banner564

Felakete davetiye

Yağışlar geldi, dere yatakları hala temizlenmedi

Felakete davetiye
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Sonbahar aylarına girilmesiyle yağışlı havalarda başladı. Lefkoşa’da önce gece başlayan ve dün sabaha kadar süren sağanak yağışla birlikte tanıdık manzaralar ortaya çıktı.  
Sanayi bölgesi yine göle dönüştü, yine araçlar yollarda mahsur kaldı ve yine işyerlerini su bastı.
Yollarda mahsur kalan vatandaşlara itfaiye ekipleri yardım ederken, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde, Atatürk Stadyumu ışıkları ile Alpet Petrol İstasyonu arasındaki yol su altında kaldı, Gazimağusa’ya gidiş yönü bir süre trafik akışına kapatıldı. Yağışların başlaması ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle vatandaşlar tedirginlik yaşarken, yetkililerin acilen gerekli önlemleri almasını istedi.  

Ders almıyoruz
Geçtiğimiz yıl yaşanan yağışlardan dolayı dört kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın izleri silinmezken,  bu yıl da tehlikeler olabileceği görüldü.
Dere yataklarının temizlenmemiş olması, suyun akışının sekteye uğraması yağışlar karşısında sel riskinin olduğunu gösterirken, Devpa köprüsü olarak bilinen bölgede tehlike çanları çalıyor.
Bölgedeki dere yatağının ıslah edilmediğini ve felakete davetiye çıkardığını ifade eden vatandaşlar, acilen temizlik yapılması gerektiğini dile getirdi. Vatandaşlar, “Yağışlar geçtiğimiz yıl birçok felakete yok açtı. Lefkoşa-Girne anayolunu su basması yüzünden dört gencimiz yaşamını yitirdi. Buna rağmen hala ders alınmadı ve yağışların başlamasına rağmen dereler ıslah edilmedi” şeklinde konuştu.

Sanayi esnafı diken üstünde
Vatandaşlar gerekli önlemler alınmadığı için tedirginlik yaşarken, yağışlardan en çok etkilenen bölgelerden biri olan sanayi esnafı da diken üstünde oturuyor. 
Sanayi bölgesindeki çöp dağları yağışlarla birlikte çevreye yayılırken, hem görüntü kirliliği neden oluyor hem de insan sağlığı için riskli bir durum oluşuyor. Bölgede ayrıca istisnasız her yağıştan sonra işyerlerini su basıyor, yollar göle dönüyor.
Çevreye yayılan çöpler su giderlerinin ve derelerin tıkanmasına neden olurken,  her yağış sonrası ortaya çıkan bilindik manzaralar vatandaşları isyan ettiriyor.

En çok yağış Kantara’ya
Bu arada Meteoroloji Dairesi, önceki sabah ile dün sabah arasındaki 24 saatte en çok yağışın Kantara’ya düştüğünü açıkladı.
Daireden yapılan açıklamaya göre, 22-23 Ekim 08:00 – 08:00 saatleri arası gerçekleşen yağışların yörelere göre dağılımı şöyle:
“Kantara 62 kg/m², İskele 52 kg/m², Lefkoşa 39 kg/m², Taşkent 26 kg/m², Alayköy 23 kg/m², Tatlısu 22 kg/m², Yakın Doğu Üniversitesi 17 kg/m², Değirmenlik 16 kg/m², Alevkaya 14 kg/m², Sandallar 12 kg/m²”
Yağış alan diğer yörelerde ise 1 ile 11 kg/m² arası yağış kaydedildiği bildirildi.

Geçitkale’ye yıldırım düştü
Geçitkale Belediyesi binasının yakınlarına yıldırım düştüğü bildirildi.
Geçitkale Belediyesinden yapılan açıklamada, bölgede önceki gün öğle saatlerinde yağmur başladığı ardından belediye binasının akınlarına yıldırım düştüğü, yıldırım düşmesi sonucu, Belediye kayıt sistemi, santral, televizyon, dağıtım hatları ve  buzdolabı kullanılmaz hale geldi. Hasarın 18 bin TL civarında olduğu kaydedildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473