banner564

Böyle düzen olmaz

Vekillerin maaşlarına mart ayında 950 TL, şimdi de Bin 700 TL ‘Hayat pahalılığı’ artışı yapılması tartışmaları da beraberinde getirdi

Böyle düzen olmaz
banner598

 Suna ERDEN

Hükümetin son 5 ay içinde milletvekili maaşlarına 2 bin 650 TL ‘Hayat Pahalılığı Artışı’ vermesi, sert tartışmaları da beraberinde getirdi. Alt düzeydeki kamu görevlileri, özellikle son artışları ‘adaletsiz bir uygulama’ olarak niteliyor ve “Asgari ücretli çalışana 200 TL verilirken, milletvekillerine veya yüksek maaşlı kamu görevlilerine Bin 700 TL artış verilmesi, gelirler arasındaki uçurumu büyütüyor” diyerek eleştiriyor.
   Diyalog’a konuşan UBP milletvekilleri Ersin Tatar ile Faiz Sucuoğlu’nun yanı sıra, TDP milletvekili Hüseyin Angolemli uygulamayı eleştirirken, HP milletvekili Hasan Topal ile YDP lideri Erhan Arıklı, esas sorunun ekonomin iyi olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Milletvekilleri ne dedi?..

Ersin Tatar (UBP milletvekili): Yıllık hayat pahalılığı ( HP ) normal seviyelerde seyretmiş olsa, yani yüzde 1-5 bandında artışların herkese yüzdelik yansıtılması olağandır. Ancak 2017-18 toplam HP yüzde 35+ olarak gözüküyor. Bu durumda yüzdelik artış yapılması yanlış olduğu gibi vicdani açıdan da sıkıntılıdır. Her yüzde 1 artışın Maliye’ye yükü 30 milyon TL’dir. Ek bütçe isteyen bu HP artışlarının daha adil bir şekilde dağıtılması gerektiği görüşündeyim

Faiz Sucuoğlu (UBP Milletvekili): Daha önce gündeme getirmeye çalıştım. Siyaset yapıyor gibi olmasın diye sustum. Gelir dağılımı arasındaki uçurumun giderek açıldığını da belirtmiştim. Bana göre Kamu Görevlileri Yasası’nda değişiklik yapılarak yüksek maaş alanlara daha az artış, düşük maaş alanlara ise daha fazla artış yapılması gerekiyor. Bu konuda düzenleme yapılırsa bunu desteklerim. Diğer vekil arkadaşlarımın da destekleyeceğini düşünüyorum. Mesela 10 bin TL alan bir vekile yüzde 10 zam yapıldığı zaman bu bin TL’ye tekabül ediyor. Ancak asgari ücretliye yapılan yüzde 10 zam 200 TL’ye olarak maaşa yansıyor. Eğer düzenleme yapılırsa o zaman denge de sağlanır.

Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili): İlk vekil seçildiğim 80 yıllarda bir eşitsizlik olduğunu söyledim. Kurum ve kuruluşları dolaştım. “Çok kazanana az, az kazana çok artış versinler” dedim. Bir baktım ki çok sayıda insan yüksek maaş alıyor. Bu konuda kimse bana destek vermedi. Mevcut düzende yapılan artışlar ile yüksek alanlar daha çok paraya sahip olacak. Bu konuda konsensüs gereklidir. Hükümet bu konuyu halk ile çözmelidir. Bunu adaletsizlik olarak görmekteyim ve bu eşitsizliğin bu giderilmesi gerekiyor. Konsensüs gerekir. Tüm toplumu temsil eden tüm kurum ve kuruluşlar da harekete geçmelidir. Ben de bunun değişmesi için üzerime düşeni yaparım.

Erhan Arıklı (YDP Genel Başkanı): Bana göre vekilliler üzerinden algı operasyonu yapılıyor. Bizlere verilen maaşlar fazla değil ancak vekiller hak etmiyorlar. Haftada bir veya iki gün komite toplantısına katılıp yüksek maaş almaları adil değil. Keşke çok çalışsalar daha çok maaş alsalar… Vekillere az maaş verseler bu kez başka iş takibine başlayacaklar. Kamunun faydasına işler yapmayacaklar. Ayrıca vekiller daha az maaş alırsa adaletsizlik oradan kalkar mı? Mesele Kıb-Tek’te sözleşmeli çalışan bir danışman 16 bin TL maaş alıyor. Vekillerin maaşı ise 12 bin 300 TL. Kamuda vekillerden daha fazla maaş alanlar var. Neden bunlar tartışılmıyor.  Bana göre kamuda yüksek maaş alan kişilere hayat pahalılığı verilmesin ve bununla ilgili yasa çıkarılsın. Bunlardan bağımsız olarak asgari ücret ciddi olarak ele alınması gereken bir konudur. Bunu vekil maaşları üzerinden tartışmak doğru değil.

Hasan Topal (HP Milletvekili): Toplumda bir tartışma zemini oluşsa da perde gerisinde herkesin mutsuz olması yatıyor. Müdür, öğretmen, polis, doktor her kesimden herkes mutsuz. Bu mutsuzluğun temelinde ekonomik nedenler yatıyor. Vekillere yapılan artışa gelince aslında rakam önemli değil. Önemli olan alım gücü. Aldığınız para rakamsal olarak çok görünse de alım gücü yoksa bir değeri de yoktur. Bu nedenle maaşlar değil bütünsel ekonomik durum önem arz ediyor. Eğer ekonomimiz iyi olursa insanların alım gücü artarsa o zaman herkes mutlu olur. Paranın değerinin düştüğü günümüzde herkese bin 700 TL artış yapılsa dahi bir işe yaramayacaktır. Alım gücü düşükse istediğiniz kadar zam yapın işe yaramayacaktır. Önemli olan ekonominin düzelmesidir. 

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2018, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474