banner564

Gönüllerdeki  rakam net 3 bin 

Vatandaşlar, asgari ücrete yapılan yüzde 20 artışın, dar gelirlinin geçim sıkıntısına çare olmayacağını savunuyor

Gönüllerdeki  rakam net 3 bin 
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi ve işveren taraflarının önerilerinin değerlendirilmesi ile belirlenen yeni asgari ücret yetersiz bulundu.
Yeni asgari ücret brüt 3 bin 150, net 2 bin 740 TL olarak belirlenirken, döviz krizi ve yapılan zamlar karşısında mağdur olan vatandaşlar, yapılan artışın yetersiz olduğunu söyledi.
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, günümüz şartlarında asgari ücretin 3 bin Türk Lirası’nın altında olmaması gerektiğini ifade etti.
Ev kiraları, zamlar, döviz krizi, mutfak masrafları, okul giderleri ve benzeri giderleri göz önünde bulundurarak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, yeni asgari ücretle bile geçinmenin imkânsız olduğunu söyledi.

Vatandaş Ne Dedi…? Vatandaş Ne Dedi…?

Mehmet Kadiri:
Asgari ücret 2 bin 740 TL oldu. Bu asgari ücreti belirleyen ve bu şartlarda bu topluma böylesi bir ücreti layık görenler bir ay bu parayla geçinmeye çalışsınlar bakalım kolay mı? Belirlenen parayla yaşamı idame ettirmek çok zordur. 3 bin TL’nin üzerinde bir rakam olmalıdır ki vatandaş geçinebilsin. Eğer anne baba ve aileler olmasa kesinlikle bu parayla geçinmek mümkün değildir. Kira, elektrik, su ve mutfak masraflarına bile yetmeyen bu parayla insanlar çocuk okutmaya da çalışıyor. Ben emekliyim ve ne tahsilde çocuğum var ne de ev kiram var ancak geçinemiyorum. Asgari ücretle çalışan insanlar nasıl geçinsin? Asgari ücretlilerin biraz daha fazla düşünmeleri gerekiyor. Bu yapılan artış sonrasında bizleri yeni bir zamlar bekliyor. Devlet vermeden almaya devam ediyor.

Selçuk Ekendal:
Asgari ücrete bir artış yapıldı ancak bu artışa rağmen vatandaş asgari ücretle geçinemeyecek. 2 bin 740 TL bir evin mevcut pahalılıkta aylık mutfak masrafına bile yetmeyen bir rakamdır. Bu insanlar elektrik, su ve özellikle kiracı ise geçinebilmesi için asgari ücretin minimum bugünkünün iki katı olmalıdır. Mevcut asgari ücret kesinlikle geçinmek için yeterli değildir. Özel sektörde çalışanlara hükümet ek bir gelir desteği vermelidir. En basit yemeği yapacak olsan ödenen para 100 TL’nin altında olmuyor. Ayrıca piyasada fiyatlar sürekli artmaktadır. Asgari ücrete bir artış yapıldı ancak hemen ardından temel gıdalara hükümet tarafından yeni bir zam yapılacağını biliyoruz.

Hasan Okur:
Asgari ücrete yapılan zam hayat şartlarına göre pek yeterli değil. Kiralar Bin liradan başlıyor ve bu artış kesinlikle yeterli değildir. Asgari ücretin hayat şartları göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilip ona göre belirlenmesi gerekmektedir. Bu artış sonrasında bizleri yeni zamlar bekliyor herkes hazırlıklı olmalıdır.

Zamir Doğan:
Asgari ücret mevcut pahalılıkta kesinlikle yetersizdir. Asgari ücrete yapılan artış bizlere yeni zamların haberini verdi. Bu artış gösteriyor ki kesinlikle gaz, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara yeni bir zam uygulanacak. Üç çocukla geçinmeye çalışıyorum. Hayatımızı idame ettirebilmek için mutfak masraflarımızdan kısıyoruz. Asgari ücretin mevcut şartlarda üç bin üzerinde olması gerekiyor.

Hasan Kul:
Asgari ücret 2 bin 740 TL oldu ancak bu parayla Kıbrıs’ta geçinmek çok zor. Kiralar çok yüksek ve buna mutfak masrafı, ulaşım masrafı ve sağlık masrafı da eklenince kesinlikle geçinmek imkânsız. Asgari ücretin 3 bin TL’nin üzerinde olması gerekiyor ki bu ücretle çalışan kişiler geçinebilsin. Bu artış bizlere yine tüp, elektrik ve su gibi giderlere zam yapılacağını gösteriyor. Devlet bu artışı boş yere yapmadı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474