banner564

Rumlar fena bozuldu

İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ dediği sondaj alanını bir kez daha ‘şaibeli bölge’ olarak niteledi

Rumlar fena bozuldu
banner598

  İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın yeni bir açıklama yaparak, Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”yi “egemenliği şaibeli bölge” olarak tanımladı.

    Fileleftheros gazetesi “Sorunu Yeniden Üretiyorlar”  başlıklı haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin Rum Haber Ajansı’na (KİPE) “Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri endişeyle izliyoruz ve durumun yatıştığını görmeyi arzuluyoruz” dediğini yazdı.
    İngiltere’nin tutumunun, Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan’ın 14 Mayıs’ta açıkladığı gibi, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca, egemenliği şaibeli herhangi bir bölgede sondaj yapılmaması gerektiği şeklinde olduğuna işaret edilen haberde, Türkiye’ye de, bu bölgede sondaj çalışması yapmaması için çağrıda bulunulduğu kaydedildi.
    Açıklamada ayrıca, İngiltere’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası anlamda kabul görmüş Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki petrol ve doğalgazı değerlendirme hakkını tanımaya devam ettiği” ve petrol ile doğalgazın tüm Kıbrıslıların lehinde değerlendirilmesi gerektiğine inandığı ifade edildi.
   Gazete, Rum hükümetinin, İngiltere’nin yeni açıklamasıyla, “şaibeli bölge” sorununu yeniden ürettiği görüşünde olduğunu ve hükümet kaynaklarının, İngiltere’nin bu tezinin içsel bir çelişkisi bulunduğunu açıkladığını yazdı.
   Habere göre, hükümet kaynakları, bir yandan BM Deniz Hukuku, “Münhasır Ekonomik Bölge” ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından” bahsedilirken, diğer yandan Kıbrıs’ın 37 deniz mili açığındaki “şaibeli bölgeden” bahsedilemeyeceğini vurguladı.
   Aynı kaynak ayrıca, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ndeki temel ilkenin “orta hat” olduğunu belirterek, “Türkiye nasıl oluyor da 37 deniz mili açığımızda bulunuyor” sorusunu yöneltti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473