banner564

Acı bilanço

2018’de 8 kişi cinayetten, 24 kişi trafik kazalarından 4 kişi ise sel felaketinden dolayı yaşamını yitirdi

Acı bilanço
banner598

Yeni yıla girmeye sadece bir gün kalırken, geride bırakılacak 2018 yılında birçok olay yaşandı. Bir yıllık sürede 8 kişi cinayete kurban giderken, 24 kişi de trafik kazalarından dolayı yaşamını yitirdi.

Yılın en acı olaylarından biri de sel felaketi ve selde 4 gencin hayatını kaybetmesi oldu.  Başta deneyimli siyasetçi Sonay Adem olmak üzere çok değerli isimler de 2018 yılında aramızdan ayrıldı. Öte yandan ekonomik krizlerin ve döviz artışının damga vurduğu 2018 yılında seçimler yapıldı, 4’lü koalisyon kuruldu.

Sel felaketi ve dört ölüm
KKTC’de 2018 yılına, sel felaketi ve selde 4 gencin hayatını kaybetmesi ile dövizdeki artış ve ekonomik kriz damga vurdu. 5 Aralık günü ve gecesi gerçekleşen şiddetli yağışlar, başta Lapta, Alsancak, Girne ve Dikmen olmak üzere birçok bölgede sel felaketi yaşanmasına neden oldu. Ciklos bölgesinde sel sularına kapılan arabadaki Gaye Soyutok (K-18), Tolga Bekci (E-21), Ahmet Kılıç (E-23) ve Günay Kandaz (K-18) hayata veda etti.
Dram 4 gencin ölmesiyle sınırlı değildi. Gece sele kapılıp hayatını kaybedenlerden birinin cesedi, sabahın erken saatlerinde; ikisinin cesedi ise daha sonra bulundu. Ancak gençlerden birinin cesedi, yoğun aramaların ardından, felaketin yaşandığı 5 Aralık gecesinden 3 gün sonra 8 Aralığın akşam saatlerinde bulunabildi. Olayda bir de kimlik tespiti yanlışlığı yaşandı ve 6 Aralık’ta cesedi bulunan kişinin açıklanan isim olmadığı, 7 Aralık’ta belirlendi.
Gençlerin cenaze törenine aileleri ve sevenleriyle birlikte, vatandaşlar, devlet ve hükümet yetkilileri katılırken; Güney Kıbrıs’tan bazı siyasiler de cenaze töreninde yer aldı.
Aşırı yağışların gerçekleştiği 5 Aralık akşamı yaşanan sel felaketinde, 12 ev/bina, 93 yol ve duvar, 90 evin eşyaları ile 143 araç zarar gördü. Selden etkilenen 57 kişiye barınma hizmeti sağlandı, 16 kişiye yardım ulaştırıldı.

Cinayetler, intiharlar, mülteciler…
2018’de çok sayıda cinayet ve intihar yaşandı. Cinayetlerin en vahimi, Gönyeli’de 36 yaşındaki annenin, 7 yaşındaki oğlunu bıçaklayarak öldürmesiydi. 
Doğancı’da 52 yaşındaki Nigar Erhalk eşi tarafından av tüfeği ile vuruldu.
 Girne’de çocuk parkındaki bankta uyumakta olan 26 yaşındaki Hasan Polat Sepetçioğlu, bıçaklanarak öldürüldü.
 Gönyeli’de bir ikametgah içerisinde, günlük ev işlerinde çalışmakta olan 45 yaşındaki Gülbahar Ulutan, bir erkek şahıs tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
 Gönyeli’de sakin Sevinç Karasalih (K-60) eşi tarafından boğularak öldürüldü, eşi Hasan Yılmaz Karasalih (E-63) ise cinayetin ardından kendi yaşamına son verdi.
 Çayönü’nde yaşan 53 yaşındaki Hasan Işık Özgöçmen, İskele’de ormanlık alanda öldürüldü.
 Gazimağusa’da Murat Güder (E-49), Bedi’s Ormanı içerisinde kendine ait salon araç içerisinde intihar etti.
 Girne'deki bir soygunun zanlısı olarak tutuklanan 30 yaşındaki Ahmet Sarıkılıç, Boğaz polis karakolunda bulunduğu hücrede hayatına son verdi.
 Lefkoşa'da Gesfi Döviz Bürosu soyuldu. Yüzü maskeli kişi, tasarrufunda bulunan tabancayı görevli şahsa doğrultup, yaklaşık 14 bin TL tutarındaki parayı çaldı.

Cansız bedenler kıyıya vurdu
Mayıs ayında Dipkarpaz kıyılarına 9 ölü beden vurdu. Boyunlarında can yeleği olan cesetlerin tekneleri batan ve boğulan mültecilere ait olduğu tespit edildi. 9 mültecinin cesedi Lefke Mezarlığı’na defnedildi. Yıl içinde ayrıca ikinci bir mülteci dramı yaşandı. KKTC’nin yaklaşık 30 kilometre açıklarındaki bir tekneden yapılan yardım çağrısıyla bölgeye giden ekipler, 103 mülteciyi sağ olarak kurtardı, 19 mültecinin ise cansız bedenine ulaştı.
 

Trafik kazalarında 24 kişi hayatını kaybetti
 2018 yılında, ülkede, 22 ölümlü trafik kazasında 24 kişi hayatını kaybetti. Kayıtlara geçen 731 yaralanmalı kazada ise 1049 kişi yaralandı. Kayıtlara geçen hasarla sonuçlanan trafik kazası sayısı ise 2991 oldu. Polise intikal eden toplam trafik kazası ise 3744.
 
