banner564

‘Mevcut durum çözüm değil’

Hristodulidis, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan ilişkilerinin normale dönmeyeceğini söyledi

‘Mevcut durum çözüm değil’
banner598

  Rum Yönetimi Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis, Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı olmadığını ancak ilişkilerin, Kıbrıs sorunu çözülmeden tamamen normalleşemeyeceğini söyledi.

   Alithia gazetesi, Hristodulidis'in, Baf metropolitliği seçiminde oy kullanmak üzere gittiği doğum yeri Yeroşibu’da yaptığı açıklamaları aktardı. Habere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik olumlu söylemleri ve Yunanistan’ın bunu temkinli karşılaması hatırlatılan Hristodulidis, “Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı değiliz” dedi.
   Hristodulidis “herhangi bir olayın, hatta depremin bile iki ülkeyi yakınlaştırabileceğini düşünüyorum” dedi. Hristodulidis, şunları ekledi:
   “Kıbrıs sorunu çözülmeden ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi başarılamaz. Biz, yeni ve daha iyi bir ortam oluşursa, bunu Kıbrıs sorununun çözümü için de değerlendirmek isteyeceğiz.”
Rum lider depremden etkilenen Türklere ve Kıbrıslı Türklere dayanışma mesajı verdi.

Tatar ile görüşme

   Bu hafta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceğini hatırlatan Hristodulidis, mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağını ve müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Hristodulidis, “Kıbrıs sorunundaki çıkmazı nasıl kıracağımızı görmek için bu görüşmeye büyük bir ciddiyetle hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.
  Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmeden beklentisi sorulduğunda, “Her görüşmeye beklentiyle gidilir. Sonuç çıkabilmesi için bizim taraf adına mümkün olan her şeyi yapacağım” dedi. Hristodulidis, durumun zor olduğunu ancak bunun, mümkün olanı yapmaya çalışmayacakları anlamına gelmediğini söyledi.
   Nikos Hristodulidis, Tatar’la görüşmesinin ardından, 23 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısına katılacağını, bu çerçevede özelinde Kıbrıs sorunu odağında birçok ikili görüşme yapma fırsatı da bulacağını kaydetti. Hristodulidis “Avrupa Birliği’nin, çıkmazın kırılması ve müzakerelerin yeniden başlamasında bir başrolü olmalı” dedi.

Guterres’ten görüşme talep etti

   Gazetecilerin, Mart ayındaki Avrupa Konseyi’ne katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme talebinde bulunup bulunmayacağı sorulan Hristodulidis, çalışma yemeğine katılacağını öğrendiği Guterres'e, programı elverirse böyle bir görüşmenin çok olumlu olacağı mesajını gönderdiğini söyledi.
   Hristodulidis Tatar’la görüşmesinden sonuç çıkması beklentisini yineleyerek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın da hazır bulunacağını ve genel sekretere görüşme hakkında bilgi vereceğini söyledi. Hristodulidis, “Genel sekreterle görüşmemizi kolaylaştıracak olgular olmasını umuyorum” diye ekledi.
BM Genel Sekreteri Guterres’in Avrupa Konseyi çerçevesindeki yemeğe katılacak olmasının önemine de vurgu yapan Hristodulidis, “Bizim de istediğimiz, Kıbrıs’ın üyesi olduğu ve olası bir çözümden sonra da üye olmaya devam edeceği AB’nin işbirliğiyle, BM çerçevesinde, müzakerelerin yeniden başlaması için olguların oluşmasıdır” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474