banner564

Borçlanma dönemi sona erdi

Diyalog’u ziyaret eden Bakan Ersan Saner, Sosyal Sigorta emeklilerine 10 gün içinde 162 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi

Borçlanma dönemi sona erdi
banner598
Teoman TURAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, yıllardan sonra Sosyal Sigorta emeklilerinin maaşlarını herhangi bir borçlanmaya gitmeden ödeme başarısı gösterdiklerini söyledi.   
Göreve geldiklerinde kurumun 140 milyon TL borcu olduğunu anımsatan Saner; bunun 87 milyon TL’ye düşürüldüğünü, kalan kısmın da en kısa zamanda kapatılacağını ifade etti. Sosyal Sigorta emeklilerine 10 gün içerisinde maaş dâhil 162 milyon TL ödendiğine dikkat çeken Bakan Hamza Ersan Saner, “Dolayısıyla çarşıya 10 gün içerisinde 162 milyon TL aktı” dedi.
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ı ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Saner, ileriye yönelik projelerini de anlattı. Saner, çalışma izinleri konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için de bir çalışma başlattıklarını belirterek “Bir defa ön izin aldıktan sonra çalışmaya başlayanlar, izin süresi bitince bunu yenilemek için internet aracılığıyla başvuru yapabileceklerdir”dedi.
Bakan Saner ziyaretinde, Diyalog Gazetesi'nin 4'üncü, Diyalog TV'nin 3'üncü kuruluş yıldönümünü de kutladı. 

Altı bankada borç birikmişti
Bakan Saner, göreve geldikten sonraki icraatları hakkında şöyle dedi: Göreve geldiğimizde Şubat 2017’de Sosyal Sigortaların 6 değişik bankada ve 26 değişik hesapta 140 milyon TL borcu vardı. Kayıt dışı çalışanları kayıt altına almak için çalışma başlattık. 6 bin 500 kişi kayıt altına alındı. İşverenlerden, bir kişiyi işe alacağında borcunun olmamasını istedik. Yeni uygulamayla bir işverenin yurt dışından işçi getirecekse, borcu olmadığını ispat etmesi gerekiyor. Artık on-line işlemlerle kimin borcu olup olmadığı da görülüyor. Kayıt altına alınan 6 bin 500 kişiden 4 milyon TL’ye yakın gelir elde ettik. Sosyal Sigortalar ilk kez borçsuz maaş ödemeye başladı. Aftan 101 milyon TL de gelir elde ettik. Bankalara olan140 milyon borcumuz 87 milyon TL’ye düştü. Şimdi bu borcumuzu 40 milyon TL’lere düşüreceğiz.

“13’üncü maaş için tek kuruş borç alınmadı”
Bakan Saner, “13. maaşları Maliye Bakanlığı’ndan bir kuruş para almadan ödediklerini kaydeden belirterek, “On gün içerisinde 81 milyon Sigortalıların maaşı, 81 milyon TL’de 13. Maaş, toplamda 162 milyon TL ödedik. Bu ödemeyi tek kuruş borç almadan yaptık” dedi.
Saner, iş yaşamında yapılan değişikliklerle kayıt dışılığı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade ederek, beş kişinin üzerinde yurt dışından işçi getirecek olanların bakanlık onayına tabi tutulduğunu kaydetti. 
Saner, ismini vermediği bir şirketin yurt dışından 70 işçi getirmek istediğini, ancak Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı açılmadığı için izin vermediğini açıkladı.
Kayıtlı işçi sayısını 84 bin 700’lerden 101 binlere getirdiklerini söyleyen Bakan Saner sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık kim ön izin almak isterse, sigorta yaptırdı mı yaptırmadı mı bunları on-line göreceğiz. Sigortasını yaptırmadığı takdirde işverene izin vermeyeceğiz. Sadece işçinin sosyal yatırımlarını yapana çalışma iznini vereceğiz.”

İhtiyat Sandığı’nda sıkıntı yok
Konuşmasında İhtiyat Sandığı ile ilgili ilginç bir saptamada bulunan Saner, “İhtiyat Sandığı’nın bir eli yağda üç eli balda. Bir dahaki dönemde söz sahibi olursam İhtiyat Sandığı’ndaki yönetim sistemini değiştirmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu. Yönetim Kurullarının yaptığı hataları bakanlığın ödediğini kaydeden Saner, “Alınan kararlara imza atamıyorum ama bedelini ben ödüyorum” dedi. İhtiyat Sandığı’nın 600 milyon TL’ye yakın parası olduğunu belirten Bakan Saner, en düşük emekli maaşının da 2 bin 300 TL olduğunu ifade etti.

Teşvikler iç açıcı
Bakan Saner yeni teşvik programıyla ilgili de bilgi verirken, şunları söyledi: Yeni teşvik programımızda işletmeciler üzerindeki yükü alalım ve gençleri teşvik programına katalım dedik. Temel hareket noktamız şu oldu; ilk kez sigortalı olacak olan gencin asgari ücretin 3 katına kadar Sosyal Sigorta primlerini ödemeye hazırız. Vatandaş olan bayanlarda mezuniyetine bakılmaksızın 5 yıl, meslek lisesi mezunları 5 yıl, üniversite mezunlarına 4 yıl, lise ve daha aşağısı 3 yıl muafiyetten yararlanacak.5 yıl sosyal sigorta yatırımlarını düzgün yatıranlara her istihdam ettiği genç için kendisine sosyal güvenlik desteği veriyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2017, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473