banner564

Ekonomiye katkı çevreye yararlı

Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez atık yağların yeniden işlenerek yakıta dönüştürülmesi için çalışmalar başladı

Ekonomiye katkı çevreye yararlı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Bitkisel yağ atıklarını yakıta dönüştürmek için çalışmalar başlatan Remade Recycling Cyprus LTD Şirketi Direktörü Murat Cihan, atık yağların doğaya zarar verdiğini; 1 litre kullanılmış bitkisel yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini belirtti. Cihan, atık yağların su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında kirliliğe neden olduğunu ifade eden Cihan, atık yağların yakıt olarak kullanılabilmesi adına alt yapı çalışmalarını sürdürdüğünü, böylelikle hem çevrenin korunacağını hem de ekonomiye katkı koyacağını ifade etti.
Diyalog’a konuşan şirket direktörü Murat Cihan, yağ atıklarının toplanması işleminin belli süreçlerden geçtiğini ifade ederek, Yeşil Hat Tüzüğü ile Güney Kıbrıs’a gönderildiğini söyledi.
Cihan, daha önce de yağ toplama işlemlerinin yasal veya yasal olmayan yollarla toplandığını ancak Remade Recycling Cyprus LTD olarak sistemli ve yasal bir şekilde bu yağları topladıklarını ifade etti. 

KHYD ile protokol imzalandı
Gerekli izinlerin alınmasının ardından çalışmalarına başladıklarını ifade eden Cihan, bu süreçte Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile de bir protokol imzaladıklarını belirtti.
 KHYD aracılığıyla daha fazla kişiye ulaşarak çevreye zarar veren yağların toplanmasının mantığı ile hareket ettiklerini ifade eden Cihan, bu doğrultuda toplanan yağlardan KHYD’ye de yardımlar yapılacağını söyledi. 
Şu anda toplanan yağların Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’a tankerlerle ihraç ettiklerini vurgulayan Cihan, bu yağların orada kimyasal işlemden geçtiğini, katkı maddeleri konulduktan sonra ise biodizel olarak satışa sunduklarını söyledi.

Amacımız biodizel tesisini ülkeye kazandırmaktır
Murat Cihan, asıl hedeflerinin kendilerine ait bir biodizel tesisini ülkeye kazandırmak olduğunu ifade ederek, bunun için girişimlerinin devam ettiğini dile getirdi. 
Cihan, “Kendi atık yağımızı, kendi içimizde yakıta, çevirmek istiyoruz” dedi. Köyler ve kasabalar da dâhil olmak üzere muhtarlıklarda atık yağ toplama noktası oluşturacaklarını söyleyen Cihan, kabul edildiği takdirde köyler ve kasabalar da dâhil olmak üzere güvenli bölgelerde atık yağ toplama noktası oluşturacaklarını söyledi. Farkındalık yaratmak ve insanlarda duyarlılığı arttırmak adına çalışmalar yaptıklarını belirten Cihan, vatandaşların evlerinde biriktirdikleri yağları atmamalarını ve kendilerine ulaştırmalarını istedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474