banner564

Çavuşoğlu: Protokol gereği

DSİ, geçiş döneminde suyun belediye depolarına taşınması için Türkiye’de ihaleye çıktı

Çavuşoğlu: Protokol gereği
banner598
Türkiye’den KKTC’ye su temin projesi kapsamında bir yıllık geçiş döneminde suyun yönetimini üstlenen Türkiye Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ), suyun belediyelerin depolarına kadar götürülmesi, kullanılan ünitelerin bir yıl süreli işletme, bakım ve onarımı için  Türkiye’de ihaleye çıktı.
Konuyla ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, DSİ’nin KKTC ile Türkiye hükümetleri arasında imzalanan protokol gereği ihaleye çıktığını söyledi.
Çavuşoğlu, 2 Mart’ta dönemin Başbakanı Ömer Kalyoncu tarafından imzalanan su protokolünün 22’inci maddesinde; “yap-işlet-devret ihalesi yapılıp işletme hakkı devredilinceye kadar Güzelyalı’dan başlayarak Geçitköy Terfi Merkezi, içme suyu arıtma tesisi, ana dağıtım isale hatları, idareye başvuran belediyelerin su depolarına kadar Türkiye DSİ tarafından idareyle (KKTC devlet kurumları) işbirliği içerisinde işletilir” ifadelerinin yer aldığını anlattı. Çavuşoğlu, geçiş dönemine ilişkin protokolün de bu madde altında yapıldığını kaydetti. 
Protokolün 4’üncü maddesinde öngörülen Türkiye Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak işlerin tanımlandığını kaydeden Çavuşoğlu, bu maddede de “ünitelerin işletmesini teminen işletme, bakım ve onarım konusunda deneyimli firmaların katılımına açık, bir yıl süreli ihaleyi yapar” ifadesinin yer aldığını söyledi.
DSİ’nin Türkiye’de de zorunlu olduğu işleri hizmet alımı yöntemi ile yaptırdığını kaydeden Çavuşoğlu,  “Burada da DSİ, yürütmek zorunda olduğu işler için hizmet alımına gitmiştir. Bu bizim dışımızda bir konudur. Ancak KKTC’nin muhatabı DSİ’dir” dedi.

16 belediye abonelik sözleşmesini imzaladı
28 belediyeden 16’sının abonelik sözleşmesini imzalayarak suyu almaya hazır olduklarını  beyan ettiklerini de kaydeden Çavuşoğlu, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele, Vadili, Büyükkonuk, Yeniboğaziçi, Çatalköy, Paşaköy, İnönü, Esentepe, Beyarmudu, Tatlısu, Serdarlı, Geçitkale, Mehmetçik ve Yenierenköy belediyelerinin sözleşme ve konuyla ilgili meclis kararlarını bakanlığa ulaştırdıklarını söyledi.
Çavuşoğlu, Alayköy, Lapta ve Akdoğan belediyelerinin ise, meclis kararı ürettiğini ancak abonelik sözleşmesini imzalamadığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2016, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474