banner564

Anastasiadis, işi yokuşa sürüyor

Eroğlu, toprak konusunun en son konuşulacağını, ancak Anastasiadis’in müzakere masasına kendilerine verilmesini istediği köy isimleriyle geldiğini söyledi

Anastasiadis, işi yokuşa sürüyor
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, toprak konusunun bütün konular anlaşıldıktan sonra konuşulacağını ancak Rum lider Anastasiadis’in müzakere masasına kendilerine verilmesini istediği köy isimleriyle geldiğini, bu isimlere bakıldığında haritanın zaten ortaya çıktığını belirtti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Türkiye’deki CNN Türk’te yayınlanan bir programa katılarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti ve Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Eroğlu, Rum lider Anastasiadis’in 24 Temmuz’da müzakere masasını terk etmesi olayıyla ilgili bir soru üzerine “Liderlerin önerileri arasında uzlaşma noktalarının arandığı bir sırada Anastasiadis’in sadece kendi isteğinin olacağına ilişkin bir anlayış sergilemeye başladığını” belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Anastasiadis’in geçmişte sağlanan yakınlaşmaların hiçbirini kabul etmek istemediğine” de dikkat çekti.

“Sıfırdan başlamak istiyor”
Eroğlu şöyle devam etti:
“Anastasiadis müzakerelere sıfırdan başlamak istiyor. 24 Temmuz’daki tartışma böyle başlamıştır. Kendisinin önerisine mukabil öneri sunduğumuzda öfkeleniyordu. O gün de öfkelendi. Ben kendisine ‘sesini yükseltmekle bir yere varamayız. Size sunduğumuz öneriye cevap verin’ dedim. Daha sonra kendisi bir öneri sundu. Ben de şöyle değil böyle olursa çok daha iyi olur dedim. Bu verdiğim cevaba canı sıkılarak kulaklığını masaya vurdu ve masadan kalkıp ayrıldı. Hatta, ekibi kendisini zor yetişti. Biz bunu kamuoyuyla paylaşmadık. Çünkü biz müzakerelerin sonuç alıcı bir şekilde devamından yanayız.”

“Buttenheim yokken görüşme mümkün değil”
“2 Eylül’de görüşme olacaktı. Görüşme niye gerçekleşmedi” şeklindeki soruya ise Eroğlu, müzakerecilerin geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğini hatırlattı ve Rum Müzakereci Mavroyannis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti nedeniyle görüşmeyi ertelemek istediğini belirtti.
“Biz bunu kabul etmedik. İki konu arasında bir bağlantı kurmadık. Erdoğan’ın konuşmalarını takip edip ona göre bir tavır belirleyecekler gibi bir hava belirlediler. Bu mümkün değil” diyen Eroğlu, daha sonra BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin devreye girdiğini söyledi.

“Kendi menfaatlerine kullanıyor”
“Rum lider Anastasiadis niye zaman kazanmaya çalışıyor” şeklindeki bir soruya ise Cumhurbaşkanı Eroğlu, eski Rum lider Hristofyas ile hem kendisinin, hem de kendisinden önce İkinci Cumhurbaşkanı Talat’ın müzakere ettiğini hatırlattı.
Anastasiadis’in seçildikten sonra Annan Planı’na evet diyen bir kişi olarak dış dünyada umut yarattığını anımsatan Eroğlu, “Ama bu umudu kendi menfaatleri doğrultusunda kullanma planları yapmıştır. Hatta kampanya döneminde bile kendisine destek veren DİKO’ya, Annan Planı gibi bir planı kabul etmeyeceğini ve bunun gündemden düştüğünü ifade etmiştir” dedi.


“Adaylığımı henüz açıklamadım”
“Nisan 2015’te KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu yönde bir beklentileri de mi var? Siz de bu seçimle ilgili kararınızı kasım ayında açıklayacağınızı söylemiştiniz. Siz kendinizi bu tartışmalarda nasıl görüyorsunuz” sorusuna karşılık ise Eroğlu, “Sayın Anastasiadis ve tabii ki Rum Yönetimi maalesef sanki kendileri uzlaşmadan yana da uzlaşmaz olan benmişim gibi dünyaya ve kendi içimize mesajlar vermeye çalışmaktadır” dedi.
Bir dönem BM Genel Sekreteri’nin adaya geldiğini ve iki liderin üzerinde anlaştığı noktaları kamuoyuna açıklamak istediğini hatırlatan Eroğlu, “Ama Hristofyas kabul etmemişti. Koltuğa kim oturursa otursun, Rumların bu hayalleri devam ettiği sürece bir çözüm mümkün değildir. Nisan’a daha çok zaman vardır. Aday olup olmayacağımı henüz hiçbir arkadaşımla paylaşmadım. Herhangi bir ifadede bulunmadım ama şu anda ülkemizde iki parti, Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti aday olursam destek vereceğini söylemiştir. Ama dediğim gibi, şimdi öncelikli misyonum müzakereleri devam ettirmektir” diye konuştu.

Erdoğan’la görüş birliği içindeyiz
Eroğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uyuşmadığınız noktalar var mı? Yapılan açıklamalar Ankara-Lefkoşa fikir birliğini yansıtıyor mu? Bir de, sabrın sınırı var dendi. Bunu siz de söylediniz. O sabrın sınırı nedir?” yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la baş başa bir saati aşan bir yemek yedik. Çok detaylı bir şekilde kendisine müzakerelerde devam eden, ortaya konan önerilerle ilgili bilgiler verdim. KKTC’nin geleceğiyle, halkımızın beklentileri ile ilgili görüşlerimizi anlattım. Ekonomik sorunlarının aşılması konusunda da kendisiyle samimi istişarelerde bulundum. Fikir ayrılığımız yoktur. Görüş birliğimiz vardır.
Özellikle Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini KKTC’ye yapması bana göre dış dünyaya özellikle de komşularımıza önemli mesajlar vermiştir. Anastasiadis’in ‘Erdoğan cömert adamdır. Seçildikten sonra çok daha hızlı çözüme gideceğiz’ sözlerinin ardından gelen bu açıklamalar sanırım Rumlarda hayal kırıklığı yaratmıştır. Kıbrıs davasının, her iki devletin, KKTC ve Türkiye’nin milli davası olduğu dikkate alınırsa, bizim bu konuda ayrımız gayrımız yoktur. Ben Sayın Cumhurbaşkanı ile çok samimi bir diyalog içinde oldum. Ve ortaya koyduğum görüşlerde hemfikir olduğumuzu samimi bir şekilde ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettim.”

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473