banner564

5 milyon TL kasada

45 gün yürürlükte kalan çalışma ve muhaceret affından 2 bin 697 kişi yararlandı

5 milyon TL kasada
banner598
Aytuğ TÜRKKAN

  KKTC hükümetinin kanun hükmünde kararname çıkararak, muhaceret affı getirmesi nedeniyle
45 günlük  sürede  2 bin 697 kişinin bu haktan yararlandığı bildirildi. Aftan yararlanabilmek için herkesin asgari ücret tuıtarında bir para yatırması gerekiyor. KKTC’de uygulanan asgari ücretin bin 834 TL olması nedeniyle, 45 günlük sürede çalışma ve muhaceret affından 4 milyon 946 bin 298 TL devletin kasasına girmiş oldu. 
   Diyalog’a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner; sözkonusu uygulamanın CTP’nin başvurusu ve  Anayasa Mahkemesi’nin kararı nedeniyle durdurulduğunu anımsatırken,  hükümetin bu konudaki iradesinin geçerli olduğunu ve en kısa zamanda Meclis’ten geçirilerek, yeniden  yürürlüğe gireceğini kaydetti.

“Rakam 9 binlere çıkabilir”
Bakan Ersan Saner, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında önemli açıklamalar yaptı.
Hükümetin çıkardığı çalışma ve muhaceret affına ilişkin irade ortaya koyan Bakan Saner, “Bu konuda geriye dönüş yok” dedi. 
Affın yürürlüğe girdiği 16 Ağustos tarihinden, 29 Eylül’de Yüksek Mahkeme’nin verdiği ara emri kararına kadarki sürede  toplam 2 bin 697 kişinin aftan yararlandığını ifade eden Bakan Saner, bu rakamın bugüne kadar çıkarılan aflar arasında en yüksek rakam olduğunun altını çizdi. 
Ersan Saner, affın normal süresi olan 90 güne tamamlanabilmesi durumunda rakamın 9 binlere erişebileceğine vurgu yaptı. 

“CTP çıkarırken aykırı değil miydi?”
Bugüne kadar farklı hükümet dönemlerinde 7 kez af çıkarıldığı anımsatan Bakan Saner, sadece bir kez aftan ücretli yararlanılmadığını ve rakamın 9 binlere çıktığını ancak geriye kalan tüm aflarda belli bir ücretin ödendiğini anlattı. 
Diğer aflarda en çok 2 bin 122 kişiye olanak sağlandığını, UBP-DP hükümetinin çıkardığı aftan 45 günde 2 bin 697 kişinin faydalandığını anlattı. 
Affın 90 gün süreyle çıkarıldığını ancak CTP’nin konuyu mahkemeye taşıması nedeniyle 45 gün yürürlükte kaldığını söyleyen Ersan Saner, “Aynı affı CTP 2005 yılında üstelik meclisin açık olduğu dönemde kanun hükmünde kararname ile çıkarmıştı ama biz bunu mahkemeye taşımadık çünkü doğru bir karar olduğuna inandık. Aynı uygulamayı şimdi CTP mahkemeye taşıyor. Bunla ilgili takdiri kamuoyunun vereceğini düşünüyorum” dedi. 

“CTP’nin bilgisi vardı” 
CTP’nin mahkemeye başvurusunda hükümetin kimseye bilgi vermediği şeklinde bir argüman ortaya koyduğunu ifade eden Bakan Saner, isim paylaşmadı ama yaptıkları çalışmayı CTP’li ilgililerle birlikte müzakere ettiklerini açıkladı.
“Yapmayın Allah aşkına… Kendi odamda ilgili CTP’li milletvekili bir arkadaşım bürokratlarıyla birlikte çalışma henüz tamamlanmadan onla paylaştım.  2.5 saat üzerinde çalıştık” diyerek ortaya konan bu argümanın yanlış olduğunu belirtti. 
Afların meclis komitelerinin gündeminde olduğunu da anımsatan Bakan Saner, “Yani meclis açıldığı anda biz zaten bu kanun hükmündeki kararnameleri komitede görüşecektik” diyerek CTP’nin yaptığı mahkeme başvurusunu eleştirdi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2016, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473