banner564

Rumların lideri kurnaz

Anastasiadis “İletişimdeki engel ortadan kalktığı gibi, Kıbrıs’taki sınır çizgisi de kalksın” dedi

Rumların lideri kurnaz
banner598

Kıbrıs’ta cep telefonlarının, adanın her iki kesiminde çalışmaya başlamasına ilişkin haberler, Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Twitter hesabından, adanın iki tarafındaki cep telefonu şebekeleri arasında bağlantı kurulması dolayısıyla bir paylaşımda bulunduğunu yazan Rum basını, “iletişimin önündeki engel ortadan kalktığı gibi, Kıbrıs’taki sınır çizgisinin de ortadan kalkmasını umuyorum” dediğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’yla, iki tarafın cep telefonu şebekeleri arasında bağlantılı kurulmasını pratikte hayata geçiren ilk telefon görüşmesini yaptıklarını dile getiren Anastasiadis “iletişimin önündeki engeli ortadan kaldırdığımız gibi, dileğim, ülkemizi ikiye ayıran sınır çizgisini de ortadan kaldırmamızdır” ifadesini kullandı.
Fileleftheros gazetesi “Cep Telefonu Şebekeleri Bağlandı- İşgal Bölgelerine Yönelik Çağrılar +90 Koduyla- Aramalar Dakika Başına 29 Sentle Ücretlendirilecek” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, KKTC ile Güney Kıbrıs’taki cep telefonu şebekeleri arasında karşılıklı olarak bağlantı kurulduğunu yazdı.
KKTC’deki cep telefonu şebekeleri olan Telsim (Vodafone TR olarak da görülüyor) ve Turkcell’in, Güney Kıbrıs’taki Cytamobile-Vodafone ve Epic abonelerinin cep telefonlarında artık aktif olarak göründüğünü yazan gazete, böylece, abonenin Güney Kıbrıs’ta bulunması ve Kuzey Kıbrıs’taki bir numarayı araması istemesi veya bunun tam tersi olması durumunda, bunun dünden itibaren artık cep telefonlarıyla mümkün olduğuna işaret etti.
Bunun roamingle yapılacak bir bağlantıdan ibaret olduğunu yazan gazete, bir diğer ifadeyle aranmak istenen numaranın önüne Türkiye’nin uluslararası telefon kodunun ve KKTC’deki şebekelerden birinin; örneğin Turkcell hatları için 0090-533, Vodafone TR (Telsim) için de 0090-542 konmasının gerektiğini izah etti.
Habere göre, Cytamobile-Vodafone veya Epic abonelerinden biri, Güney Kıbrıs’ın şebekelerinin sinyalinin bulunmadığı bir bölgede, bu şebekelerden birinin KKTC’de bulunan başka bir abonesini araması durumunda ise aramanın önüne “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” telefon kodu olan 00357’yi koyması gerekecek.
Aramaların, Güney Kıbrıs içerisindeki aramalardan veya AB üyesi başka bir ülkenin cep telefonlarına yönelik aramalardan çok daha pahalı olduğuna da dikkat çeken gazete, yapılan düzenlemeye göre Kuzey Kıbrıs’taki şebekelerin üçüncü bir ülkede bulunan şebekeler olarak addedildiklerini belirtti.

Fransa’yı aramaktan daha pahalı

Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yönelik aramaların dakika başına 29 sentle ücretlendirileceğini ve bu ücretin Güney Kıbrıs içerisindeki aramalarda ise 7 buçuk sent olduğunu kaydeden gazete, şöyle ki, Uzun Yolun sonundan 10 bin kilometre mesafedeki Avrupa toprağı olan Fransız Guyanası’na yapılan 5 dakikalık bir aramanın 37 buçuk sent, aynı noktadan örneğin 100 metre mesafedeki Büyük Han’a yapılan bir aramanın ise 2,45 Euro’yla ücretlendirileceğini ifade etti.
Rum Telekomünikasyon İdaresinin (Cyta) yayımladığı tabloya göre, Güney Kıbrıs dışından Kuzey Kıbrıs şebekelerine yapılacak olan aramalar (AB veya uluslararası destinasyonlara yönelik aramalar) dakika başına 85 sentle ücretlendirilecekken, Epic aboneleri içinse bu ücret 1,07 Euro olacak.
Gelen aramaların 25 sentle ücretlendirileceğini, kısa mesaj ücretlerinde ise bir fark olmayacağını ve bunun mesaj başına 3 buçuk sent olacağını kaydeden gazete, internet verilerinin kullanımının ise MB (Megabayt) başına 20 sentle ücretlendirileceğini belirtti.
En azından ilk aşamada, birçok ve çeşitli sorunlar meydana gelmesinin beklendiğine işaret edilmesi gerektiğini yazan gazete,  Cyta’nın ise bir dizi teknik ve diğer soruya Rum hükümetine gönderme yaparak yanıt verdiğini, çünkü Kıbrıs’ta cep telefonu şebekelerinin bağlanmasının, siyasi bir karar olduğunu öne sürdü.
Önümüzdeki dönem içerisinde birçok abonenin faturasında, direktif ve açıklamaların eksikliğinden ötürü, artış olacağını da kaydeden gazete, örneğin Yeşil Hat boyunca uzanan bölgelerde hareket edenlerin, daha güçlü sinyalin bulunduğu Kuzey Kıbrıs’taki şebekelere otomatik olarak bağlanmamasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.
 

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2019, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474