banner564

Bir tarih göçtü

Evdim Kültür Ocağı Kurucularından, İngiliz Üsler Bölgesinde ilk müşettiş ve rütbeli polis subayı olan Aziz Faruk Köklü son yolculuğuna uğurlandı

Bir tarih göçtü
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

Elexbet Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Gazimağusa’nın sevilen simalarından Aziz Faruk Köklü, önceki gün hayatını kaybetti. Evdim Kültür Ocağı Kurucularından, İngiliz Üsler Bölgesinde ilk müşettiş ve rütbeli polis subayı olan Aziz Faruk Köklü dün Lala Mustafa Paşa Camisinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Gazimağusa Kabristanlığında toprağa verildi.

 

Üslerdeki ilk rütbeli sübaydı

İngiliz üsler bölgesinde ilk rütbeli polis subayı olarak göreve başlayan Kıbrıslı Türk olan Aziz Faruk Köklü’nün cenaze törenine ailesinin yanısıra kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 94 yaşında hayata veda eden Aziz Faruk Köklü’ nün 70 yıllık  hayat arkadaşı  Jale Aziz Köklü’ yü cenaze töreni boyunca çocukları ve aile dostları teselli etmeye çalıştı. Aziz Faruk Köklü’ nün kızlarının üzüntüsü cenaze töreni boyunca yüzlerinden okunuyordu.

 

5 adet şeref madalyası vardı

Diyalog’a konuşan Aziz Faruk Köklü’nün oğlu Kazım Köklü, babasının İngiliz döneminde, İngiliz ordusunda 2.Dünya savaşına katıldığını ve bu nedenle İngiliz Krallığı tarafından kendisine verilen 5 şeref madalyası olduğunu söyledi. İngiliz Üsler Bölgesinin kurulmasına müteakip 1953 yılında babasının Üsler Bölgesinde görev yapmaya başlayan rütbeli ilk Kıbrıslı Türk ve İlk Kıbrıslı Türk Müfettiş olduğunu aktaran Kazım Köklü, 1976 yılına kadar babasının üsler bölgesinde müfettiş olarak görev yaptığını kaydetti.

 

KATAK’a da önemli hizmetleri oldu

Dr  Fazıl Küçük’ ün direktifi ile babasının 50’li yıllarda Evdim Kültür Ocağını kurduğunu söyleyen Kazım Köklü, babasının ayrıca Kıbrıs Adası Türk Azınlık Kurumu’na da (KATAK) önemli hizmetleri bulunduğunu sözlerine ekledi.  Son bir buçuk aydır babasının kalp ve solunum yetmezliği yaşadığını aktaran Kazım Köklü, babasının ölümünden dolayı yaşadıkları üzüntüyü dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 04:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474