banner564

Aldatmaca öneri

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “BM’nin yeni özel temsilci atama konusu sadece zamana oynama oyunudur” dedi

Aldatmaca öneri
banner598

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin, yeni Özel Temsilci atama konusunun sadece zamana oynama oyunu olduğunu söyledi.
“Kimsenin zekamızla alay etmeye hakkı yoktur” diyen Ertuğruloğlu, Kıbrıs konusuyla ilgili gündemdeki konuları TAK’a değerlendirdi.
Ertuğruloğlu, Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in özel temsilci atama düşüncesinin gündeme geldiğini öğrendiklerini dile getirerek, “Bu düşüncenin yeni bir düşünce olmadığını daha önce de böyle bir düşüncesi olduğunu biliyoruz. Bu düşüncenin tarafımızca olumlu bulunmadığı kendisine ifade edilmişti.” dedi.
Özel temsilci atamasının Brüksel temasları içerisinde yeniden gündeme geldiğinin anlaşıldığını dile getiren Ertuğruloğlu, “Özel Temsilci atama konusu sadece ve sadece zamana oynama oyunudur.” İfadelerini kullandı.
Ertuğruloğlu, Genel Sekreter’in gerçek hedefinin, kazanılacak zaman içerisinde Kıbrıs Türk tarafını savunduğu politikalardan vazgeçirmeye yönelik hamlelerin başarıya ulaşma şansını artırmaya yönelik olduğunu kaydetti.
“İyi niyetli ve taraflara eşit mesafede olma düşüncesinde olduğuna inandığımız Genel Sekreter’in Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesini tatmin etme adına ama Kıbrıs Türklerini cezalandırma adına böyle bir öneri yapmasını doğru bulmuyorum.” diyen Ertuğruloğlu,  Guterres’ten beklentilerinin birinci 5+BM toplantısı sonucunda yaptığı açıklama gereği ‘ortak zemin yoktur ancak bunu deklare edecek değilim 2-3 ay içerisinde ikinci bir 5+ BM toplantısı çağıracağım’ ifadesinin gereğini yapması gerektiğini vurguladı.

Aldatmaca öneriyi asla onaylamıyorum”
Ertuğruloğlu, süreci belirsizliğe sokacak ve sanki ortak bir zemin bulunma şansı vardır da bunun gerçekleşmesine zaman tanıma gayreti diye yorumlanacak bu aldatmaca öneriyi asla onaylamadığını kaydetti.
“ ‘Kendi kendini yöneten bölgeler’ dediğiniz bölgeler hangi ülkededir? Kıbrıs Cumhuriyeti’nde mi dediniz?  Kimdir bu sözde Kıbrıs Cumhuriyeti?”  sorusunu yönelten Ertuğruloğlu, ‘Bir Rum devletidir. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni çalıp kullanmaya devam eden. “Yani kendi kendini yöneten bölgeler”  ifadesiyle akıllarınca bizlerin kırmızı çizgimiz olan egemen eşitlik olan ve eşit uluslararası statü taleplerimizi tatmin edeceklerini düşünerek, bizleri bu kelime oyunlarıyla aldatmaya yönelik kararlılıklarını korumaya devam ettiklerini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Ertuğruloğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu oyunlara gelecek değiliz Sayın Genel Sekreter. Boşuna zahmet edip bu aldatmacalarına tevessül etme. Bunlara midemiz tok. Kıbrıs Türk halkına devlet sahibi bir halk olarak muamele gösterme noktasına gelmediğiniz sürece ve Rumlara sahte Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatını kullanmaya izin verdiğiniz sürece, bizim sizlerden hiçbir beklentimiz yoktur. Sizin de bizden olmasın. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve devletinin de Rum devletiyle eşit uluslararası statüsünün kabulü kırmızı çizgilerimizdir. Kelime oyunlarıyla bunlardan geri adım atacak değiliz. Bunun iyice bilinmesinde ve Kıbrıs konusundaki politikalarını bu bilinçle şekillendirmeye çalışmalarını talep ediyoruz. Kimsenin zekamızla alay etmeye hakkı yoktur.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474