banner564

Ercan tepkisi

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Ek sözleşmenin imzalandığını şimdi öğrendim, bu kararda onayım yoktur” dedi

Ercan tepkisi
banner598
 Meclis Genel Kurulu’nda, dün gündem Ercan Havaalanı’yla ilgili sözleşmenin 4 yıllığına uzatılması oldu. Muhalefet milletvekilleri bu konuda hükümetten açıklama talep etti.
   CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında, “Ercan’daki hukuki aksaklıklar bu sözleşmeyle hat safhaya ulaştı” açıklamasında bulunarak, “Bir şirketin tazminat iddiası varsa, bu mahkeme safhasında dile getirilir. Bakanlar Kurulu, yetki sahibi değil. Hiçbir mevzuat Bakanlar Kurulu’na sözleşme yenileme hakkı vermez. Yani, Bakanlar Kurulu mahkeme kararı olmadan sözleşmeyi ihlal ettiğine karar verdi, bunu hesapladı ve sözleşmeyi 4 yıl daha uzattı, bu mümkün değil ” ifadesine yer verdi.
   Bunun üzerine, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “Burada hiçbir yanlış işlem yok. Hükümet kararın arkasındadır” dedi.
   Erhürman’ın “Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu karara onay vermedi” açıklaması üzerine Tahsin Ertuğruloğlu da söz aldı.
   Ertuğruloğlu’nun Mecliste tartışma konusu olan sözleşmeye işaret ederek, “Ek sözleşmenin imzalandığını ilgili bakandan şimdi öğrendim. Bu kararda onayım yoktur. Benim katılmadığım bir toplantıda alınan bir karardır” demesiyle Meclisteki tartışmalar alevlendi.
   Tahsin Ertuğruloğlu, “Tartışmanın Bakanlar Kurulu’na yönelik yıpratma kampanyasına dönüşmesine rızam yok” açıklamasında da bulundu.
   Ercan’la ilgili bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı, “Kim ne derse desin Ercan, sağlıklı bir denetime tabii değil. Ne mali ne de inşaat anlamında” dedi.

Mecliste dün ilk önce başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi. Başbakanlığın, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaya sunuldu.
    Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi de okutulup onaya sunuldu.


Erhürman’ın gündemi Ercan’dı
    Meclis içtüzüğünün 62’nci madde tahtında söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan konusundaki ek sözleşmeye değinerek, “Ercan’da kamu-özel ortaklığı yapıldığı günden beri süren hukuki aksaklıklar bu sözleşmeyle hat safhaya ulaştı” dedi.
    Erhürman, Başsavcılık’tan bu konuda görüş istendiğini, Bakanlar Kurulu üyesi olan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu sözleşmeye olumsuz oy verdiğini söyledi.
   Tufan Erhürman, “Bir şirketin tazminat iddiası varsa, bu mahkeme safhasında dile getirilir” diyerek, “Bakanlar Kurulu, yetki sahibi değil. Hiçbir mevzuat Bakanlar Kurulu’na sözleşme yenileme hakkı vermez. Yani, Bakanlar Kurulu mahkeme kararı olmadan sözleşmeyi ihlal ettiğine karar verdi, bunu hesapladı ve sözleşmeyi 4 yıl uzattı, bu mümkün değil ” ifadesine yer verdi.
   “Bu sözleşme imzalandı mı, hala taslak mı? Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, bu konuda 7 değişiklik önermiş, 4’ü gerçekleşmemiş, Sayın Bakan bunun için olumsuz görüş bildirmiş. Yapılmayan değişiklikler nelerdir? Bu sözleşmeyi uzatırsanız baştaki ihale şartlarını sakatlayacaksınız, bunun farkında mısınız? Sözleşmeden doğan tazminat var. Mahkemeye gitmeden bunu nasıl hesapladınız, 4 yılı neye göre belirlediniz” diyen Erhürman, hükümetin bu soruları yanıtlamasını istedi.
   CTP Genel Başkanı Erhürman, “Görünen tablo her adımda hukuka aykırı iş yaptığınızdır. Ön yargılı olmak istemem. Cevaplar verilsin, sonra gereğini söyleyeceğiz” dedi.

