banner564

Kerry yakında geliyor

ABD’nin, Kıbrıs’taki sürece aktif müdahalede bulunacağı iddia edildi

Kerry yakında geliyor
banner598
  ABD’nin, Kıbrıs’taki müzakere sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasını önlemek için gerekirse sürece aktif müdahalede bulunmaya hazırlandığı iddia edildi.
   Kathimerini gazetesi, ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmaması için aktif müdahalede bulunmaya hazır olduğunu, ABD’nin bu niyetini Rum hükümetine de belli ettiğini iddia etti.
   Gazete, ABD’nin bu müdahalesinin nasıl olacağını netleştirmediğini ve müzakere sürecindeki gelişmelere göre belirleyeceğini iddia ederken bu yöntemlerden birinin Kıbrıs’taki taraflara “öğüt verme” olabileceğini ancak bu müdahalenin “Kıbrıs sorununun belirli başlıklarında fikir ve öneriler sunmaya kadar uzanabileceğini” savundu.
   Gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretlerin ABD’nin müzakereler konusunda atacağı adımlar için de belirleyici olacağını iddia etti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da yarın Güney Kıbrıs’ta temaslar yapacağını hatırlatan gazete, Kocas’ın temaslarında müzakere sürecinin yanı sıra Kıbrıs Rum tarafının garantiler konusunda üzerinde çalışmakta olduğu formüllerin de ele alınacağını yazdı.
   Gazete, Kıbrıs Rum tarafının garantiler konusunda üzerinde çalıştığı formüllerden birinin, “mevcut garantörlük sisteminin üç yıllık geçici bir süre için, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesi tarafından, BM’nin kurumsal organı olarak değil ülke bazında, çözümün garantiye alınması amaçlı üstlenilmesiyle değiştirilmesi olduğunu” iddia etti.

ABD Büyükelçisi mesaj verdi

   Gazete bir diğer haberinde, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’le gerçekleştirilen bir söyleşiye de yer verdi.
   Doherty söyleşisinde, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin adaya gerçekleştireceği ziyaretin ABD’nin Kıbrıs ve bölgeye verdiği önemin göstergesi olduğunu ve buna dair mesajlar taşıdığını belirterek ABD’nin AB’nin iç işlerine karışmadığını ancak müzakere sürecine destek olmak istediklerini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473