banner564

“Bu zamlar  halka zulüm”

Elektrik ve akaryakıtta yapılan artışın ardından toplumun farklı kesimlerinden aynı ses yükseldi

“Bu zamlar  halka zulüm”
banner598

 Kuzey Kıbrıs’ta elektriğe ve akaryakıta yapılan zammın ardından toplumun farklı kesimlerinden aynı ses yükseldi. Yapılan zamları kabul edilemez olarak değerlendiren siyasi partiler ve sendikalar, hükümete tepki gösterdi. Görevde olan dörtlü koalisyon hükümetinin zamları acilen geri alması gerektiği belirtilen açıklamalarda, vatandaşın alım gücünün daha da düştüğüne vurgu yapıldı. 

Konuyla ilgili KIB-TEK çalışanlarının örgütlü olduğu El-Sen’den yapılan açıklamada, “toplumu fakirleştirip ülkeden göç edilmesini sağlayan egemen çevrelerin dün de elektriğe yüzde 30 zam yaptığı iddia edilerek”, “Bu zammı kabul etmeyi, hem topluma hem de Kıb-Tek’e yapılmış bir ihanet olarak nitelendiriyor ve karşısında duruyoruz” denildi.
Zam karşısında kitle örgütleri, sendikalar ve halkın direnişe çağrıldığı açıklama şöyle devam etti:
“Asgari ücretli, memur, işçi, çiftçi, hayvancı ve kısacası toplumun tüm kesimlerini perişan edenleri, bankaları hortumlayanları, bu ülkede yoksulluk çeken halkımızı açlık sınırına düşüren kararlar karşısında her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu belirtmek ister ve bu tür kararları şiddetle kınıyoruz”
Açıklamada hükümete şu sorular yönetildi: 
“Şimdi buradan hükümet yetkililerine soruyoruz; Kıb-Tek eski ve yeni yönetim kurullarının dört adet gaz (LNG) ile çalışabilen santrale yatırım kararı varken, neden bunun önüne geçip halkın ucuz elektrik almasını engelliyorsunuz?
Her ay 41 milyon TL ödeme yapılan AKSA Firmasının burada yatırım yapmasına onay veren hükümet ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Kıb-Tek’e yatırım yapılması konusuna neden destek ve onay vermiyor?” 
Açıklamada, “Kurum üzerinde oynanmakta olan oyunlar ve dayatma paketler ile toplumun göç etmesine sebep olanların karşısında dim dik durulacağı ifade edildi


Öztürk: Faturaları hükümete götürün
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı Enver Öztürk, elektrik ve akaryakıta yapılan zamların halka zulüm olduğunu savundu. Halka faturaları ödemeyip, hükümete götürme çağrısında bulunan Öztürk, “Bu hükümet ne yapmak istemektedir? Ekonomik çıkmaz yaşayan halkı yaşamaz hale mi getirmektir amaç? Bıçak kemiğe dayanmış, kemik aşınmaya başlamıştır. Hükümet aklını başına almalı, halkın çıkarına çalışmalı” dedi.
Konuyla ilgili açıklamasında, CTP, HP, TDP ve DP'nin sadece kendi yandaşlarına sağladıkları çıkar ve menfaatle anılmaya başladığına işaret eden Öztürk, "Buradan Tufan Hocamıza Sayın Başbakan'a sormak istiyorum. Yapılanlar karşısında neden sessiz kalıyor. Nerede demokrat ve halkın çıkarını düşünen Başbakan? Nerede bizlere kalkınma gelişme yolsuzluklar üzerine demokrat duruşlar sergileyen Başbakan?" dedi.
Öztürk, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan halkın sorunlarıyla ilgilenmesini istedi.

MDP zamları ve hükümeti eleştirdi
Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), zamları ve hükümeti eleştirdi.
Konuyla ilgili MDP’den yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıs Türk kültürünü yeniden canlandırmayı ve eski Kıbrıs günlerini yaşatmayı hedefleyen hükümete sesleniyoruz: Lütfen zamları artırın!” denildi.
Açıklamada, “Zamları artırın ki, evden işe eşek üstünde seyahat edelim, olmadı hep birlikte sağlıklı yaşam adına velespit sürelim, eskiden olduğu gibi gaz lambasında aydınlanalım, mahalleden geçen Hasan dayıdan buz kalıbı alıp odamızı serinletelim” ifadeleri kullanıldı.
Açıklama “hükümet, elini cebimizden çek” ifadesiyle son buldu.