Dürüst: Sözleşme yürürlükte
   Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan’ın en büyük kamu-özel ortaklığı olduğunu söyleyerek, bu konudaki çalışmanın başarılı olduğunu söyledi.
   Dürüst, bu konudaki söylemlerin kabul edilemeyeceğini belirterek, , Erhürman’ın sorularına yanıt verdi, “Sözleşme Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Ulaştırma ve Ekonomi bakanlığı müsteşarları ile şirket yetkilileri bunu imzaladı. Sözleşme yürürlükte. Hangar yeri de yapılacak, Ercan 2018’de açılabilecek diye düşünüyorum” dedi.
   “Burada hiçbir yanlış işlem yok. Hükümet kararın arkasındadır” diyen Bakan, ilgili şirketin mahkemedeki davaları geri çektiğini açıkladı.

Yorgancıoğlu: Siz teslim oldunuz
   CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da bunun üzerine söz alarak, makamların sorumluluk gerektirdiğini ifade etti ve, dolaylı açıklamaların, suçu başkalarına atmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.
   Kendi hükümetleri döneminde Ercan konusunda yaşananlara değinen Yorgancıoğlu, “Biz gereğini yaptık. O dönemdeki en büyük sıkıntı İstanbul Havayolları ile Taşyapı’nın avukatının aynı kişi olmasıydı. Buna göz yummadık. Bize kaç dava açıldı. Devletin gelirlerini azaltacak kimsenin, avukatsa avukat, hakkından gelinmesi lazım. Siz teslim oldunuz” şeklinde konuştu.

Ertuğruloğlu: Ercan, sağlıklı bir denetime tabii değil
   Özkan Yorgancıoğlu’ndan sonra Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu söz aldı. Ercan Araştırma Komitesi’nin çalışmasına işaret eden Bakan, “Komitede de söyledim, ihalenin araştırılması bitmemesi gereken bir olay. İhaleyi kazanan şirket büyük bir samimiyetsizlik içinde, devleti hiçe saymış, ‘KKTC siyaseti, bürokrasisi cebimde’ diyen bir adamdan söz ediyoruz” şeklinde konuştu.
   Devletin araziyi devretmede hatalı davrandığını da söyleyen Ertuğruloğlu, “Devredildiği kadarı, T&T’nin işleri yapmasına engel değildi. Şirket, hiçbir yatırım yapmadı. Ercan’ın her metrekaresini kiralayarak para kazandı. İnşaata uzun zamandan sonra başlandı. Ben kişi olarak şirketin devlete ödemesi gereken parayı ödediğinden emin değilim. Kim ne derse desin Ercan, sağlıklı bir denetime tabii değil. Ne mali ne de inşaat anlamında” dedi.
   Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “11 milyon 250 bin dolarlık kriz de sırf görevli şirket şartname gereği ödemesi gereken mükellefiyeti ödemesin diye yaratıldı” açıklamasında bulundu.

 Çakıcı’ya söz verilmedi…
   Konuşmaların ardından Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 25 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde yaptığı toplantılarda aldığı kararı gösteren cetvel okundu. Cetveli Komite Başkanı Fazilet Özdenefe okuyarak komitenin aldığı kararları vekillerin bilgisine getirdi.
   Ardından da Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısının üçüncü görüşmelerine geçildi. İlk olarak Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi ele alındı. Görüşme, sırasında Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı söz istedi.
   Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, 3’üncü görüşmesi yapılan yasa önerisiyle ilgili söz verilemeyeceğini kaydetti.
   Bunun üzerine Çakıcı, usul konusunda konuşmak istediğini ifade etti. Alanlı, buna da izin verilemeyeceğini söyleyince Çakıcı, “Milletvekiline yasa konusunda söz vermeyeceksiniz. Böyle maskaralık olmaz” diyerek kürsüye çıktı.
   Çakıcı, kendisine yasalarla ilgili söz verilmemesini eleştirirken Alanlı, oturuma 10 dakika ara verdi. Meclis Genel Kurulu, 10 dakika aranın ardından yeniden toplandı.
   Konuşmaların ardından Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.
Ardından da Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapılarak, tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

YÖDAK Üyeliği için Harutoğlu seçildi
   Meclis Genel Kurulu toplantısında daha sonra Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyeliği başvurularının değerlendirmesine ilişkin raporu ele alındı.
   50 milletvekilinden 41’nin oy verdiği seçimde 25 oy alan Prof. Dr. Hülya Harutoğlu YÖDAK üyeliğine seçildi. Prof. Dr. Yusuf Orcan ise 16 oy aldı.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474