Ele geçirilen uyuşturucular
 Yıl içinde, polis değişik türlerde çok miktarda uyuşturucu ele geçirdi. Polis Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ele geçirilen uyuşturucular şöyle:
 “Hint keneviri 19 kilo 795 gram, Sentetik cannabinoid 3 kilo 201 gram, Methamphetamine 693 gram Amphetamine  22 gram, Kokain 144 gram, Eroin 45 gram,  MDMA 3 gram, Exstacy hap 2941 adet. Buprenorphine hap 73 adet. LSD 12 adet pul. Hintkeneviri bitkisi 3 bin 451 kök.”

Meclis damında bayrak açıldı
 2018’in en önemli ve gündemi değiştiren olaylarından biri de, Afrika gazetesine yapılan saldırı ile Cumhuriyet Meclisi binasının damında bayrak açılması oldu. Ocak ayında, Afrika gazetesini protesto etmek için yapılan eylem sırasında, bir grup, Afrika gazetesi binasına saldırdı ve bina dışına ve içine zarar verdi. Aynı eylem sırasında, iki kişi Meclis binasının damına çıkarak KKTC, Türkiye ve Türklerin Kayı boyu bayraklarını açtı.
 
Açlık grevi
Yıl içinde defalarca eylem yapan CAS şirketi çalışanları, yılın son günleri yaşanırken, mahkemenin CAS’ın tasfiyesiyle ilgili kararının ardından, Ercan Havaalanı girişinde açlık grevi başlattı. Greve katılan bazı çalışanlar rahatsızlanarak tedaviye alındı.
 
Seçimler ve 4’lü koalisyon
Yılın ilk günlerinde ülke gündeminde seçim vardı. 7 Ocak’ta gerçekleşen erken genel seçimlerde, ilk kez çarşaf liste uygulandı. Sayımı gecikmelerle tamamlanan seçimlerde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve YDP 2 milletvekili çıkardı.  Ardından, CTP Genel Başkanı Erhürman’ın Başbakanlığında CTP, HP, TDP ve DP tarafından koalisyon hükümeti kuruldu.
Haziran ayında ise, yerel yönetimler seçimleri yapıldı. Seçimler sonucunda 28 belediyenin başkanı ve meclis üyeleri belirlendi. 28 belediyenin 5’inin başkanı değişti. Seçimlerde, muhtarlar ve azaların seçimi de yapıldı.
 
Döviz krizi
Yaz ayları başından itibaren Türkiye kaynaklı olarak döviz TL karşında yükselişe geçti. 
Döviz artışıyla birlikte ekonomik krize girildi ve KKTC’de hayatın her alanında fiyatlarda fahiş bir artış oldu. Cumhuriyet Meclisi olağanüstü toplantıya çağırılırken; Hükümet, TL’nin değer kaybından kaynaklı yaşanan ciddi ekonomik darboğaz nedeniyle “24 maddelik önlemler paketi” hazırladı. 

Bütçe görüşmeleri
 KKTC’nin 2018 bütçesinin Meclis komitesindeki görüşmeleri seçimler nedeniyle sarktı.
 Bakanlar Kurulu’nun 5 milyar 815 milyon TL olarak onayladığı 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde hızlandırılmış bir programla 28 Şubat Çarşamba günü başlayarak 4 günde görüşüldü ve 12 Mart’tan itibaren de Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geldi.
 
KTHY binaları satın alındı
 Tasfiye halindeki Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) Lefkoşa’daki genel müdürlük ve yönetim binaları, 22 Haziran’da, üçüncü açık artırmada satıldı.
 Binaları tek teklif sahibi Maliye Bakanlığı 3 milyon 678 bin sterline aldı.

UBP’de başkan değişimi yaşandı
 UBP Genel Başkanlık seçiminde, UBP eski Genel Başkan ve Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ve UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun yarıştı.
 Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün ile Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ikinci tura kaldı.  Ersin Tatar’la birlikte ikinci tura kalan Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, UBP Genel Başkanlığı yarışından çekildiğini açıkladı. Özgürgün’ün çekilmesinin ardından Kurultay Divanı, Ersin Tatar’ın UBP Genel Başkanı seçildiğini açıkladı.
 
Vefatlar
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski milletvekillerinden, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarından ve TKP Yeni Güçler Genel Sekreteri Sonay Adem, vefat etti. Uzun süre tedavi gören Adem, 61 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Kıbrıslı Türklerin tanınmış simalarından, Selimiye Camii eski Baş Müezzinlerinden Ahmet Gürses, hayatını kaybetti. 57 yıl boyunca Selimiye Camii’nde görev yapan 87 yaşındaki Gürses, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.
 Kıbrıs Türk Futbolunun efsane isimlerinden Sevim Ebeoğlu, 87 yaşında vefat etti. Cenaze töreninde tabuta, AEL, Fenerbahçe, Doğan Türk Birliği formaları konuldu. Doğan Türk Birliği ve Rumların AEL takımında futbol oynayan Ebeoğlu, Türk ve Rum takımlarının birlikte olduğu Kıbrıs Futbol Federasyonu döneminde gol kralı olan ilk Kıbrıslı Türk unvanını taşıyordu.
 
Paris Hilton KKTC’ye geldi
 Dünyaca ünlü Amerikalı model, şarkıcı, aktris ve yazar Paris Hilton, bir otelde düzenlenecek etkinliğe katılmak üzere özel uçakla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473