banner564

Felaketin perde gerisi 

Karayolları Dairesi’nin Lefkoşa- Girne yolu üzerinde yapılan çalışmalardan bihaber olduğu, projenin kimin tarafından yönetildiğinin bilinmediği savunuldu 

Felaketin perde gerisi 
banner598

 İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) tarafından 5 Aralık 2018 gecesi Lefkoşa -Girne Anayolunun Ciklos mevkiinde meydana gelen taşkın olayı ile ilgili hazırlanan değerlendirme raporu ile ilgili, KTMMOB’da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda yaşanan felaketle ilgili önemli bilgiler aktarıldı, Karayolları Dairesi’nin Lefkoşa- Girne yolu üzerinde yapılan çalışmalardan bihaber olduğunu, projenin kimin tarafından yönetildiğinin bilinmediği savunuldu. 

İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, toplantı başında yaptığı konuşmada, konu hakkında bilimsel bir çalışma yapılmasını toplumsal bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti.
Olayla ilgili değerlendirme raporunu birilerini rencide etmek veya siyasi bir malzeme olarak kullanılması maksadıyla hazırlamadıklarını belirten Yağcıoğlu ancak raporun siyasi malzeme olarak kullanıldığını gördüklerini ve bundan rahatsızlık duyduklarını söyledi.
Taşkının yaşanmasında bir mühendislik hatasının bulunup bulunmadığı konusuna karşılık Yağcıoğlu, “Boğaz deresinden gelen su drene edilemedi ve yolun üzerine çıktı. Gördüğümüz kadarıyla ana sorun budur. Buradaki mühendislik hatası menfezlerin tasarımındadır. Menfezlerin tasarlanması mühendislik olayıdır ve bizim gördüğümüz kadarıyla menfezler herhangi bir istatistik veriye göre tasarlanmış menfez değildir” dedi.
Yağcıoğlu, oda olarak yol çalışmasıyla ilgili 21 Mayıs’ta proje talep ettiklerini ancak kendilerine iletilmediğini belirtti.

Proje vize için gelmedi
Teknik ekibin üyelerinden Yapı Mühendisi Bora Kutruza, Karayolları Dairesi’nden Lefkoşa Girne Anayolu ile ilgili eski ve yeni tüm proje ve teknik şartnameleri talep ettiklerini ancak ya İMO’ya herhangi bir belge gönderilmediğini ya da Daire’nin elinde istedikleri projelerin bulunmadığını savundu.
Tüm alt ve üst yapı projelerinin vizelenmesi gerekliliğinin bulunduğunu anımsatan Kutruza, konu yol ile ilgili Oda’ya herhangi bir proje gelmediğini dolayısıyla öngörülen çalışmanın değerlendirmesinin de yapılamadığını söyledi.
Kutruza, Karayolları Dairesi’nin Lefkoşa- Girne yolu üzerinde yapılan çalışmalardan bihaber olduğunu, projenin kimin tarafından yönetildiğinin bilinmediğini savundu. 

Korkuluklarda eksiklikler
Yapı Mühendisi Hüsnü Coşan ise, dere yatakları, menfezler ve yol güvenliği ile ilgili bölgeye 5 inceleme gezisi düzenlediklerini, yol kenarı korkuluklarında bir takım eksiklik ve noksanlıklar da tespit ettiklerini kaydetti. 

Sıkıntılar tespit edildi
Lefke Avrupa Üniversitesi’nden (LAÜ) Geoteknik Mühendisi Abdullah Ekinci, menfezin ilk bölümünün 1986’da, ikinci ve üçüncü kısımlarının da 1998’den sonra yol genişletme çalışmalarına bağlı olarak inşa edildiğini anlattı.
LAÜ’den Hidrolik Mühendisi İbrahim Bay ise, değerlendirme raporu hazırlanırken İrlanda ve İngiltere’de altyapı inşaatlarının projelendirilmesinde baz alınan yağış miktarlarının kullanıldığını, İngiltere ve İrlanda’da proje hesaplamalarının günlük metrekareye 1300 mm (1.3 metre) yağış düşünülerek yapıldığını bundan dolayı benzer olaylar yaşamadıklarını, 5 Aralık’ta yağış miktarının metrekareye 178 mm olmasına rağmen bölgede su taşkını yaşandığını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474