banner564

Duygu yüklü tören

1974’te düşen Noratlas uçağındaki 16 yunan askerinin kalıntıları Atina’ya gönderildi

Duygu yüklü tören
banner598
 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, Rumların yanlışlıkla düşürdüğü ‘Noratlas’ adlı Yunan uçağındaki 16 askerin kalıntıları, Rum lideri Nikos Anastasiades`in de hazır bulunduğu bir etkinlikle resmen Yunan hükümetine teslim edildi. 
   Lefkoşa`daki Makedonitissa Mozelye’sinde, yoğun duygularla yüklü bir atmosferde gerçekleştirilen etkinlikte, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, kilise, asker ve başka resmi devlet erkânı de hazır bulundu.
   Anastasiades, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü koruma adına canlarını veren komando ve NORATLAS savaş uçağı mürettebatı ailelerine “Mükemmel Hizmetler Madalyasını” sundu. Yunan Hava Kuvvetlerine ait C-130 nakliye uçağı ile Yunanistan`a götürülecek olan 16 kahraman şehidin kalıntıları ailelerine teslim edilecek.
    Milli marşla başlayan etkinlikte Başpiskopos Hrisostomos şehitlerin anısına dini ayin gerçekleştirdi. Ardından Anastasiades, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Kammenos, Başpiskopos Hrisostomos, devlet yetkilileri ve kayıp aileleri tarafından çelenk konularak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 
 
Trajik yanlışlar yapıldı
   Etkinlikte bir konuşma yapan Anastasiades, bir tarafta ulusları için canlarını verenlerin tabutlarına, diğer taraftan canlı kahramanlara ve şehit ailelerine bakarken korku, derin duygu ve gurur duyduğunu dile getirdi.
    Trajik yanlışlar yapıldığını belirten Anastasiades, bu yanlışların şehit ailelerine acılar çektirdiğini belirterek Kıbrıs Cumhuriyeti adına herkesten özür diledi. 
   “Yapılan yanlış bizi hala derinden yaralamaya devam ediyor. O kaos sırasında dost kurşunlar Yunan Noratlas uçağını vurarak bugün, kemiklerini iade ettiğimiz kahramanların hayatlarını kaybetmelerine neden oldu. O saat savaşanlara sorumluluk yüklemek yanlış olur. Karışıklık çok netti ve koordinasyon eksikliği vardı”.
   Bu ülkede insan hayatı kaybına neden olacak yeni bir savaşın yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Anastasiadis, “bu nedenle Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çabalarımızı devam ettirmek; barış, güvenlik ve refah koşulları yaratmak istiyoruz” dedi. 
   Anastasiades, “Demokratik kurumların, insan hakları ve Avrupa müktesebatının uygulanabilmesi için ilk koşul, Türk askerlerinin adadan ayrılması ve silahlara değil demokratik yasalara dayalı bir güvenlik sistemi oluşturulması gerekmektedir” dedi.    

Kammenos konuştu
   Etkinlikte konuşan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Kammenos, şehitlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, Helenizm için canlarını veren kahramanlarla gurur ve saygı duyduğunu ifade etti.
    Yunanistan`ın her zaman Kıbrıs`ın yanında olmaya devam ettiğini söyleyen Yunanlı Bakan, “Kıbrıs`ın güvenliği bizim de güvenliğimizdir. İstikrarlı bir şekilde Türk işgalinin sona ermesi, adanın kapsamlı, yaşayabilir ve herkes tarafından kabul edilen bir çözüm çerçevesinde yeniden birleşmesi hedefimize bağlı olmaya devam ediyoruz. AB, üyesi olan bir ülkede, işgal askerleri bulunmasını kabul edemez” diyerek şehitlerin kalıntılarının ailelere teslim edilmesi yönündeki çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Savunma Bakanı Christoforos Fokaides`e teşekkürlerini iletti.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474