banner564

Eylemde yüksek gerilim yaşandı

Türkiye’nin Afrin operasyonunu ‘İkinci işgal harekâtı’ olarak niteleyen Afrika gazetesini protesto eyleminde yüksek gerilim yaşandı

Eylemde yüksek gerilim yaşandı
banner598
Suna ERDEN
Türkiye’nin Afrin operasyonunu “İkinci işgal harekâtı” olarak adlandırıp manşetine taşıyan Afrika Gazetesi önünde dün sert bir eylem gerçekleştirildi. 
Sabah saatlerinde gazetenin bulunduğu Lefkoşa Şehitler Meydanı'nda toplanan kalabalık kitle, yumurtayla başladığı eylemini taş ve pet şişeler fırlatarak sürdürdü. Gazetenin bulunduğu binaya girmeye çalışan eylemciler güçlükle durdurulurken, eylemde gazetenin ön cephesindeki tüm camları, tabelaları kırıldı. Eylem gazete önünden Cumhuriyet Meclisi önüne kayarken, iki eylemci meclis çatısına çıktı. 
Ciddi bir yaralanmanın olmadığı eylemde Afrika Gazetesi’nde zarar ziyan oluştu. Polisin iki kişiyi tutukladığı belirtilirken, gözaltların devam edeceği öğrenildi. Öte yandan ortamı sakinleştirmek için eylem alanına gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, öfkeli bir tepkiye maruz kaldı. Akıncı geri adım atarak eylemcilerle konuşmaktan vazgeçti.

Yumurtayla başladı
Afrika Gazetesi’nin manşetini protesto etmek için kalabalık bir kitle dün sabah saat 09.00 sıralarında Lefkoşa Şehitler Meydanı'nda toplandı. Türk bayraklarıyla gazete önünde toplanan eylemciler, “Vatan haini, Türk askerine kimse işgalci diyemez…” şeklinde sloganlar attı. Erkek eylemcilerin yoğunlukla olduğu protestoda çocuk ve kadınların olduğu da gözlemlendi. Kalabalık ve öfkeli kitle, eylemine sloganlarla başladı. Afrika’ya yumurta atılmasıyla devam eden eylemde kolilerce yumurtanın kullanıldı. Eylemde bir süre sonra küçük pet şişeler ve taşlar da atılmaya başlandı.

Taşlarla devam etti
Atılan küçük taşlar gazetenin camlarının kırılmasına neden olurken, eylemciler dozu arttırıp, büyük taş ve demir sopaları gazetenin pencerelerine doğru atmaya başladı. Atılan taş ve sopalar tüm camların kırılmasına neden oldu. Hızını alamayan eylemciler, gazetenin bulunduğu binaya girmeye teşebbüs etti. Polis kuvvetleri, binaya girmeye çalışan eylemcileri güçlükle durdururken, bu esnada binanın ana giriş kapısının camları da kırıldı. 

Tırmanıp, tabelaları kırdılar
Bir yandan binaya girmeye çalışan kalabalık gurup, diğer yandan gazetenin camlarını taşlamaya devam eden kitlenin eylemleri sürerken, isminin Ahmet olduğu öğrenilen bir şahıs gazete önündeki bayrak direğinden tırmanarak Afrika Gazetesi’nin tabelasının olduğu yere çıktı. Ahmet isimli şahsı, ismi henüz bilinmeyen başka iki şahısta izledi. Bayrak direğinden binaya tırmanan şahıslar, gazetenin tabelasını kırarak söktü. 

Akıncı geri adım atmak zorunda kaldı
Tam bu esnada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yanındakilerle birlikte eylemcileri sakinleştirmek için alana geldi. Ancak, eylemcilerden bazıları Akıncı’yı yuhaladı ve öfkeli bir şekilde karşıladı. Akıncı’ya karşı yuhalama devam ederken, bu esnada binaya girmek isteyenler yine teşebbüste bulundu. Bir taraftan binaya girmeye çalışan kalabalık gurup, bir taraftan yere düşen gazetenin tabelasının üzerinde eylemcilerin tekbir getirerek zıplaması bir yandan da bazı eylemcilerin saldırgan tavırları Akıncı’nın geri adıma atmasına neden oldu.
Ortamda dinmeyecek bir öfke olduğunu gören Akıncı bir süre eylemin ilerisinde bekledikten sonra meclise gitti.
Akıncı’nın güvenlik önlemlerini artırın talimatı üzerine Çevik Birlik, gazete önünde konuşlandı.
Gazete önünden meclis önüne kayan eylemde CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın dışarı çıkması istendi. 

