banner564

Gerilim olmasın

Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in ziyaretinde konuşan Akıncı; doğal gaz konusunda Rumlara bir kez daha işbirliği çağrısı yaptı

Gerilim olmasın
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hidrokarbon konusunda 3 seçenek bulunduğunu kaydetti ve bunları “tek yanlı  kazı  çalışması yapılmaması, ortak bir komite kurup birlikte hareket etme ve bugün olduğun gibi karşılıklı kazılar yapma olarak sıraladı. 
Kıbrıs Türk tarafının tavırlarının Rum tarafına bağlı olarak geliştiğini ifade eden Akıncı,  kimsenin kendilerini suçlamaması gerektiğini, şu an bu konunun Rum tarafının istediği şekilde olduğunu belirtti.
Akıncı, “Ortaklaşma yok, moratoryum yok. O zaman herkes kendi yolunda gidecektir, akıl yolunda buluşmak herkese daha yararlı bir ortamı yaratmaya adaydır, 9 Ağustos’da yine bu ortak akıl yolunda buluşmayı önereceğim, umarım yeterli karşılığı bulur” dedi.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  de, Akıncı’nın Rum Yönetimi’ne yaptığı “doğal kaynaklarının  kurulacak ortak komite tarafından değerlendirilmesi” yönündeki teklifini desteklediklerini belirtti.

Görüşmeye kimler katıldı?
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'i kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11:30’da gerçekleşen görüşmede, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Özel Danışmanı Ömer Gökçekuş ile  Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı & Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani  de hazır bulundu.

Dönmez: Akıncı’nın teklifini destekliyoruz
Ziyarette  konuşan konuk Bakan Fatih Dönmez, KKTC’deki enerji konusunda öteden beri devam eden temasları olduğunu kaydetti ve arz güvenliğine katkı sağlamak bağlamında KKTC’yle  hem teknik hem de ekonomik işbirliklerinin artarak devam ettiğini söyledi.
 KKTC’de yaşayan soydaşlarının hak ve menfaatlerinin sonuna  kadar yanında olduklarını hem Cumhurbaşkanı Akıncı’ya hem de KKTC’li bakanlara aktardıklarını dile getiren Dönmez, Rum Yönetimi’nin adanın tek hakimi ve tek yöneticisi olarak kendisini görmesini ve tek taraflı adımlarını kabul etmediklerini söyledi ve bu kapsamda Akıncı’nın yaptığı “doğal kaynaklarının  kurulacak ortak komite tarafından değerlendirilmesi” yönündeki teklifini desteklediklerini belirtti.

Akıncı: Bu kötü gidişi değişebiliriz
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Doğu Akdeniz’deki enerji yatakları konusunu barışa huzura hizmet eden bir araç olarak değerlendirmek gerektiğinin altını defalarca çizdiğini hatırlattı ve Dönmez’in de bunu vurgulamasından ve barış mesajlarını gözlemlemekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Petrol yatakları konusunun  tarih boyunca bölgede ve özellikle  Ortadoğu’da hep toplumları ayıran savaşlara vesile olan unsurlar olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu kötü talih bölge halklarının kaderi değildir, coğrafyayı değişemeyiz ama bu kötü gidişi değişebiliriz, yeniden tanımlayabiliriz” dedi.
Rum tarafının, 9 Ağustos’ta yapılacak görüşme sonrasında konuya bir daha bakma ihtiyacı duymasını temenni etiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yabancı diplomatların da  bu öneriyi çok yerinde ve kolay öldürülemeyecek bir öneri olarak nitelendirdiğini dile getirdi.
Akıncı, “Umarım böyle olur, Biz Türkiye ile bu akılcı yolu yürümeye davam edeceğiz, ama herkes de şunu bilecek ortaklaşma fikrine Rum tarafı inat ve ısrarla yanaşmayacaksa ve kendi yolunu yürüyecekse bizlere de kendi yolumuzu yürümekten başa alternatif bırakmadıklarının da bilincinde olacaklar” diye konuştu.

Hidrokarbon konusunda 3 seçenek

Bu olaya baktığı zaman 3 seçenek gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, 2015 yılında müzakereye başlarken Rum Lidere ‘Hidrokarbon meselesi geçmişte müzakerelerin sonlanmasına sebep olmuştu; Barbaros Hayrettin geldi diye müzakere masasını terk eden siz oldunuz. Müzakere süreci başlıyor yine mi bu tek yanlı çalışmalar devam edecek” dediğini ve “Hayır, bu yönde herhangi bir girişimimiz olmayacak, en azından görünür gelecekte” yanıtı aldığını anlattı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474