banner564

Ortam gerildi

Interpol tarafından aranan Malezyalı işadamı Jho Taek Low’a verilen Kıbrıs pasaportu geri alınacak

Ortam gerildi
banner598

   Rum Yönetimi tarafından yatırım karşılığında üçüncü ülkelerden şahıslara verilen vatandaşlıklarla ilgili konu gündemdeki yerini koruyor.

   Alithia gazetesi “Pasaportları Geri Alıyoruz” başlıklı manşet haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalara yer verdi ve şüpheli durumlarla ilgili tüm vatandaşlıkların iptal edileceğini yazdı.
   Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Malezyalı Jho Taek Low’a verilen vatandaşlık konusunda dün gazetecilerin sorusuna verdiği yanıtta, istenilen “sert kriterleri” ihlal ederek vatandaşlık alanlardan, bunların geri alınacağını söyledi.
   Malezyalı Jho Taek Low aleyhinde “Kıbrıs pasaportu” almasının akabinde, dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle Malezya ve başka ülkeler tarafından dava açıldığını anımsatan gazete, Low’a vatandaşlık verildiği zaman Rum İçişleri Bakanlığı yapan Sokratis Hasikos’un ise açıklamasında, vatandaş yapıldığı zaman Low aleyhinde İnterpol, Rum polisi ve bankacılık sistemi içerisinde herhangi bir şey bulunmadığını söylediğini iletti.
   Hasikos, Başpiskopos Hrisostomos’un Malezyalı Low’a pasaport verilmesinde herhangi bir etkisi olduğunu ise yalanladı.

Bakanlar Kurulu karar alacak
   Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis ise açıklamasında, Rum Bakanlar Kurulunun bir sonraki toplantısında konu hakkında bilgilendirileceğini ve kararlar alınacağını ifade etti.
   Anastasiadis de açıklamasında, Rum Bakanlar Kurulunun, artık yeni kriterler temelinde kontrol yapılmasına karar verdiğini açıklarken, Rum siyasi partileri de Low’a vatandaşlık verilmesiyle birlikte ortaya çıkan konuya tepki göstererek, Low’un pasaportunun geri alınmasını istediklerini belirttiler.
Fileleftheros gazetesi de “Hafif Bir Temizliğe Gidiyorlar” başlıklı manşet haberinde, Rum hükümetinin birkaç pasaportun iptal edilmesiyle konuyu kapatmak istediğini yazdı.
   Gazete yarın toplanacak olan Rum Bakanlar Kurulunun, aralarında Malezya ve Kamboçyalıların da olduğu bir miktar vatandaşlığı iptal edeceğini kaydetti.
   Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise açıklamasında, bir vatandaşlığın iptal edilmesi için “Kıbrıs Cumhuriyeti” yasası temelinde de bunun gerekçelendirilmesi için, uygun araştırmanın yapılması gerektiğini ifade etti.
Açıklamasında yatırım karşılığında vatandaşlık verilmesi politikasını savunan Anastasiadis, hükümete eleştiride bulunanları, en nihayetinde ülkenin gelişmesine katkıda bulunan teşvik edici bir gücü ortadan kaldırmaya çalıştıkları konusunda da suçladı.

Kutsal Çek!
   Politis gazetesi de “Vatandaşlıkla Birlikte 300 Bin Euro’luk Kutsal Çek” başlıklı manşet haberinde, Jho Low’un 22 Eylül 2015 tarihinde Başpiskoposluk adına verdiği 300 bin Euro’luk çekin fotoğrafını yayımladı.
   “Tesadüfen 22 Eylül tarihinde, Başpiskoposun dönemin İçişleri Bakanına müdahalesinin akabinde, aleyhinde kovuşturma bulunan Malezyalı kişiye vatandaşlık verildiğini” yazan gazete, dönemin İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un ise facebook hesabından paylaşımda bulunarak, pasaportun başpiskoposun müdahalesinin ardından verildiğinin yalan olduğunu ve konu hakkında yasal süreçlerin takip edildiğini söylediğini iletti.
   Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK’e açıklamalarda bulunan Başpiskopos Hrisostomos ise, ülkenin iyiliği için 3 durumda müdahalede bulunduğunu belirterek, Low’un satın aldığı villanın, kilisenin işadamına sattığı araziye inşa edildiğini de açıkladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474