banner564

47 yıl sonra bir ilk

Cumhurbaşkanı Tatar, Büyükelçi Başçeri’yle birlikte kapalı Maraş bölgesinde bulunan Bilal Ağa Mescidinde Cuma namazı kıldı

47 yıl sonra bir ilk
banner598

Kapalı Maraş bölgesinde yer alan ve 20 Temmuz'da 47 yılın ardından yeniden ibadete açılan Bilal Ağa Mescidinde ilk cuma namazı kılındı. Cuma namazına katılan Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş'taki hayatın da yavaş yavaş halka açıldığını söyledi.
 Tatar, Kapalı Maraş'ın açılım politikasının hem mağduriyetlerin giderilmesini hem de 47 yıldır kapalı olan bölgenin açılımını içerdiğinin altını çizdi. İşte insan haklarına aykırı olan Rum Yönetimi’nin bu tutumudur" dedi.

İlk cuma namazı eda edildi
1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bu yana kapalı olan, restorasyonun ardından 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katılımıyla açılan Bilal Ağa Mescidinde ilk cuma namazı eda edildi.
Bilal Ağa Mescidindeki cuma namazına, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.
Cuma namazını, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Erdoğan Eken kıldırdı.
Cumhurbaşkanı Tatar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 Temmuz'da Barış ve Özgürlük Bayramı ile Kurban Bayramını birlikte kutladıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin de kendilerine katıldığını söyledi.
Tatar, bayram namazını Lefkoşa'daki Hala Sultan Camisi'nde kıldıklarını hatırlatarak, burada, Kıbrıs Türk halkının geleceği ve bu topraklardaki varoluş mücadelesiyle ilgili bütün dünyaya çok önemli mesajlar verildiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:
" Kapalı Maraş'ın da açılmasıyla birlikte Bilal Ağa Mescidinde cuma namazını kılmış bulunmaktayız, bu da ayrı bir huzur ve güzellik. Çünkü burası yıllar önce Bilal Ağa Vakfı, atalarımız ve ecdadımız tarafından kullanılmakta olan bir mescitti. Şu anda ilk kez, yıllardan sonra restore edilmesiyle burada, bu anlamlı günde cuma namazı kıldık. Kurban Bayramı'nın dördüncü gününde burada hep birlikte bu namazı kılmanın huzuru ve güzelliğini yaşıyorum. Bu mescidin restore edilmesinde emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum."
Maraş'taki hayatın da yavaş yavaş halka açıldığını söyleyen Tatar, Kapalı Maraş'ın açılım politikasının hem mağduriyetlerin giderilmesini hem de 47 yıldır kapalı olan bölgenin açılımını içerdiğinin altını çizdi. İşte insan haklarına aykırı olan Rum Yönetimi’nin bu tutumudur" dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar: Son derece önemli bir açılımdır
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kapalı Maraş açılımı ve Rum-AB tutumuyla ilgili olarak   ise şu açıklamayı yaptı:
Rum Yönetimi,  geçmişten bu yana yaptığımız diyalog ve uzlaşı çağrılarına olumsuz yanıt verirken, köhnemiş hakimiyetçi zihniyetini ve Kıbrıs’ın tümüne sahip çıkma girişimlerini sürdürmektedir. Elbette ki buna karşı seyirci kalmamız mümkün değildir. Rum Yönetimi, federal temele dayalı özüm şekli ile halkımızı azınlık yapmayı hedeflerken bir diğer hedefi de Türkiye’nin garantörlüğü aldırmak ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmaktır.  Kıbrıs konusuyla ilgili 1968 yılında başlayan müzakere süreçleri de Rum tarafının  olumsuz  tutumu nedeniyle  başarısızlıkla sonuçlanırken,  özellikle  Annan Planı  referandumu ve Crans Montana’da  yaşananlar federal  temele dayalı bir  çözüm şeklinin mümkün olmadığını bir kez daha göstermiştir.  Bunların neticesinde de  Kıbrıs’ın ve bölgenin yararına olan egemen eşit iki devletin varlığına dayalı çözüm  tarafımızdan gündeme getirilmiş ve Cenevre’de müzakere masasına konulmuştur.  Bu çözüm önerimizden geri adım atmamız da asla mümkün değildir.   Bu arada, 47 yıldır çürümeye terk edilen kapalı Maraş konusunda da 2020 yılında  büyük büyük bir açılım başlatılmış, uluslararası hukuk dikkate alınarak  Kapalı Maraş’ta kamuya ait bazı bölgeler ile deniz sahilinin bir bölümü halkın kullanımına açılmıştır. Bu açılımın yankıları devam ederken,  20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 47’nci yıldönümünde açıklamış olduğum gibi  kapalı Maraş açılımının ikinci aşamasına geçmiş bulunuyoruz. 
Buna göre de;  KKTC’nin bir parçası olan kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin  mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılımdır. 
Amacımız mağduriyetleri gidermektir. Bu açılım Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden gerçekleştirilecektir. 

Açılımı engellemeye yönelik olarak her yol deneniyor
Bu çerçevede kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsü kaldırılmıştır. Bu adımla iade talebiyle başvura hak sahiplerine  Taşınmaz Mal Komisyonu’nun  bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır. Bu açılım, uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun bir şekilde gündeme getirilirken, AB ile bazı ülkelerden güç ve cesaret alan Rum Yönetimi, bu açılımı engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta,  Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuracak  olan  kendi vatandaşlarını tehdit etmekte, korku salmaktadır. Bunların yansıra üçüncü  ülke vatandaşlarının  da Güney’den KKTC’ne  geçişleri  çeşitli gerekçelerle engellenmektedir. İşte insan haklarına aykırı olan Rum Yönetimi’nin bu tutumudur.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Allahu Teala kabul etsin bu size gelsin hilmi yavuz bazıları gibi kilisede istavroz çıkartıp can çalsa daha hoşunuza gider di muhakkak sana ne gösterisi yapacak sen git onu patrik akrabalarına sor

Hilmi yavuz
Hilmi yavuz - 3 yıl Önce

Kameralar olmasaydi.Bu gösteris kimlere?.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474