banner564

3D yazıcı teknolojisi ile cerrahi enstrüman ürettiler

YDÜ’lü bilim adamları 3D yazıcı teknolojisi ile cerrahi enstrüman üretti

3D yazıcı teknolojisi ile cerrahi enstrüman ürettiler
banner598
Önemli bir gelişme

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Emil Mammadov, YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Araştırma Merkezi Mühendisleri Ersin Aytaç ve Görkem Say’dan oluşan NEU3D ekibi 3D yazıcı teknolojisi ile cerrahi enstrümanlar üretti.
YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, bir yıl süren altyapı hazırlığı ve sıkı çalışma ile ortaya çıkan ürünler mekanik, ısı dayanıklılığı ve mikrobiyolojik testlerinden başarıyla geçti.
Sterilize edilebilir olan enstrümanlar doğada çözünür termoplastik materyalden üretildi.
Çalışma; temini uzun sürebilecek aletlerin tasarımının yapılıp acil durumlar için stok edilmesi, cerrahi enstrümanlar için yedek parça üretimi ve özellikli ameliyatlar için hasta boyutlarına göre tasarlanmış cerrahi alet üretimi yapılabilmesi amacıyla yapıldı.
NEU3D ekibi, yazıcı teknolojisinin önünün çok açık olduğu ve sonuç almaya başladıkça projenin daha da büyüyeceği ve sağlıkta inovasyon konusunda ek çalışma alanları doğacağını kaydetti.
“Ekibin bir diğer çalışma alanı da ameliyat gerektiren hastaların tomografi veya MR görüntülerinin 3 boyutlu rekonstrüksiyon yöntemiyle bilgisayar ortamından düzenlenip 3D modellerin basılmasıdır. Böylece, zorluk derecesi yüksek ameliyatlarda ameliyat öncesi cerrahi hazırlıkta hastanın 3 boyutlu modelleri cerrahlar tarafından tartışılabilir hale gelecektir” diyen NEU3D ekibi ilk denemelerden olumlu sonuçlar alındığını belirtti.

YDÜ’ye 413 yeni öğrenci 
Öte yandan Türkiye 2015 DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sonuçları doğrultusunda 413 öğrencinin YDÜ’yü tercih ettiği açıklandı.
YDÜ açıklamasına göre, Üniversiteyi DGS’de tercih eden ve kazanan 413 öğrenci, kayıt yapma hakkı elde etti. 
Açıklama yapan ve sonuçlardan son derece mutlu olduklarını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, KKTC’de sadece eğitime değil; spor, inovasyon, bilimsel araştırmalar, sağlık hizmeti, müzecilik ve toplumsal tarih konularında da adını duyuran bir eğitim kurumu olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu yıl DGS ve ÖSYM-LYS ve Ek Kontenjan sonuçlarına göre en fazla tercih edilen olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2015, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473