banner564

Uzlaşı arayışında

Dönüşümlü Başkanlık konusunda zorlukların yaşandığını söyleyen Eide, parlamenter sisteme geçişi de gündemine aldı

Uzlaşı arayışında
banner598
   Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin, bir “ilerleme sahnesi” kurmaya çalışıyor olmasına karşın, Özel Danışman Espen Barth Eide’nin müzakerelerde zorluklar olduğunu teslim ettiği, hatta bunları, Ada’daki yabancı büyükelçilere söylediği haber verildi.
   Fileleftheros “Akıncı’nın Kırmızıçizgileri Sorun... Eide: En Kısa Zamanda Anlaşma Hedefi Devam Ediyor Ancak Zorlukları Da Teslim Ediyor” başlıklı haberinde, Eide’nin, Rum tarafında görev yapan yabancı diplomatlarla görüşmelerinde iki tarafın karşılıklı olarak müzakere masasına koyduğu meselelere değindiğini ve prosedürdeki zorluklardan söz ettiğini yazdı, özetle şunları aktardı:
   “Güvenilir bilgilerimize göre, Türk tarafı, Avrupa müktesebatından daimi sapmalar ve ezeli yaklaşımı olan, anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olması tezlerini terk etmiyor. Türk tarafı, iki toplumluluk konusunu Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Türk oluşturucu devletine yerleştirmesi konusuna bağlıyor. 
   Kıbrıs Türk tarafını ilgilendiren -bunu da sürekli dile getiriyor- ‘kendi bölgesini yönetmektir.’ Sapmalar konusuna da burada ‘yapışıyor.’
   Türk versiyonuna göre temel özgürlüklerin, hakların kullanılmasını kısıtlayacak bazı dipnotlarla uygulanması tanınacak.
   BM, çözümün pahalıya patlayacağını değerlendiriyor ancak Eide, anlaşmanın ertesi gününe önemli ölçüde yardımcı olacak yabancı yatırımlar aradığını söylüyor. Bütün müdahiller, üçüncü taraflar bile ‘çözümün para getireceği ve ekonomiyi güçlendireceği’ teorisinin öne çıkarıldığı algı yönetimi uyguluyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473