Gizlice çatıya çıktılar
Polis ve Çevik Kuvvet Birlikleri meclis ve gazete önünde güvenlik önlemi alırken, Afrika’nın tabelalarını söken Ahmet isimli şahıs ile beraberindeki bir kişi gizlice meclisin arka bahçesindeki merdivenden çatıya çıktı. Eylemcinin elinde kayı boyu bayrağı ve Türk bayrakları olduğu görüldü. Çatıdaki iki eylemci polis tarafından aşağı indirilirken, Ahmet isimli şahıs bir ara baygınlık geçirdi.
Meclis önünde bir sür slogan atan eylemciler daha sonra yeniden Afrika Gazetesi’nin önünde toplandı. Gazeteye yumurta atan eylemciler yağmurun yağmaya başlamasıyla dağıldı.

Manşet tahrik etti
Bu arada Afrika gazetesinin önünde dün yer alan eylemde konuşan Milli ve Manevi Dayanışma Platformu adına AK Parti KKTC Temsilcisi Mehmet Demirci, Afrika gazetesini eleştiri sınırı aşmakla suçladı. Kıbrıs AK Gençlik Teşkilatı Başkanı Abdulkadir Kösedağ ise Afrika gazetesinde yayımlanan bahse konu haberin Türkiye’ye karşı “hakaretvari” olduğunu, Türkiye’nin her zaman “mazlumun” yanında duran bir ülke olduğunu söyledi. 

Eylemin ardından
Eylemciler dağıldıktan sonra Afrika Gazetesi kapılarını açtı. Gazetenin, atılan taşlardan dolayı büyük zarara uğradığı görüldü. Kapıların sökülüp pencerelerde siper olarak kullanıldığı görülürken, gazetede büyük oranda maddi hasar oluştuğu belirtildi.
Polis, ise tüm kamera kayıtlarını incelemeye aldı. Çatıya çıkan iki şahsı tutuklayan polisin, gazeteye taş atan diğer kişileri de tespit edip gözaltına alacağı öğrenildi.

Denktaş, hukuki inceleme istedi

Maliye Bakanı Başbakan Yardımcısı ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, toplumun çok büyük kısmının değerlerine sorumsuzca, provokatif ve hoyratça saldırmanın ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Serdar Denktaş, bahse konu gazetenin yayınları ile ilgili hukuksal inceleme başlatılmasını istedi.
Serdar Denktaş’ın açıklamasında, Bu bakımdan Sayın Başsavcı ile görüşerek konunun derhal hukuksal olarak incelenmesini talep ettim. Toplumun çok büyük kısmının değerlerine sorumsuzca, provokatif ve hoyratça saldırmak ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez. Afrika Gazetesi’nin yaptığı bana göre ifade özgürlüğünü aşan, bir ülkenin milli değerlerine alenen hakaret etmek suretiyle provokasyon yapmaktır. Bu provokasyonu yapan gazete kadar, bunu fırsat bilip de hukuk dışında hareket etme niyeti olanlara da tepkimiz sert olacaktır. Bu ülkede yasalar vardır, mahkemeler vardır, devlet vardır ve herkese gereken ceza neyse verilir” dedi.

Erhürman: Kabul etmek mümkün değil
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, dün yaşanan olayları sosyal medya hesabından değerlendirerek, güvenlik zafiyetinin, şiddet eylemlerinin ve linç girişimlerinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. 
Erhürman şunları kaydetti:
“Bugün yaşanan güvenlik zafiyetini, şiddet eylemlerini ve linç girişimlerini kabul etmek mümkün değil. Güvenlik güçlerinin bu sorunu hızla aşması ve mevzuatın kendilerine yüklediği görevleri yerine getirmesi gerekir. Meselenin ikinci yönü de şu: Bu gerginlik hiçbirimize bir şey kazandırmaz. Hepimize kaybettirir. Her bir bireyin topluma karşı sorumluluğunun bilinciyle, sağduyu ile davranması ve gerginliğin hızla aşılması için üzerine düşeni yapması elzemdir...”

