banner564

‘Ortak düşman’

Samaras-Anastasiadis arasındaki görüşmelerde, Türkiye aleyhtarı kampanyaların genişletilmesi kararlaştırıldı

‘Ortak düşman’
banner598
   Türkiye’nin, Yunanistan ile sorunları asgariye indirme, ikili ilişkileri geliştirme ve Kıbrıs sorununun çözümü için bir adım önde gitme politikasına, Rum-Yunan cerphesinden ‘düşmanca’ karşılık geliyor.
  Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın , Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında  Rum lideri Nikos Anastasiadis ile ortak kararlar alarak, Türkiye aleyhindeki girişimleri artıracağı bildirildi.
   Simerini gazetesinin “Dört Göğüsleme Önlemi... Lefkoşa ve Atina  Görüşmeler Sırasında Neler Kararlaştırdı” başlıklı haberinde şunlar vurgulandı:
   1-Kıbrıs MEB’indeki meydan okumalarına son vermesi için Türkiye’ye baskı yapılmasına dönük uluslararası düzeydeki diplomatik çabaya devam edilecek,
   2- AB düzeyinde halen yapılmakta olanlar güçlendirilerek sürdürülecek ve komşu devletlere de yayılacak,
   3-  Kahire üçlü zirvesinin bir benzerinin İsrail’le ve Türkiye’nin tavrından rahatsız görünen diğer devletlerle de yapılacak,
   4-Krizin yumuşatılması ve diyalog masasına geri dönülmesi maksadıyla bütün istikametlerdeki ortak çaba güçlendirilecek.”

Eide önerisinin bertaraf edilmesi

   Gazete edindiği bilgilere dayanarak Samaras başkanlığındaki Yunan heyetinin Rum siyasi parti başkanları ile görüşmesi sırasında şekillenen durumun gözden geçirildiğini, ancak Rum ve Yunan liderliklerinin, yukarıda sıralananlar dışında başka eylem taahhüdü vermediğini yazdı.  
   Habere göre görüşmenin büyük bölümünde Eide-BM’nin müzakerelere geri dönülmesiyle ilgili uzlaşı önerilerinin bertaraf edilmesi yöntemleri üzerinde duruldu. Bununla ilgili olarak “arabuluculuk önerilerinin Rum tarafını Türk şartları ile müzakerelere çekmek istediği” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Akel’in tavrında küçük değişiklik

   Gazete  toplantıda AKEL’in, Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alma kararının kaldırılmasıyla ilgili tavrında hafif bir değişiklik olduğuna vurgu yaptı. 
   Gazeteye göre AKEL Rum tarafının müzakerelere, Türk tarafının tavrı değiştiğinde dönmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Yunan heyetinden bir üye Türkiye’nin, Türk-Yunan diyaloğunun devamını arzuladığından, meydan okumalarını daha fazla tırmandırmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 08:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474