banner564

Çalışma başlatıldı

Organ bağışının daha ulaşılabilir olması adına hastanelerde bağış noktaları kurulacak

Çalışma başlatıldı
banner598

 Gözde Süreç SARI

Ülkede organ bağışında bulunanların sayısı 180. İlk nakil 15 Temmuz 2015’te başlarken, bugüne kadar 27 nakil yapıldı.
Organlarını bağışlamak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı’ndaki Koordinasyon Kurulu Sekreteryasına başvurması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı, organ bağışının teşvik edilmesi, daha ulaşılabilir olması ve sayının artmasına yönelik Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ve perifer hastanelerinde organ bağış noktaları kurulmasına yönelik çalışmalar yapıyor. 
Sağlık Bakanı Filiz Besim ile Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu’ndan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Düriye Deren Oygar, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin organ bağışına yönelik sorularını yanıtladı. 
Besim ve Oygar, hedeflerinin kadavradan nakil sayısını çoğaltmak olduğunu belirterek, tüm halkı organlarını bağışlamaya davet etti. 

Besim: Başkalarının acılarını dindirmek mümkün
Sağlık Bakanı Besim, “Bir kişinin kendisi ölürken başka insanlara hayat vermesi çok kutsal bir olaydır. Başka insanların acılarını dindirme, hayata devam etmelerini sağlamaktır. Bağışlanan organların başka birinde yaşadığını görmek geride kalanlara, yakınlarımıza bırakılabilecek en önem teselli ve mutluluktur” dedi. 
Böbrek naklinden sonra geçtiğimiz aylarda Antalya Akdeniz Tıp Fakültesi ile kalp nakli için bir protokol imzalandığını söyleyen Besim, kalp nakli için hazırlıkların tamamlandığını, önümüzdeki günlerde organ bağışı ile kalp gelmesi halinde bekleme listesinde olan hastalara nakil yapılabileceğini kaydetti. 
Organlarını bağışlamak isteyen kişilerin Sağlık Bakanlığı’nda bulunan Koordinasyon Kurulu Sekreteryası’na başvurması gerektiğini belirten Besim, başvuruların hastanelerde de yapılabilmesine yönelik girişim başlattıklarını söyledi. 

“Organ Nakli Servisi kurulacak”
Hastanede bir Organ Nakli Servisi kurulacağını dile getiren Besim, servisin yapılmasına Diyaliz Derneği’nin büyük katkısı olduğunu, iç donanımla ilgili ihaleye çıkıldığını, eylül ayında servisin devreye gireceğini belirtti. 

Oygar: Nüfusa oranla bağış yapan sayısı iyi...
Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu’ndan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Düriye Deren Oygar da organ bağışında bulunan kişi sayısının nüfusa oranla iyi olduğunu, bu rakamın birçok ülkeye göre iyi olarak değerlendirilebileceğini belirtti. 
Yasanın geçmesi ve konunun gündeme gelmesinin yeni olduğunu rakamın artacağına inandığını söyleyen Oygar, toplumda bağış yapma yönünde talep bulunduğunu kaydetti. 
Oygar, hastanelerde organ bağışının yapılabilmesiyle rakamın artacağına inanç belirtti. 
Organ Nakli Servisi kurulacağını dile getiren Oygar, hastaların ve ekibin daha rahat edeceğini, kapasitenin artırılacağını kaydetti. Oygar, iç donanımının da tamalanmasıyla iki üç ay içinde servisin açılacağını söyledi. 
Organ bağışında oldukça kalabalık bir ekibin çalıştığını söyleyen Oygar, aile görüşmesi yapan ekip, beyin ölümünü anlatan ekip, ameliyat, reanimasyon ekibi, yoğun bakım ekibi, hemşireler gibi çok sayıda kişinin meşakkatli bir görev üstlenildiğini kaydetti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473