banner564

Sondaj gerilimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerine yanıt veren Anastasiadis “Uluslararası hukuk senin Kur’an’ında yazıldığı gibi değildir” dedi

Sondaj gerilimi
banner598

 Türkiye’nin Kıbrıs adasının batısındaki deniz bölgesine sondaj gemisi göndermesinin yankıları devam ederken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis  katıldığı bir etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mesaj gönderdi.

   Anastasiadis, “Türkiye’ye, uluslararası hukukun Sn. Erdoğan’ın Kuran’ında yazdığı gibi olmadığını, BM tüzüğünde yer aldığı gibi olduğunu anlaması için baskı yapılması gerektiğini” söyledi
   Politis gazetesi, “Destek Bulamadı Kazan-Kazan Anlaşması İstiyor – ABD ve AB’nin Tezleri Türkiye’yi Tedirgin Etti – Baskı Altında Niyet Gösterdi” başlıkları altında manşetten geniş yer verdiği haberinde, Türkiye’nin ABD, AB ve uluslararası tepkiler sonrasında taktiksel hareketlere giriştiğini iddia ederek, Türkiye Enerji Bakanlığı’nın açıklamasını aktardı.
   Gazete, Türkiye Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sondaj konusunda kazan-kazan şeklinde anlaşmaya varılmasına atıfta bulunulduğunu ve “doğal kaynakların barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rol üstlenebileceğinin” dile getirildiğini vurguladı.
   Gazete, diplomatik kaynakların, Türkiye’nin sondaj konusunu Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirme yoluna gitmesi olasılığını yüksek gördüklerini belirtirken, Kıbrıs Rum tarafının ise, doğal gaz ile Kıbrıs sorununun birbiriyle ilişkili olmadığı görüşünü savunduğunu hatırlattı.

Fransa’dan tam destek

   Gazete bir diğer haberinde ise, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Fransa’ya gerçekleştirdiği günü birlik ziyarette, Türkiye’nin planlanan sondaj çalışması konusunda Rum tezlerine tam destek elde ettiğini yazdı.
   Habere göre, Hristodulidis, Fransa Dışişleri Bakanı Jeann-Yves Le Drian, AB İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Amelie de Montchalin, Savunma Bakanı Yardımcısı Genevieve Darrieussecq ve Fransa Meclisi Dışişleri Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Christian Cambon’la temaslar gerçekleştirdi.
   Hristodulidis’in temaslarında, AB çerçevesinde Türkiye’ye tepkilerin neler olabileceği ve bölgedeki durumu ele aldığını belirten gazete, Fransa Meclisi Dışişleri Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Christian Cambon’un Hristodulidis’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Fransa’nın Kıbrıs’ın egemenliğine saygı gösterilmesi ve deniz hukukunun uygulanmasını istediğini” dile getirdiğini aktardı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474