banner564

Şartlar olgunlaşıyor

Lute, üçlü zirve hazırlığı için adaya gelecek

Şartlar olgunlaşıyor
banner598

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 3’lü zirvede bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla adaya geleceği bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi, “Referans Şartları Yeniden – Jane Holl Lute İki Liderle Yeni Temaslara Hazır” başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreterinin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, liderlerin Genel Sekreter Antonio Guterres’le üçlü görüşme yapmaları yönünde hazırlıklara başlamak için adaya gelmeye hazır olduğunu yazdı.
   Gazete, Lute’un ayrıca, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için temel gereksinim olan referans şartları konusunda da çalışmasının gerekeceğini belirtirken; Lute’un Pazartesi akşamı geç saatte Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesine yer verdi.
   Lute’un Anastasiadis’le telefon görüşmesinde, liderlerin 9 Ağustos tarihinde yapacakları görüşmede olumlu gelişmeler yaşanmasını dilediğini ve önümüzdeki dönemde adaya yeniden gelme niyetini ifade ettiğini yazan gazete, her şeyin Anastasiadis ile Akıncı’nın Cuma günü yapacakları görüşmeye bağlı olduğu yorumunda bulundu.
   Gazete, Lute’un Ağustos sonu veya Eylül başında adaya gelme ihtimali bulunduğunu belirtirken, Lute’un garantör ülkelerle de temaslarda bulunmasının beklendiğini yazdı.
   Yunanistan ve İngiltere’de gerçekleşen hükümet değişiklikleri ve yeni dışişleri bakanlarının atanmış olduğuna dikkat çeken gazete, Lute’un temaslarının, gayrı resmi de olsa bir beşli konferans gerçekleştirilme olasılığının ne olduğunu netleştirmesinin beklendiğini vurguladı.
   Gazete, Guterres’in liderlerle üçlü görüşme yapmasının, liderlerin Cuma günkü görüşmesinde ve ardından da Lute’un temaslarında çıkacak sonuca bağlı olduğu iddiasında bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474