banner564

Arz fazlası var

Fatih Birol, Doğu Akdeniz gazının oyun değiştirici rolü olmayacağını savundu

Arz fazlası var
banner598

 Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, küresel doğal gaz piyasasında arz fazlası olduğunu belirterek, "Doğu Akdeniz'den çok büyük, oyun değiştirici bir rol beklemek doğru olmaz, gaz bolluğunun ortasındayız şu an" dedi.

Birol, küresel doğal gaz piyasası, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen gaz keşifleri, Mısır ile İsrail'in ortak projeleri, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarı ve Türkiye'nin pozisyonu hakkında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
ABD'de artan doğal gaz üretimine, 12 yıl üst üste dünyanın en büyük LNG ihracatçısı olan Katar'a ve Mısır ile İsrail'de bulunan doğal gaz rezervlerine dikkati çeken Birol, "Akdeniz piyasasında Katar LNG'si son derece dominant bir role sahip. Bunlar ve politik zorluklar da varken, Doğu Akdeniz'den çok büyük, oyun değiştirici bir rol beklemek doğru olmaz, gaz bolluğunun ortasındayız şu an. Hem Katar hem Amerikan gazı hem de İsrail'den ve Mısır'dan gelecek olan gaz çerçevesinde, (Doğu Akdeniz'de) çok büyük bir proje oluşturulması ekonomik açıdan çok zor, artı üzerine bazı politik sorunlar var." diye konuştu.
Birol, Mısır'da bulunan Zohr doğal gaz sahasına işaret ederek, "Mısır önce bunu kendi iç tüketiminde kullanmak istedi ve kısa bir süre önce ihracata başladı. Mısır'dan ciddi anlamda LNG ihracatı gelecek. Mısır bir de yeni keşfettiği Noor sahasını buldu. Bu ikisiyle birlikte yaklaşık 20 milyar metreküplük bir kapasiteye sahip olacak." ifadelerini kullandı.
Birol, İsrail'in mevcut doğal gaz üretimini şu anda iç tüketimi için kullandığını belirterek, "İsrail'in de ileride LNG ihraç etme veya Mısır'ı entegre etme planları var ama şu an itibariyle esas olarak iç tüketiminde kullanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu kaynaklar dışında Doğu Akdeniz'de Kıbrıs civarında doğal gaz rezervleri olduğunun bilindiğini aktaran Birol, küresel doğal gaz piyasasında arz fazlası olduğunu söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473