorunundaki Yeni Çabada İki Ana Eksende Hareket Edecek: Yüksek Hız ve Köprü Kurucu Fikirler... Nisan’da Büyük İhtimalle Müzakereler Başlayacak, Birkaç Ay İçerisinde De Tamamlanması Hedefleniyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelerin yeniden başlamasına zemin hazırlamak hedefiyle bu hafta Ada’ya geleceğini hatırlatan gazete, dengeleri gözeterek, müzakerelerin Nisan ayında yeniden başlaması hedefiyle süreci bozacak gelişmeleri engellemeye çalışacağını yazdı.
    Gazete BM’nin planladığı yeni çabanın iki ana eksene dayanacağını belirterek, özetle şöyle devam etti:
   1-Müzakerelerin, başlamasının ardından birkaç ay içerisinde tamamlanması için prosedür yüksek hızda ilerleyecek. Geçmişteki hataları tekrarlamak istemeyen arabulucular, bunun için süratle ilerleyecek bir prosedür istiyorlar. Arabulucular Kıbrıs sorununu kısa zamanda sonlandırmak istiyor ve bunun için de projelerini kolaylaştıracak bir konjonktür arıyorlar.
   Prosedür Nisan’da veya en azından Mayıs’ta başlarsa, 7 Haziran’da Türkiye’de yapılacak seçimlerden sonra hızı artırılacak ‘final sahnesi’ şekillendirilecek. Ancak işin çoğu sonbaharda yapılacak. Arabulucular, her şey yolunda giderse, bu sefer çaba başarılı olsun veya olmasın 2015 sonuna kadar sonlanabileceğini düşünüyorlar.

  2-BM Kıbrıs grubunun, müzakerelerin yeniden başlaması için çokça ‘ev ödevi’ ile yoğun hazırlık yaptığı yolunda bilgiler var. BM’nin, plan tatbikatı formunda, Kıbrıs sorununun çeşitli yönleriyle ilgili daha önce sunulanlar ve tarafların son dönemde karşılıklı sunduğu tezler temelinde köprü kurucu öneriler hazırladığı da bildiriliyor. Bu önerilerin, prosedürün bir aşamasında, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin müzakere başladığında kullanılacağı düşünülüyor. Bu ve ‘yüksek hızlı’ prosedürle, yani gayrı resmi takvimle, bir çeşit hakemlik oluşturuluyor ancak malum nedenlerle hiçbir şekilde hakemlik gibi gösterilmeyecek.
  BM’nin ana taktik planı, prosedür başladığında yürürlüğe konulacak. Olası tepkilerden kaçınılması için de bu, Espen Barth Eide’nin bu ziyaretinde dile getirilmeyecek. Kesin gözüyle bakılan şey müzakerelerin başlayacağı ve nasıl ilerleyeceğine dair bir reçete olacağıdır.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2015, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473