Yılmaz: Önlemleri bir an önce alın
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN) Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamları eleştirerek hükümete, özel sektör çalışanlarını, köylüyü, sosyal yardım alanları, emekliyi ve dar gelirliyi ferahlatacak önlemleri bir an önce alma çağrısında bulundu. 
Yazılı bir açıklama yapan Yılmaz, “Asgari ücreti yeniden belirlemeden, hayat pahalılığını yansıtmadan, daha vermeden almakta hiçbir sakınca görmeyenleri şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. 
HAK-SEN Genel Sekreteri Yılmaz açıklamasında “Yılın en sıcak günlerinde elektrik kullanımının zorunlu olduğu bu aylarda zam yapmak, insaf sınırlarını fukaranın son kuruşu ile geçmek demektir. Döviz kurunda ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sonrası, akaryakıta yapılan büyük zamlara, halkın yeterince örgütlü tepki göstermemesi, yeni zamlara elverişli ortam hazırlıyor” ifadelerine yer verdi.


Bıçaklı: Zamlar geri alınmalı
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, akaryakıta ve elektriğe yapılan zamların geri alınmasını talep etti. 
Bıçaklı yazılı açıklamasında, son dönemlerde dövizin ciddi anlamda yükselmesiyle sürekli olarak elektrik, akaryakıt, gaz ve otomatik olarak bütün tüketim maddelerine zam yapılmasını eleştirdi. 
Zamlarla halkın alım gücünün neredeyse yüzde 40 oranında gerilediğine işaret eden Bıçaklı, sürekli zam yaparak halkı açlığa mahkum edenleri kınadıklarını belirtti.
Bıçaklı, elektriğe zamla özelleştirmenin yolunun açılmaya çalışıldığını ancak bunun yapılamayacağını da belirtti.

Atan: Halk diz çökme noktasında
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Metin Atan, halkın rahat bir nefes alabilmesi ve kaygı yaşamadan hayatını idame ettirebilmesi için derhal zamların geri alınmasını  talep etti. 
Atan yaptığı yazılı açıklamada, elektrik ve akaryakıta yapılan zamların halkın ve çalışanın belini büktüğünü belirterek, hükümeti icraat yapmaya davet etti. 
2 ay içinde ikinci kez elektrik ve akaryakıta “okkalı” zam yapıldığını ve bunun sonucu olarak da fiyat artışının diğer temel gıda maddelerine yansıyacağını belirten Atan, TL’nin döviz karşısında erimesiyle halkın alım gücünün iyice düştüğünü, katmerli yapılan  zamlar ile halkın  diz çökme noktasına getirildiğini savundu.

İzcan: Mücadele sokağa taşınmalı
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, elektriğe 3 ay içerisinde  %47 civarında zam yapan CTP, DP, TDP, HP koalisyon hükümetini, “vicdan ve insanlıktan yoksun bir hükümet olmakla” suçladı.
BKP Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, 4’lü koalisyon hükümetini, yaptığı “korkunç” zamları geri almaya, tüm emek ve demokrasi güçlerini, emekçi örgütleri ve halkı sokağa inmeye çağırdı.
İzcan, hükümete “Hani siz emekten, ezilenden yanaydınız?” diye sorarak, dünyanın hiçbir yerinde 3 ay içinde elektriğe %50’ye varan zamlar yapılamayacağını, yapanların da ayakta kalamayacağını belirtti.

Alioğlu: Üreticinin beli kırıldı
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği (KTNÜB), elektriğe yapılan %24 ve %30’luk zamların narenciye üreticisinin belini kırdığını ifade etti.
Birlik Başkanı Ali Alioğlu yaptığı yazılı açıklamada, 2018 yılının ilk 6 ayında elektriğe %48 oranında yapılan zammın narenciye üreticisine büyük darbe indirdiğini kaydetti.
Alioğlu, “Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği olarak bizler, narenciyede girdi maliyetlerinin her geçen gün çoğalarak artmasından şikayet ederken, elektriğe gelen okkalı zamların altında üretim yapmaktan vazgeçme noktasına geldik” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2018, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474