banner564

Ezer Özsoy 25 oy aldı

Meclis’in dünkü birleşiminde, Yüksek Adliye Kurulu Üyeliğine Ezer Özsoy seçildi

Ezer Özsoy 25 oy aldı
banner598
Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan dünkü Meclis Genel Kurul’u ilk olarak Yüksek Adliye Kurulu’na üye seçimini gerçekleştirdi. İlk turda sonuç alınamayan seçimin ikinci turunda  Yüksek Adliye Kurulu üyeliğine 25 oyla Avukat Ezer Özsoy seçildi. Milletvekillerinin 46’sının oy kullandığı oylamada Buğra Akter 19, Kemal Hansoy 2, Ezer Özsoy da 25 oy aldı. Meclis Genel Kurulu'nda seçimin ardından güncel konuşmalara geçildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun istemi üzerine Pazartesi saat 10.00’da Kıbrıs konusunda olağanüstü toplanacak.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in milletvekillerine yaptığı yazılı bilgilendirmeye göre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu toplantıda, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşama ile ilgili Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nu bilgilendirecek.

Hamzaoğulları’nın gündeminde yollar vardı
İlk konuşmayı CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları “Karpaz bölgesindeki asfaltlanması gereken yollar” konusunda yaptı. Kaleburnu ile Kuruova yollarında yaşanan sıkıntıları anlatan Hamzaoğulları, yol yapımları sırasında dikkate alınması gerekenler üzerinde durdu ve sıkıntıların giderilmesi için gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.
Yenierenköy Belediyesi’nin ihale ettiği bir yolda anlaşmada yer alan dışında başka bir yola asfalt döküldüğünü belirten Hamzaoğulları, ilgili şirketin parayı talep ettiğini, şimdiki Belediye Başkanı’nın da bu parayı ödemediğini kaydederek, ilgili bakanın bu konuya el atması gerektiğini belirtti.

Oğuz: Bakan neredesin sen? 
UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz “tarım” konulu güncel konuşmasının başında CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın konuşmasını eleştirdi ve Hamzaoğulları’nın kendi partisindeki yanlışları da görmesini istedi.
Oğuz, tarımda yaşanan sıkıntıları anlatarak, Tarım Bakanı’nın gereken ödemeleri yapmamasından dolayı sıkıntı yaşayan üreticilerin sorunlarını kimin çözeceğini sordu.
“Bakan neredesin, neredesin sen?” sorusunu halk adına sorduğunu söyleyen Oğuz, Tarım Bakanı’nın şu anda yasalara uyulmadığını ileri sürdü. Süt fiyatları konusunda daha önceki hükümeti eleştiren Tarım Bakanı’nın yaptığı açıklamaları Meclis kürsüsünden okuyan Oğuz, “Siz ne yaptınız sayın bakan….” ifadelerini kullandı.

Sennaroğlu: Aksaklıkları düzeltmeye çalışıyoruz
Oğuz’u yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, başarı ve başarısızlığın kararının halk tarafından verileceğini söyleyerek, Belediye seçimlerindeki başarının ortada olduğunu, buna da halkın karar verdiğini kaydetti.
Süt paralarının günüde ödenmediğinin doğru olduğunu ve bu konunun arkasında da durduğunu dile getiren Sennaroğlu, Süt Endüstrisi Kurumu’ndaki çalışma şeklini anlatarak, piyasanın çalışma sisteminde aksaklıklar olduğunu, bunu da düzelmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Sennaroğlu, ihracat teşvik primlerinin yeniden düzenlenerek ödenmesi gerektiğini ifade ederek, Süt Endüstrisi Kurumu’nun özerkleşmesi gerektiğini ve bu taslak çalışmanın şekillenmesi halinde gerekli adımların atılacağını kaydetti.


Çakıcı: Her an gerginlik yaşanabilir
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda üçüncü güncel konuşmayı Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Kıbrıs sorunu konusunda yaptı.  Kıbrıs müzakere sürecinin durduğunu ve dünyanın birçok yerinde de gerginlik yaşandığını gördüğünü dile getiren Çakıcı, adadaki çözümsüzlüğün her an bir gerginlik daha meydana getirebileceğini düşündüğünü kaydetti. Savaş çığırtkanlığı yapılmasının doğru olmadığını, adanın yanı başında insanların kan ağladığını dile getirerek yapılanların yanlış olduğunu kaydeden Çakıcı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in görüşme masasına geri dönmesi, Türkiye’nin savaş gemilerini geri çekmesi ve Kıbrıslı Türklerin de haklarını masada görüşerek alması gerektiğini belirtti. Çakıcı ayrıca kimsenin makamları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaması gerektiğini de belirterek, aday olan bir Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetinin Kıbrıs konusunda başarılarının da ortada olduğunu kaydetti.

Nami: Çözümün önemi görüldü
Dışişleri Bakanı Özdil Nami de söz alarak, müzakere sürecinin durmasının herkesi endişeye sürüklediğini ve şaşırtan bir gelişme olduğunu kaydederek, bölgedeki istikrarsızlıkların da tehlike yaratmasından dolayı Kıbrıs sorunun çözümünün öneminin görüldüğünü belirtti.
Rum liderliğinin hidrokarbon arama çalışmalarını bir anlaşmaya varmadan yapmasının kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını söyleyen Nami, şu anda Rum liderliğinin yeni bir parselde arama başlatmasının da kapsamlı çözüme ulaşmak için karşılıklı hak ve çıkarlarına saygı duyulmadan yapıldığını kaydetti.

