banner564

‘Tarihi ziyaret’

Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid Güney Kıbrıs’la ilişkilerin geliştirilmesini istedi

‘Tarihi ziyaret’
banner598

  Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid’in Güney Kıbrıs’ı ilk kez ziyaret ettiği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de bunu tarihi olarak nitelendirdiği haber verildi.

Irak Cumhurbaşkanı Rashid ise açıklamasında, ziyaretin iki dost ülke arasındaki ikili ilişkilerdeki yeni dönemin daha da pekiştirilmesi için “temel taşını” teşkil edebileceğini söyledi.
   İki ülkenin başkanının Güney Kıbrıs ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemden söz ettiğini yazan Fileleftheros gazetesinin “İşbirliği İnşa Etmeyi Umuyorlar” başlıklı haberine göre, Hristodulidis, bunun Irak Cumhurbaşkanının Güney Kıbrıs’a yaptığı ilk resmi ziyaret olduğunu ve bu ziyaretin özel bir sembolik ve temel anlam taşıdığını çünkü bunun işbirliklerini bölgesel ve uluslararası düzeyde geliştirmek aynı zamanda ikili ilişkilerinin sıkılaşmasına ilişkin ortak iradelerinin göstergesi olduğunu dile getirdi.
   Hristodulidis, Irak Cumhurbaşkanına hitaben yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’a gerçekleştirdiğiniz ziyaret iki ülke ilişkilerinde önemli bir başlık açıyor” ifadesini kullandı.
Irak Cumhurbaşkanının Hristodulidis’le görüşmesinde Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirildiği, Hristodulidis’in de Irak’a Kıbrıs sorunuyla ilgili değişmez ilkeli tutumu için teşekkür ettiğini yazan gazete, Hristodulidis’in görüşmede Rum kesiminin, Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine ilişkin desteğini yinelediğini de aktardı.
   Yapılan görüşmelerde ekonomi ve yatırımlar gibi ikili ilişkilerin genişletilmesi perspektiflerinin ele alındığını da kaydeden gazete, Hrsitodulidis’in yeni yılın başlarında iki ülkenin çifte vergilendirmeden kaçınılması anlaşması imzalayacak pozisyonda olmasını umduğunu dile getirdiğini belirtti.
   Hristodulidis ile Rashid’in, özellikle çalıntı eserlerin ülkesine iadesi için, eğitim ve kültür konularındaki iş birliğinin ileriye götürülmesi için ortak zemin bulunduğu konusunda hem fikir oldukları da kaydedildi.

Ticari ilişkiler gelişecek

   Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid, ziyaretin iki dost ülke arasındaki ikili ilişkilerdeki yeni dönemin daha da pekiştirilmesi için “temel taşını” teşkil edebileceğini ifade ederken, Irak’ın Güney Kıbrıs’la ekonomi, ticaret, kültür gibi alanlardaki ilişkilerini genişletmeyi arzu ettiğini ve iki ülke arasında çok büyük fırsatlar bulunduğunu dile getirdi.
   Konuşmasında Filistin halkına yönelik katliamlara devam edilmesini de kınayan Rashid, düşmanlıkların sona ermesi için uluslararası topluma harekete geçmesi tavsiyesinde de bulundu.
   Haber, Haravgi’de “Abdul Latif Rashid: Ortak Menfaatlerimiz Var”, Politis’te ise “Kıbrıs-Irak İlişkilerinde Yeni Dönem” başlıklarıyla yer aldı. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
FD
FD - 5 ay Önce

Bize ne?Kelle kelleye gelsinler.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473