banner564

B planı hazır

Başbakan Özgürgün, “Cenevre'deki görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa Kıbrıs Türk tarafının da, Türkiye'nin de söyleyeceği söz vardır” dedi

B planı hazır
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ı Ankara'da ziyaretinin ardından Kıbrıs'ta çözüm arayışlarını, müzakere sürecinde gelinen son noktayı ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'la gündemi uzun ve kapsamlı bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Özgürgün, "Çok olumlu izlenimlerim var. Tamamen görüş birliği içinde olduğumuzu gördüm, gerek Kıbrıs konusunda gerekse KKTC ve Türkiye arasındaki mali ve ekonomik politikalar, yatırımlar ve iç meselelerle ilgili olarak. Tam bir işbirliği içerisinde görüş birliği içerisinde hareket edeceğimiz bir dönem var" diye konuştu.
Özgürgün, Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs sorununun çözümünde ve ikili ilişkilerde tam bir işbirliği içinde olduğunu vurgulayarak, Cenevre'de yapılacak görüşmelere ilişkin, "Eğer bu görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa Kıbrıs Türk tarafının da Anavatan Türkiye'nin de mutlaka söyleyeceği söz vardır, bir 'B planı' mutlaka vardır." dedi.

"Sıra elektrik aktarımında"
Ankara'daki temaslarında Türkiye ve KKTC arasındaki işbirliği projelerini daha ileri taşımaya yönelik adımları da ele aldıklarını belirten Özgürgün, Türkiye'den KKTC'ye su taşınması projesinin adada büyük yansımaları olduğunu kaydederek, "Elektrik projesi var, çok önemli bir proje. Sayın Başbakan'la değerlendirdik. Daha önce telekomünikasyonla ilgili hat gelmişti, su geldi, sıra elektrikte, şimdi onu konuştuk. İnşallah interkonnekte sistemi bağlamayı düşünüyoruz Kuzey Kıbrıs'a." ifadesini kullandı.

"Biz Cenevre’de olacağız…"
Kıbrıs müzakerelerine ilişkin Cenevre'de 9-12 Ocak tarihlerinde hem taraflar arasında ikili görüşmelerin, hem de Türk ve Rum tarafların yanı sıra garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılacağı beşli toplantının yapılacağını hatırlatan Özgürgün, "Şu an net bir açıklama görmedim ama, Yunanistan'ın başbakan düzeyinde katılacağını düşünüyorum. İngiltere, belki dışişleri bakanıyla katılır garantör olarak. Türkiye de sonuçta o düzeyde bir katılım ortaya koyacaktır. Gerek dışişleri bakanı gerek başbakan ve gerekirse tabii Sayın Cumhurbaşkanı. Ama bilmiyorum, onu Türk hükümeti ve Sayın Cumhurbaşkanı değerlendirir. Ama biz KKTC'deki hem siyasi partiler hem de hükümet olarak orada olacağız" diye konuştu.


"Asker giderse sorun büyür…"
Müzakere sürecinde garantiler konusunu ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin KKTC'deki varlığını dile getirenin Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı olduğunu belirten Özgürgün, "Türkiye'nin adadaki varlığına ve askeri anlamda bulunuşuna hep başından beri 'Türk askeri gitsin' diyorlar. Peki sorduğumuz zaman, 'İngiliz askeri de gitsin mi?' ona cevap yok. Yalnız Türk askerinin gitmesiyle Kıbrıs'ta sorun çözülmez. Daha da büyür" dedi.
Özgürgün, "Kıbrıs Türk halkının ve KKTC hükümetinin net olarak ortaya koyduğu bir şey var: Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili, ki o da TSK'nın oradaki askeri varlığıdır, bundan asla vazgeçmemiz mümkün değil. Bunu pazarlık konusu dahi etmeyiz, bir santimine dahi dokundurmayız. Burada da Türkiye ile tam bir görüş birliğimiz var." diye konuştu.

"2017'de çözüm mucize gibi"
Adada 2018'in her iki tarafta da seçim yılı olacağını ve seçim dönemlerinde müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini vurgulayan Özgürgün, çözüm arayışı sürecinde seçim dönemlerinin sona ermesi beklenirken yıllar kaybedildiğini ancak bu defa böyle bir durumun söz konusu olmayacağını kaydetti.

Özgürgün, şöyle devam etti:
"2017'nin çözüm yılı olması mucize gibi gözüküyor. Şu aşamada iki tarafın duruşuna baktığında bir taraf diyor ki Türk askeri çekilmezse çözüm olmaz. Bütün göçmenler evlerine dönmezse çözüm olmaz. Türkiye'den gelenler, onlar 'yerleşikler' diyor, geri dönmezse çözüm olmaz, Güzelyurt verilmezse çözüm olmaz, Karpaz verilmezse çözüm olmaz. Bu söylediklerine baktığınız zaman çözüm olmaz. Biz ne Güzelyurt'u veririz ne Karpaz'ı veririz. Kimin toprağını kime veriyoruz? Burada binlerce şehit var Kıbrıs'ta."

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2017, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474