banner564

Demir Leydi başaracak

Günlerdir Akıncı ile Anastasiadis arasında mekik dokuyan ve dün gece iki lideri bir araya getiren Lute, Kıbrıs sorununu çözüme götürmek istiyor

Demir Leydi başaracak
banner598

Adaya geçtiğimiz Pazar akşamı gelen ve Rum lideri Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında günlerdir mekik dokuyan Özel Danışman Lute, dün akşam da iki lideri bir araya getirdi. Birleşmiş Milletler örgütünde ‘Demir Leydi’ olarak tanınan Lute, Kıbrıs sorununu bu kez bitirme kararlılığında olduğu belirtiliyor.
Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler üzerine, Rum lideri Anastasiadis’in önceki gün Ulusal Konseyi toplayarak bilgilendirmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Meclis’in gerçekleştireceği olağanüstü toplantıda milletvekillerine bilgi verecek. Meclis toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

Resepsiyon bir saat sürdü
Referans kavramlar çalışması devam eden Jane Holl Lute’un Kıbrıs’tan ayrılmadan önce verdiği liderler resepsiyonu 1 saat sürdü.
Ara bölgede BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde yer alan resepsiyon saat 18:00’de  başlamıştı.

Lute: Süreç devam ediyor
Jane Holl Lute Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis için düzenlediği gayrı resmi resepsiyonun tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “İki lidere de beni bu hafta kabul ettikleri için teşekkür ediyorum“ dedi.
Hafta boyunca ciddi ve odaklanmış görüşmeler yaptıklarını belirten Lute, “Süreç devam ediyor. Her iki lider de bu sürecin devam etmesi için kararlılıklarını bildirmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Akıncı: Referans kavramları tamamlanmadı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile yapılan görüşmelerin esas amacı olan referans kavramlarını tamamladıklarını söyleyebilecek noktada olmadıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Jane Holl Lute ile bir hafta boyunca yapılan görüşmelerin ardından ara bölgede Rum Lider Anastasiadis’le gayri resmi bir kokteylde dün bir araya geldiklerini kaydetti.
Jane Holl Lute ile yapılan temasların yoğun ve yararlı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu görüşmelerin esas amacı olan referans kavramlarını tamamladık diyecek noktada değiliz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, referans kavramlarını tamamlama çabalarının devam edeceğini, bu konuda tarafların uzlaşma içerisinde olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu yapılan çalışmanın başarılı bir şekilde ortaya çıkarak sonuçlanması ve yeni bir başlangıç noktası teşkil edecek olan referans kavramlarının tamamlanması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ay sonu Guterres ile görüşme...
Ay sonu itibarı ile BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta olunacağını anımsatan Cumhurbaşkanı, henüz günü ve saati belli olmamakla birlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşeceğini kaydetti. 
Cumhurbaşkanı, “Sayın Guterres, 3’lü bir görüşme olmasını da istiyor. Bunun BM Genel Kurul çalışmaları esnasında gerçekleşmesi öngörülmüyor. Genel Kurul’un bitmesinin ardından daha sonra açıklanacak bir tarihte bu görüşme gerçekleşebilir” dedi.
BM Genel Kurul çalışmalarının sona ermesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un çabalarını sürdürmeye devam edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Tabii ki bu çabalara garantör ülkelerle yapacağı temaslar da dahil olacaktır” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gıbrıslı
Gıbrıslı - 5 yıl Önce

Bu Nasıl bir poz resmi bir toplantıda böyle mi olunur acayip

Vatandaş
Vatandaş - 5 yıl Önce

Demir Leydi'miş görünüş iki Ada'm arasında utangaç kız çocuğu gibi... Hakikaten bu ne hal böyle.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473