banner564

Faturalar hükümetten

Nazım Çavuşoğlu, belediyeler sıkıntıya girmesin diye Türkiye’den gelen su için1 Eylül’e kadarki sürede 3 milyon TL ödeme yaptıklarını açıkladı

 Faturalar hükümetten
banner598
Emir ERTORUN
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı.
Meclis’te konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den 1 Eylül’e kadarki sürede gelen su için hükümetin 3 milyon TL ödediğini açıkladı. 
Çavuşoğlu, ödemeyi belediyelerin sıkıntıya girmemesi için yaptıklarını kaydederek, ödenmemiş fatura bulunmadığını ifade etti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında, Hukuk ve Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi’nin “Zeytinlik’te Vakıflar İdaresi’ne ait emlağın Murat Girgen adına kaydedilmesi, karşılığında Gönyeli’de Murat Girgen adına kayıtlı emlağın Vakıflar İdaresi’ne koçan edilmesine ve İstibdal Fonu hesabına 30 bin sterlin ödenmesinden oluşan bu işleminin onaylanmasına ilişkin kararı” oy çokluğu ile onaylandı. 

Angolemli: KHK için için çürüyor
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli iç tüzük gereği söz alarak Kamu Hizmeti Komisyonu hakkında konuştu.
Angolemli, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun için için çürüdüğünü ve kurumun giderek güven kaybına uğradığını kaydetti.
Eğitim Bakanlığı’nın din dersi öğretmenliği için açtığı münhal sonucu yazılı sınavda 1’inci gelenin önce sözlü sınava çağrıldığını sonra da saatler kala sınavın ertelendiğini belirten Angolemli, sınavın neden ertelendiğine ilişkin bir açıklama bile yapılmamasını eleştirdi.


Berova: Sorulara itiraz geldi
Angolemli’yi yanıtlamak üzere Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, KHK’ya soru bankası oluşturulması için Türkiye’den sorular aldıklarını, bu sorulara itirazlar gelmesi üzerine değerlendirme yapmak için sınavı ertelediklerini, tek amaçlarının araştırma yapmak olduğunu dile getirdi.
Daha sonra Hukuk ve Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, Zeytinlik’teki Vakıflar İdaresi’ne ait emlakla ilgili raporu okudu. 

Soyer: Takvim ötelendi mi 
CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer söz alarak, Meclis’in yasama günü olmasına rağmen komitelerden gelen ihtiyaç duyulan yasaların nerede olduğunu sordu.
Hükümet yasa gücünde kararnameler üretirken, Meclis açıldıktan sonra komitelerden hiçbir yasa gelmemesini eleştiren Soyer, TC ile imzalanan protokolde yer alan takvimlendirilmiş hiçbir maddenin yerine getirilmediğini söyledi. 
Soyer, protokolde aralık ayına kadar yapılması öngörülen birçok madde bulunduğuna dikkati çekti ve hükümetin düzenlediği basın toplantısında TC ile görüşerek takvimi öteleyeceklerini dile getirdiklerini hatırlatarak, “Görüşme yapıldı mı, takvim ötelendi mi, bunu kamuoyuna açıklamak zorundasınız” dedi.

Çakıcı: Hükümetin eli boş
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, hükümetin bu kadar çok yasa geçirmesi gerekirken Meclis’e hâlâ elinin boş gelmesini eleştirdi.
Hükümet programında da yer alan polisin sivile bağlanması, vatandaşlık yasası, kamu reformu, doktorların özlük haklarının düzenlenmesi, tam gün eğitimle ilgili yasaların nerede olduğunu soran Çakıcı, Meclis’te bunlar gibi önemli şeyler tartışılması gerektiğini vurguladı.


Saner: Kararnamelerle ilgili tasarılar komiteye gelecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de, Meclis’e yasa hazırlamanın bir prosedürü olduğunu belirterek, çalışma affı ve muhaceret affını içeren yasa gücünde kararnamelerin Meclis’in açıldığı gün yasa tasarısı olarak gündemde olduğunu ancak ara emri nedeniyle yeniden çalışma yapıldığını belirterek tasarıların ancak cuma günü komiteye gelebileceğini dile getirdi.
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yasa gücünde kararnameler olayın sadece bir parçası olduğunu, kamu reformu, belediyeler ve protokolde yer alan birçok yasal düzenleme ile ilgili takvim bulunduğunu yeniden hatırlattı ve yeni bir takvimlendirmenin yapılıp yapılmadığını sordu. Soyer, eğer yapılmışsa bunun Meclis’e getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Çünkü bu protokol yasa oldu” dedi.
Su konusuna da değinen Soyer, “su geldi her şey bitti” denilemeyeceğini, restoranlar, eğitim kuruluşlarının, turistik tesisler, fabrikaların girdi fiyatlarının ne olacağını sordu. 

Okullara, otellere ve hayvancılara suda düşük tarife
Tarım Bakanı Çavuşoğlu yeniden söz alarak, gerek okullarda gerekse otellerde ve hayvancılık sektöründe su girdisinin çok önemli olduğu bilinciyle belediye başkanları ile defalarca konuştuklarını belirterek, bu konuda en düşük tarife ile su verileceğinin söylendiğini dile getirdi. Yetkinin belediye meclislerinde olduğunu hatırlatarak, birçok belediyenin telkinler sonucu fiyatlarda revize yoluna gittiğini belirten Çavuşoğlu, bazı belediyelerin ise kayıp-kaçağın çok olduğu ve alt yapı çalışmaları nedeniyle belirledikleri fiyatta direndiğini söyledi.
Genel Kurul’da daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 20 Ekim’deki toplantıda aldığı kararlar görüşüldü. Komite Başkanı, CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin kararları okumasıyla Meclis Genel Kurulu’nun dünkü çalışmaları tamamlandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 06:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473