banner564

Kıbrıs şartı

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye iki devletli çözüm önerisini geri çekme çağrısı yaptı

Kıbrıs şartı
banner598

Avrupa Parlamentosu (AP) dün onayladığı Türkiye ilerleme raporunda Türkiye’ye, Kıbrıs’ta iki devletli çözümden vazgeçme çağrısında bulundu.
   Haravgi gazetesi “Türkiye İki Devletli Çözüm Önerisini Geri Çekmeli” başlığı atlında verdiği haberinde, Türkiye’nin AB üyeliği ilerleme raporunu oylayan Avrupa Parlamentosu’nun, Kıbrıs’ta iki devletli çözümden vazgeçmesi çağrısında bulunduğunu yazdı.
   Gazeteye göre, 448 leh, 67 aleyh ve 107 çekimser oyla kabul edilen raporda özetle, Türkiye’den “iki devletli çözüm önerisini geri çekmesi ve kalıcı bölünmeyi güçlendiren eylemlerden kaçınması” istenirken KKTC’yle imzalanan ekonomik ve mali protokol ile Maraş’taki sözde “BM Güvenlik Konseyi kararlarına zıt olan uygulamalar” kınandı.
   Habere göre raporda ayrıca, Türkiye’de temel insan hakları ve demokrasiye saygı alanlarında hiçbir iyileşme olmadığı iddia edilirken Türkiye ile Yunanistan arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmazlığına atıfta bulunularak, tüm taraflara karşılıkla anlaşmayla MEB sınırlarını belirlemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Kızılyürek’in açıklaması

   Gazete haberinin devamında ise, AKEL’in AP milletvekilleri Niyazi Kızılyürek ve Yorgos Yeorgiu’nun rapora ilişkin açıklamalarına da yer verdi.
   Kızılyürek açıklamasında, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumunun iç işlerine gittikçe daha çok müdahale ettiği bir dönemde raporun, Türkiye’yi, Kıbrıs Türk toplumuna saygı duymaya çağırdığını” iddiasında bulundu.
Kızılyürek ayrıca raporda, “Kıbrıslı Türklerin AB’yle işbirliğinin kolaylaştırılması yükümlülüğünü yerine getirmesi için Kıbrıs Cumhuriyetine de çağrıda bulunulduğunu” öne sürdü.
  Diğer bir AKEL milletvekili Yeorgiu ise açıklamasında, raporun adil olmadığını, Türkiye’deki insan hakları ve hukuk devletinin çiğnenmesi gibi eleştirilerde bulunmasına karşın Türkiye’nin Yunanistan, komşu ülkeler ve hatta AB’ye yönelik sürekli “kışkırtıcı eylemlerini” görmezden geldiği iddiasında bulundu. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Olcay Akdeniz
Olcay Akdeniz - 2 yıl Önce

Bizi şimdiki vaziyeti yaratanlar memnun Değilmiş, ne yazık.
Başka ne düşünüyorlar acaba?

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474