Büsküvütçü: Kaygı ile seyrediyoruz

Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), gösterilerde taşkınlık yapılmaması ve demokratik çerçevede hareket edilmesi çağrısında bulundu.
MDP Genel Başkanı Buray Büsküvütçü yaptığı yazılı açıklamada, Afrika Gazetesi’nin Türkiye’yi işgalci addeden haberi ile bazı milletvekilinin konuyla ilgili açıklamasını kınadı ve “bu gibi açıklamaların toplumsal iç barışa zarar verebileceğini” belirtti.
Provokasyon, polemik ve kutuplaşmaları kaygı ile seyrettiklerini belirten Büsküvütçü, bahse konu söylemlere karşı, hukuk çerçevesinde “kalıcı tedbirler” alınmasını beklediklerini kaydetti.

Arıklı: Üzüntü ve endişe verici
 
Yeniden Doğuş Partisi (YDP)Genel Başkanı Erhan Arıklı, dün gerek Afrika Gazetesi, gerekse Meclis önünde yaşanan olayların son derece üzüntü ve endişe verici olduğunu söyledi.
Yıllardan beri barış ve huzur içinde yaşayan toplumu endişeye sokacak hareket ve sözlerden süratle kaçınılması gerektiğini belirten Arıklı, huzurlu günlere dönmek için herkesin üzerine düşeni yapması  ve ortamı germemesi gerektiğini kaydetti.
Arıklı yaptığı yazılı açıklamada, bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da gerekli adımları atarak, başta siyasi parti liderleri olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve aydınlarla görüşmeler yaparak, ulusal bir konsensüs sağlama konusunda ön ayak olması gerektiğini belirtti.
Arıklı, YDP’nin gelinen noktadan son derece rahatsız ve üzgün olduğunu da sözlerine ekledi.

Levent: Bugün bir dönüm noktası 

Afrika Gazetesi’ne yapılan saldırıları protesto etmek ve Afrika Gazetesi’ne destek belirtmek için eylem yapıldı.
Gazete önünde toplanan 200 civarındaki kişi “Faşizme Karşı Omuz Omuza” , “Kahrolsun Faşizm” sloganları attılar.
Afrika Gazetesi Genel Yayım Yönetmeni Şener Levent eylemcilerin alkışları arasında bina önüne çıktı ve bir konuşma yaptı.
Madımak’ta yaşananları hatırlatan Levent, bugünün bir dönüm noktası olduğunu kaydetti ve ya önlem alınacağını  ya da “gözü dönmüş, kara bir güruh” olarak nitelendirdiği kişilerin daha şiddetli şekilde  geleceğini belirtti.
Gazete önünde yaşananların Avrupa’da  ve Güney Kıbrıs’ta büyük etki yarattığını da kaydeden Levent, Avrupa ve Güney Kıbrıs’tan  çok sayıda telefon aldıklarını, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Ofisinden dahi arandıklarını ancak Kuzey Kıbrıs’tan Cumhurbaşkanı Akıncı da dahil kendilerini arayan soran olmadığını ifade etti.

Ülkü Ocakları gece eylem yaptı
 
KKTC Ülkü Ocakları, Afrika gazetesini eylemle protesto etti.
Eylemin  Afrika gazetesi önünde yapılacağı duyurulmuştu. Ancak aynı saatlerde Afrika gazetesine destek için  burada toplanan grup olduğu için eylem daha geride yapıldı. Polis ve çevik kuvvet geniş güvenlik önlemleri alarak iki grup arasında koridor oluşturdu.
Ülkücüler, “Vatan Sana Canım Feda”,  “Kıbrıs Türk’tür Türk Kalacak”, “Ne  Mutlu Türküm Diyene” şeklinde slogan atarken  yaklaşık 200 metre uzaklıktaki diğer grup ise   “Faşizme Karşı Omuz Omuza” , Kıbrıs’ta Barış Engellenemez “ sloganları attı.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2018, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473