banner564

Her alanda daha ileri!

Güney Kıbrıs-Yunanistan ve Mısır arasında enerji, tarım ve turizm alanında işbirliği kararı alındı

Her alanda daha ileri!
banner598
 Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır liderlerinin üçlü zirvesi dün Kahire’deki Başkanlık Sarayında gerçekleşti.
    Rum lideri Nikos Anastasiades, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah Al Sisi, enerji, tarım, turizm ve deniz taşımacılığı alanlarında bir dizi projenin uygulanması yönünde anlaşmaya vardı.
    Kıbrıs sorunu hakkında liderler, uluslararası hukuk ve BM kararları temelinde, adayı yeniden birleştirecek, garantiler ve askeri müdahale hakkına sahip olma gibi anakronik uygulamalar olmayan bir çözümün bulunması için yapılan müzakereleri desteklediklerini teyit ettiler.
    Anastasiades, Çipras ve Sisi ayrıca, Doğu Akdeniz bölgesinde barışın,  istikrarın, güvenlik ve refahın sağlanması amacıyla ortak alanlarda üçlü işbirliğinin güçlenmesine karar verdi.
   Anastasiades, zirveden önce Mısır Cumhurbaşkanı ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Sisi ve Çipras görüşmesinin ardından Başkanlık Sarayı bahçesinde üç lider tarafından, üç ülkenin işbirliğini ve dostluğunu simgeleyen üç zeytin ağacı dikildi.

2016’da çözüm olabilirmiş
  
   Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Mülkiyet başlığıyla ilgili anlaşmazlık unsurlarında, Toprak, Güvenlik ve Garantiler’de Türkiye’nin etkin müdahalesi ve iradesi olması halinde Kıbrıs sorununun 2016 sonundan önce çözülebileceğini iddia etti. 

Fileleftheros gazetesinin haberine göre müzakerelerde, mevcut anlaşmazlıkları daraltmayı hedeflediklerini belirten Anastasiadis “ardından da hangi noktada bulunduğumuza dair bir değerlendirme yapılacak ve bundan sonra atılacak adımlar ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine göre belirlenecek” dedi, şöyle devam etti: 
   “Şu ana kadar aramızdaki diyalogda, özellikle Yönetim, Ekonomi ve Avrupa Birliği başlıklarında ve Mülkiyet başlığı unsurlarında önemli ilerleme gözlemleniyor. Ancak buna rağmen Mülkiyet’le ilgili unsurlarda, Toprak, Güvenlik ve Garantiler’de önemli anlaşmazlıklar varlığını koruyor. Bu iki alanda var olan zorlukları aşmayı başarırsak –ki burada Türkiye’nin etkin müdahalesi ve iradesi şarttır- Kıbrıs halkının tümü tarafından kabul edilecek bir çözümün 2016 sonundan önce bile olmasını umabileceğimizi söyleyebilirim.”

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2016, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474