banner564

Halkın görüşüne sunulacak

Bakan Baybars, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na yönelik taslak planın 10 gün içinde hazır olacağını belirtti

Halkın görüşüne sunulacak
banner598

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na yönelik taslak planın, 10 gün içinde halkın görüşüne sunulacağını açıkladı. 
Baybars, vatandaşlardan alınacak görüşlerle taslağın revize edilip onay aşamasına geçileceğini belirterek, “Öngörümüz, halkımıza taahhüt ettiğimiz gibi yılsonunda bu planın yürürlüğe girmesidir” dedi. 
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, hedeflerinin “Ülkesel Fizik Plan” çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmayı, planlı yaşama geçmeyi ve çevreye duyarlı bir şehir planlaması yapmayı içerdiğini belirtti. 
Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Baybars, Şubat 2018’de göreve geldikten sonraki dönemle birlikte “Ülkesel Fizik Planı” çerçevesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

“Aktif 6 tane imar planını yürütüyoruz”
Hedeflerinin “Ülkesel Fizik Plan” çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmayı, planlı yaşama geçmeyi ve çevreye duyarlı bir şehir planlaması yapmayı içerdiğini kaydeden Baybars, taahhütlerinin bir önceki hükümet döneminde nasılsa bu hükümet döneminde de aynı şekilde hükümet protokolünde yer aldığını belirtti. 
Baybars, İçişleri Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi olarak Mehmetçik’te, Lefke’de, Beyarmudu’nda, Dikmen’de, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi bölgeleri için aktif 6 tane imar planını yürüttüklerini belirtti. 

“Yerel yönetimlere katkısını önemsiyoruz”
Özellikle yerel yönetimlerin imar planlamasına katkısını önemsediklerini belirten Baybars, Ocak ayında her üç belediyeyle, İçişleri Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi’nin iş birliği protokolü imzaladığını ifade etti. 
Baybars, şöyle devam etti: 
“Bu protokolde şu ortaya kondu: Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı bir ekip çalışması olacak, yani bu planı yapan sadece Şehir Planlama Dairesi ekipleri olmayacak, hem Mağusa, hem İskele, hem de Yeniboğaziçi Belediyesi’nin imar ekipleri bu çalışmaya dâhil edilecek ve birlikte kolektif bir çalışma sunacağız dedik. Burada belediyelerimiz sadece plana katılımcı olmuyor, Şehir Planlama Dairesi ile birlikte bizatihi planın yaratıcısı konumunda oluyordu. Tüm bu çalışmalar sonrasında haliyle ortaya bir taslak plan çıktı. Hem yerel yönetimlerin görüşleri, hem kurum, kuruluşların görüşleri, hem de Şehir Planlama Dairesi Plancılarının planlamaya dair öngörüleriyle ilgili bir taslak plan oluştu. Bu süreçte, yeri geldi belediyelerin bazı talepleri biraz daha geride durdu, yeri geldi Şehir Planlama Dairesi’ndeki plancı arkadaşlarımızın ortaya koyduğu veriler biraz daha geride durdu. Bir ortak akıl sonucu bir denge oluşturulmaya çalışıldı. Taslak Plan, önümüzdeki 10 gün içerisinde halka açık danışma toplantısı düzenlenerek, sadece ekonomik örgütlere, çevre örgütlerine ve bölgede olan kurum-kuruluşlara değil, aynı zamanda bölge halkının da görüşüne sunulacaktır.” 

“Verimli tarım topraklarımızı korumamız gerekiyor”
Bazı bölgelerin imara kapatılacağı ve belediyelerin itirazları konusundaki çıkan haberleri de değerlendiren Bakan Baybars, şunları söyledi: 
“Aslında bu planlar hiçbir zaman arsaları, imara açık alanları imara kapatmaz. Mevcut taslakta yer alan düzenlemelerde eğer tarla nitelikli ise ki biliyorsunuz tarla ile arsa arasında fark vardır. Tarla, tarımsal veya hayvancılık, çiftçilik maksatlı arazilerdir. Buraları koruyacağız. Arsa niteliğindeki arazileri imara kapatmıyoruz. Bir kere bu yanlış algıyı düzeltmek gerekiyor. Hiçbir zaman hiçbir plan zaten kazanılmış haklara dokunduğu için arsaları imara kapatmaz. Mağusa’da çok büyük bir problem yok ama özellikle İskele ve Yeniboğaziçi tarafında verimli tarım toprakları vardır. Bu verimli tarım toprakları 2000’li yıllarda Tarım Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla birinci, ikinci ve üçüncü derece verimli tarım toprağı olarak ayrılmış topraklardır. Bizim bir toprak koruma yasamız yok, toprak koruma yasamız olmadığı için şu anda Tarım Bakanlığı’nın bize söyleyebildiği, üretmek için ihtiyacımız olan topraklarımızı korumalıyızdır. Tüm bunları düşündüğümüz zaman Tarım Bakanlığı’ndan aldığımız veriler ışığında tarım topraklarını bu şekilde değerlendiriyoruz. Arsa niteliği taşıyan hiçbir bölgeyi aslında imara kapatmıyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474