banner564

Ciddi artış

Sigorta mükelleflerinin sayısı 84 binden 93 bine yükseldi

Ciddi artış
banner598
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi’ni ayağa kaldırmak için gerekli her türlü adımı tereddütsüz bir şekilde atacaklarını belirtti.
Bakan Saner, BRT’de katıldığı programda, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar ve Çalışma Dairesi Kuruluş Yasalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Saner, yapılan düzenlemelerle, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar yasaları kapsamında sıkıntı yaşayan vatandaşların önündeki yasal engellerin ortadan kaldırıldığını söyledi.
Göreve geldikleri günden itibaren Sosyal Sigortalar Dairesi ile ilgili, "Kurum battı, kurum maaş ödeyemeyecek" gibi söylemler duyduğunu belirten Saner, " Kurum batarsa 2008 yılından sonra devlette dahi çalışan herkesin geleceği batacak demektir. Dolayısıyla bu kurumun batamayacağını ben buradan ilan etmek istiyorum. Ne olursa olsun bu kurumu sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak zorundayız. Bu kurumu ayağa kaldırmak için gerekli her türlü adımı tereddütsüz bir şekilde atacağız." şeklinde konuştu.

“Sigorta mükellefi sayısı 93 bin 260”
Sosyal Sigortaların mali durumu hakkında da detaylı açıklamalarda bulunan Saner, şunları kaydetti:
"Göreve geldiğimizde sosyal sigortalarda 84 bin 893 sigorta mükellefi vardı. Çalışanın emekliyi ödeme oranı da 2.52 idi. 2011 yılından itibaren, son 7 yıla bakıldığında bu rakam her yıl binde bir artış gösterdi.
Bakanlığımızın yaptığı Çalışma ve Muhaceret Affı ile birlikte, ülkede kayıt dışı durumda bulunan herkesi kayıt altına aldık. Bu da bize sosyal sigortaların mükellef sayısında ciddi bir artış sağladı. Yani 2016 yılı içerisinde toplamda yaklaşık 8000 kişi mükellef sayısını arttırarak 93 bin 260’a ulaştık. Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığımız protokol ise, 3 çalışan bir emekliyi ödeyecek oranına bizi çok ciddi şekilde yaklaştırdı. Bu bizim için çok önemli bir artıştı. Çünkü Sosyal Sigortalar her yıl binde bir artış gösterirken, bu yıl yapılan bu çalışmalarla yüzde 1,4 büyüyerek, çalışanın emekliyi ödeme oranı 2.67 ‘ye yükseltti" dedi.

"Çalışma affı sayıyı arttırdı"
Önce kanun hükmünde kararname olarak kabul edilen, sonra mahkeme kararıyla yasa olarak Meclis’ten geçirilen Çalışma ve Muhaceret Affı’nın, geçmiş yıllarda yapılan diğer afların 3 katı bir talep gördüğünü anlatan Bakan Saner, ilk kez 6 bin 382 kişinin aftan faydalandığını ve bunun doğrudan Sosyal Sigortaların aktif sigortalı sayısına yansıdığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2017, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474