banner564

Hedef güçlü KKTC 

Kanbay, TC ile KKTC arasında imzalanan protokollerin amacına dikkat çekti

Hedef güçlü KKTC 
banner598

 Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde duran, sağlam, iyi yönetilen, dünyada saygı duyulan, rekabet edebilir, kalitesini yükseltebilen, birçok uygulamanın önünü açabilecek güce ulaşması için uğraştıklarını söyledi.

   Kanbay, kısa süre sonra Kalkanlı vadisinde teknoloji fidanlığı adlı bir projenin hayata geçeceğini belirterek, “Bilişim ve yüksek teknoloji fidanlığından genç girişimcilerin de en iyi şekilde yararlanacağını düşünüyorum ” dedi. 
Kıbrıs’ın Akdeniz’in ikinci büyük adası olduğunu kaydeden Kanbay, “Ada ülkesi olma aklına ulaşımda, turizmde, sporda ve birçok alanda denizden yararlanmayı getiriyor. Gördüğüm kadarıyla Kuzey Kıbrıs denizden çok düşük oranda faydalanıyor. Ne ulaşımda yenlik var, ne de sporda. Ada burada zayıf” şeklinde konuştu.
Turizm, yükseköğrenim, tarım, sektörlerine değinen Kanbay, “Tüm bu alanların gelişmesi ve önünün açılabilmesi için sadece bir kurumun, bir bakanın veya bir hükümetin destek vermesi yetmez. Bu alanlarda birlikte hareket edilebilirse başarı sağlanabilir. Girişimciliğin önünün açılabilmesi için de çok elemanın ve çok faktörün birlikte ve eş güdümle harekete geçebilmesi önemli. Bu zihniyet değişikliği aslında” dedi.
   Kanbay şöyle dedi:
    “Söylendiği gibi biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak KKTC’de öyle çok hayali, duygusal ve manevi işlerin peşinde değiliz. KKTC’nin kendi ayakları üzerinde duran, sağlam, iyi yönetilen, dünyada saygı duyulan, rekabet edebilir, kalitesini yükseltebilen, birçok uygulamanın önünü açabilecek güce ulaşması için uğraşıyoruz.” 
Türkiye ile imzalanan ekonomik programlar ve yıllık protokollere işaret eden Kanbay, “Birçok insan, zannediyor ki ‘onlar imzalanınca bizim kasaya para gelir’ öyle değil” şeklinde konuştu.

Boz: Mutluluk duyduk

   KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesinde uygulanan “KKTC’de Girişimcilik Projesi 2018” kapsamında Girişim Merkezi tarafından Ağustos 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim programını başarıyla tamamlayanlara sertifikaların dağıtılması töreninde TEB Kobi Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz da konuşma yaptı. 
   Boz, bu programdaki üçüncü yılları olduğunu ve bundan mutluluk duyduklarını kaydederek, “Buradaki başarıda KOBİGEM’in büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Bu, gönül verme işi. Kamu kurumu olarak bir işe gönül vermek kolay değil” dedi.
Boz, Türkiye’de 5 yıl önce girişimci bankacılığı başlattıklarını, gençlere yardımcı olma fikriyle yola çıktıklarını kaydetti.
   Boz, Kıbrıs’taki kadın girişimci sayısının Türkiye için hayal olduğunu kaydeden Boz, kadın girişimcileri ayrıca kutladı.
Törende Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Kurucusu Mehmet Ş. Sanlı, YAGA-KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu da sunum yaptı ve verileri paylaştı. 

Yüzde 55’i Kadın
Verilen bilgiye göre, bugüne kadar KKTC Girişimcilik Projesi’ne 593 kişi başvuru yaptı.  262 kişiye eğitim verildi. 192 kişiyle bire bir danışmanlık yapıldı. 64 kişi desteklendi. 41 işletmenin 2016 projesi kapsamında izleme programı danışmanlıkları tamamlandı. 23 işletmenin 2017 projesi kapsamında izleme programı devam ediyor. Destek alan 14 proje bilişim sektöründe yer alıyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473