banner564

Meydan okuyor

Türk tarafını ‘oyalama taktikleriyle’ masada tutmaya çalışan Rum Yönetimi, diğer yandan 2 gün içinde 4 dev şirket ile yeni sondaj anlaşmaları imzaladı

Meydan okuyor
banner598
 Kıbrıs Türk tarafını değişik taktiklerle masa başında tutmaya çaluışan Rum Yönetimi, diğer yandan tek yanlı doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını genişletiyor. 
   Önceki gün 10’uncu parsel için “Exxon Mobil ve Qatar Petroleum” ile sözleşmelerin imzalanmasının ardından dün de TOTAL ve ENI ile 11’inci parseli kapsayan sözleşmelere imzalar atıldı. 
   TOTAL şirketinin MENA bölgesi Sondaj Başkan Yardımcısı Eleanor Rowley, Kıbrıs`ın Münhasır Ekonomik Bölgesi`nde yer alan 11. parseldeki araştırma sondajının Temmuz`un ilk iki haftasında yapılmasının beklendiğini bildirdi.
   Rowley, dün Rum Yönetimi Başkanlık sarayında düzenlenen Kıbrıs`ın MEB`nde yer alan 6 ve 8. parselde yapılan araştırma ve üretim sözleşmesi imza töreninde bir konuşma yaptı.
   “Bunun Kıbrıs sularında Zohr`un faaliyetinin ilk sınavı olacağını açıklamaktan mutluluk duyuyorum. ENI ortaklarımızla bu kuyuda birlikte çalışacak olmamızdan büyük heyecan duyuyoruz” diyen Eleanor Rowley, şirketinin ENI`yle ortak çalışmaları çerçevesinde 2018`de de 6. parselde bir araştırma sondajı yapmayı umduğunu, 6. parsel için sismik verinin elde edildiğini söyledi.
Rowley, şirketin 2017 ve 2018`de Kıbrıs`ta güçlü bir araştırma programı uygulamayı dört gözle beklediğini kaydetti.

Bölge için önemli

   ENI Güney Avrupa Başkan Yardımcısı Carlo Vito Russo da törendeki konuşmasında, imzanın şirketler, Kıbrıs ve tüm Doğu Akdeniz bölgesi için önemli bir olay olduğuna işaret etti.
   Russo, 6 ve 8. parsel için sözleşmelerin imzalanmasının ve bölgede Mısır ve İsrail`deki gibi başarılı olmasının, şirketlere Kıbrıs`ın MEB`nin potansiyelini doğrulamasını sağlayacağını vurguladı.
Carlo Vito Russo, “Bu, Kıbrıs`ın gelişmesi, ortak girişimin ortakları ve tüm bölge için önemlidir. Bunu anlamanın tek yolu iki parselde sondaja başlamaktır. İki parselin operatörleri olarak ENI`nın ortaklarıyla bunu en kısa sürede yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
   Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise konuşmasında, küresel petrol ve gaz sanayinin karşı karşıya kaldığı zorluklara rağmen beklentilerinin iyimserlik yarattığını, ENI ve TOTAL`ın Kıbrıs`ın MEB`ndeki taahhütlerinin devam ettiğini bildirdi.
   İki şirketin parsel 11`de olduğu gibi parsel 6`da da güçlerini birleştiriyor olmalarının da ayrıca önemli olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanı, “Her iki şirket hidrokarbon alanında, ayrıca Doğu Akdeniz`de oldukça deneyimlidir“ dedi.
   Lakkotripis, hidrokarbon araştırma izinleri, ayrıca sondaj araştırma ve üretim ortak sözleşmesinin bugün imzalanmasıyla, Kıbrıs`ın Münhasır Ekonomik Bölgesi`nde yer alan 6 ve 8. parseller için üçüncü iznin resmen tamamlandığını açıkladı.
   Yorgos Lakkotripis şöyle dedi:
   “Kıbrıs Cumhuriyeti egemenlik haklarını kullanıyor, kıyı zenginliklerinin araştırılması ve kullanılmasında ilerlemek için stratejisini uygulamaya devam ediyor.”

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2017, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474