banner564

Cenevre’ye sabotaj

Netanyahu, Çpras ve Anastasiadis, Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı’nın Yunanistan üzerinden geçmesi konusunda ortak deklerasyona imza attı

Cenevre’ye sabotaj
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis,Doğu Akdeniz’deki Doğalgazın Yunanistan üzerinden sevkini öngören bir anlaşmaya daha imza attı. Cenevre zirvesi öncesinde Rum tarafının, Yunanistan ve İsral’le birlikte  Kıbrıslı Türkleri dışlayan bu hareketine Ankara ve KKTC yönetiminin nasıl bir tepki vereceği merak konusu.
Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İsrail arasında düzenlenen yüksek düzeyli iş birliği üçlü zirvesinin 3'üncüsü Yunanistan'ın Selanik kentinde gerçekleşti. Liderler ve bakanlar arası toplantıların ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, GKRY lideri Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ortak basın toplantısı düzenledi. 
Selanik'in Musevilik açısından önemli bir merkez olduğuna dikkati çeken Netanyahu, zirvenin bu kentte yapılmasının sembolik anlamı olduğunu belirtti.  
Netanyahu, zirvede en önemli konunun enerji olduğunu anlatarak, "East Med (Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi) bir devrim olacak ve oldukça gelecek vadediyor. Bu proje ile üç ülke ve İtalya bağlanacak. Bu konuda heyecanlıyız." ifadelerini kullandı. 

"Filistin'de yerleşim politikasına karşıyız"
Yunanistan Başbakanı Çipras, 3'üncü zirve ile ilk turun tamamlandığına dikkati çekerek, 4'üncü zirvenin yeniden Lefkoşa'da olacağını söyledi.
Ülkesinin enerji merkezi olmayı hedeflediğini anımsatan Çipras, Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme konusunda Doğu Akdeniz doğalgazının önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Doğalgaz boru hattının İsrail, GKRY ve Yunanistan'ı Avrupa'nın geri kalanı ile birleştireceğini dile getiren Çipras, "Bu doğalgaz boru hattı için ortak faaliyetlerimizi hızlandırma konusunda anlaştık." şeklinde konuştu. 
Öte yandan Çipras, üç ülkeyi bir de elektrik hatları ve fiber kablolarla elektrik üretimi ve iletimi alanında birleştirmeyi hedeflediklerini anlatarak, bu projenin yakında GKRY'de faaliyete geçeceğini vurguladı. 

Çipras, Cenevre’den olumlu sonuç bekliyormuş…
Çipras, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde Anastasiadis'e desteklerine dikkati çekerek, "Türk tarafından olumlu bir karşılık alarak 28 Haziran'daki Cenevre zirvesinden olumlu bir sonuç bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 
Üç lider ayrıca 3'üncü yüksek düzeyli iş birliği ortak bildirisine imza attı.

Anastasiadis, destekten menun
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ise Selanik Ortak Bildirisi’nin imzalanmasının, işbirliğini teşvik edecek olan Doğu Akdeniz bölgesinin barışçıl bir bölgeye dönüştürülmesi ile ilgili vizyonun gerçekleşmesine yönelik bir adım olduğuna işaret ederek üçlü işbirliğinin bölgedeki diğer ülkelerin katılmasını reddettiği anlamına gelmediğini söyledi.
 Anastasiades, iki başbakanı Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirdi ve her iki ülkenin devam edilen müzakere sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2017, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473