banner564

Oyun oynuyor

Türkiye’nin çevresindeki tüm ülkelerle ‘stratejin anlaşma’ imzalayan Anastasiadis, Kıbrıs’ta çözüm için herhangi bir taviz vermeyeceklerini açıkladı

Oyun oynuyor
banner598

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün “gevşek federasyon” olacağına ilişkin görüşlerini aktarırken, kendilerinin herhangi bir taviz vermeyeceklerini söyledi.
    Bir etkinliğe katılan Anastasiadis, burada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün fonksiyonel olması ve devletin devamlılığını sağlayabilmesi gerektiğini söyledi.
   Alithia gazetesinin haberine göre; gevşek federasyon ve bu önerinin Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılmasını sağlayıp sağlamayacağı yönündeki bir soruya karşılık Anastasiadis, şunları söyledi:
   “Eğer karşı taraftan iyi niyet varsa. Eğer kalıcı ve fonksiyonel bir federasyon istiyorsak eyaletleri güçlendirmemiz gerektiğini ve tek egemenliği, vatandaşlığı ve uluslararası temsiliyeti sağlayacak yetkiler ile AB üyesi olmamızdan kaynaklanan diğer gerekli yetkileri merkezi hükümette tutmamızı öneren bir belgeyi 2010 yılının Nisan ayında Ulusal Konseye sunmuştum.”
   Rum siyasi partilerinin, bu öneriyle güvenlik konusundaki endişelerin ortadan kalkmadığı yönündeki eleştirilerinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, iç yapıyla güvenlik konusunun ilişkisi olmadığını, iç unsurlarla uluslararası unsurların birbirlerinden ayrı konular olduğunu ve BM Genel Sekreterinin, çağ dışı kalmış unsurların lağvedilmesini talep etmesi şeklindeki kazanımdan vazgeçmelerinin de söz konusu olmadığını söyledi.
     Anastasiadis, “herhangi bir taviz vermiş olmalarının da söz konusu olmadığını, gerekli olan şeyi yapmakta olduklarını ve eğer çözüm bulunacaksa, eğer gerçekten çözüm isteniyorsa, çözümün fonksiyonel olması, devletin devamlılığını sağlaması ve istisnasız tüm vatandaşlara kesinliği ve güveni vermesi gerektiğini” ifade etti.

Spehar ile görüştü

   Bu arada Rum lideri Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve UNFICYP Şefi Elizabeth Spehar’ı kabulünden sonra soruları yanıtladı.
    Anastasiadis, “Spehar’ın ilettiği mesaj, Akıncı’nın önerime olumlu bakarak incelemekte olduğunu, gelecek günlerde, gelecek hafta Brüksel’de olacağım için programıma uygun olacak şekilde Birleşmiş Milletler aracılığıyla bir görüşme ayarlanacağıdır” şeklinde konuştu.
   “Dolayısıyla benim dönmemin ardından görüşme için bir tarihe karar verilecek” diyen Anastasiadis, görüşme gündeminin olmayacağını, çünkü ne kendisinin ne de Akıncı’nın uygun hazırlık olmazsa müzakerelerin başladığı izlenimini vermek istemediklerini, kendilerinin ne görüşeceklerini bildiklerini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473