Sucuoğlu: Hibe sadece yüzde 12’si kullanıldı
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu’nun eğitim ile ilgili yaptığı konuşmada, yeni ders yılının yine kaosla başladığını, Türkiye Büyükelçiliği’nin hibe programının sadece yüzde 12’sinin kullanılmasının, bakanlığın öngörüsüzlüğü, projesizliği ve programsızlığının göstergesi olduğunu kaydetti.
Tüm bakanlıkların kendilerine ayırdıkları bütçenin hemen hemen hepsini bitirdiğini ileri süren Sucuoğlu, bu da hükümetin programsız hareket ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Hükümetin icraatlarını da eleştiren Sucuoğlu, Kıb-Tek’e yapılan personel alımında özellikle teknik personelin nasıl alındığının açıklanmasının istedi. 


Çavuşoğlu: İşini ciddiye almayan bir hükümet
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da hükümetin icraatlarıyla ilgili konuşma yaptı. Meclis koltuklarının boş kalması ve muhatap bulamamaları nedeniyle hükümeti “işini ciddiye almamakla” suçlayan Çavuşoğlu, Tarım Bakanı’nın seçim zamanı kaç eve elektrik bağlattığını ve bunların parasını kimin ödediğini açıklaması gerektiğini söyledi.Kendilerine ulaşan iddiaları belgeleme çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu yapılanların konuşulacağını ve bu paraların nasıl ödendiğinin tartışılacağını belirtti. 

Gürpınar: Kayıt dışılıkta azalma var
Çavuşoğlu’nu yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, geliştirdikleri yerli iş gücü istihdam projesinde hedefe ulaştıklarını, projenin başarılı olduğunu söyledi ve dört bacağı olan projenin bir bacağını da denetimlerin oluşturduğunu kaydetti. 
Denetimin önemi üzerinde duran Gürpınar, denetim programı sürdürdüklerini, önemli sayıda kayıt dışı istihdam söz konusu olduğunu ancak bir yıllık süreçte elde edilen ön verilerde bir yıl öncesinde göre kayıt dışılıkta azalma yaşandığını kaydetti.  Gürpınar, ilk bir yıllık uygulamada varılan sonuçları tatminkar gördüklerini ifade etti. 

Uluçay: Sıkıntıları çözecek tasarı komitede
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, muhaceretle ilgili sıkıntıları aşmak için yasa tasarısı hazırlayıp Meclis’e getirdiklerini, tasarının komitede tartışılmakta olduğunu , ailelerin birleştirilmesini hedeflediğini söyledi. Uluçay, yasayı kasımın başlarında Genel Kurul’a getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Uluçay, Yurttaşlık Yasası ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını bu ay sonu, kasımın ilk haftalarında Meclis’e sevk etmeyi planladıklarını belirtti. 

Atun soru önergesi sundu
UBP Milletvekili Sunat Atun, “elektrik” konulu konuşmasında “kaos yaşandığını” iddia ederek “Bir sayaç muamması oluştu, skandallar patladı” dedi. 
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun tarihinin en büyük batağına girdiğini iddia eden Atun, “Kime kıyak yapılıyor ki bu batağa girildi” diye sordu. Atun, daha sonra Meclis Başkanlığı’na, KIB-TEK’in tüm borç ve alacaklarına yönelik soru önergesi sundu.  Hükümetin enerji politikasının ne olduğunu soran Atun, Başbakan’ın Meclis’te bulunmamasını da eleştirdi.
KIB-TEK’in istihdam yaptığını, münhal açtığını belirten Atun, hükmet yetkililerinin, “geçici istihdamı olmayacak” demesine rağmen istihdam yapmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Pilli, narenciyedeki sorunları anlattı
UBP Milletvekili Ali Pilli, “narenciye” konusunda yaptığı güncel konuşmada, sektörde yaşanan sorunlara değindi. Pilli, üretim ve narenciye alanlarında, geçmiş yıllara oranla azalma yaşandığını kaydetti. 
Sorunları çözmede hükümete görev düştüğünü ancak sorunların çözülmediğini belirten Pilli, çözüm için siyaset dışı bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini ifade etti. 

Töre Kıbrıs konusunda konuştu
UBP Milletvekili Zorlu Töre de “Rum-Yunan yayılmacılığı ve Kıbrıs meselesi” konusunda konuştu. Hükümeti eleştiren Töre, “muhalefette iken başka iktidarda iken başka” konuştuklarını iddia etti. 
Rum ve Yunanlıların, Kıbrıs’ı Helen devleti haline getirme amacında olduğunu söyleyen Töre, AB’nin ve ABD’nin tutumlarının “Rumları şımarttığını” söyledi. “Güzelyurt verilemez” diyen Töre, Rumların ENOSİS hedefi olduğu sürece, birleşik Kıbrıs olamayacağı görüşünü ifade etti. 
Kıbrıs’ta savaş istemediklerini söyleyen Töre, bazı kesimlerin “ne olursa olsun çözüm” isteğinde olmasını da eleştirdi.
Kabine değişikliği yapılarak, hükümetin ömrünün uzatılmaya çalışıldığını iddia eden Töre, halkın hükümete güvenmediğini ileri sürdü. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2014, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473