banner564

Sektör endişeli

Güney Kıbrıs 2018’de 194 milyon Euro’luk hellim ihracatı yapmasına karşın, tescil konusunda sıkıntı yaşıyor

Sektör endişeli
banner598

   Rum Enerji ve Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis hellim ihracatının 2018 yılında 194 milyon Euro, 2019 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise 136 milyon Euro olduğunu belirterek, hedefin daha fazla satış olduğunu söyledi.

   Rum Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Yorgos Petru,  prototipin uygulamaya girmesi durumunda sektörün yara alacağını, 13 bin aileden 5 bin tanesinin işin dışında kalacağını, 85 peynir imalathanesinin ise 70’e düşeceğini savundu.
   Rum Tarım Bakanı Kadis, yaptığı konuşmada, hellim patentinin alınması çabasının devam ettiğini, hükümetin ise konunun siyasi boyutu konusundaki çözümlere odaklandığını belirtti.  
Teknik sorunların ve itirazların kapandığını düşündüklerini söyleyen Kadis, meselenin, KKTC’ye ilişkin olarak siyasi ve hukuki boyuta sahip olduğunu savundu.
   Bu durumun göğüslenebilmesi için bulunacak çözümlerin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ayağını kaydırmaması gerektiğini söyleyen Kadis, ürünün güvenliği, sağlığını ve ününü garanti altına alması gerektiğini ifade etti. 
   Rum Yönetimi’nin, Yeşil Hat tüzüğü aracılığıyla KKTC’de üretilecek hellime yasal hükümlere uygun geçerli bir mekanizma aradığını savunan Kadis, bu çabanın sonuç vermemesi durumunda ise, bunları izah etmeksizin, hükümetin aklında başka plan ve seçeneklerin bulunduğunu belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474