banner564

Halkın hislerine tercüman oldu

Çavuşoğlu, İİT üye devletlerine, su konusunda işbirliği yapma ve izolasyonların kaldırılması yönünde somut adım atma çağrısı yaptı

Halkın hislerine  tercüman oldu
banner598
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) üye devletlerine, su konusunda işbirliği yapma ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde somut adım atma çağrısında bulundu.
Nazım Çavuşoğlu, İstanbul’da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı’nda bir konuşma yaptı.
Nazım Çavuşoğlu, konuşmasında, su konusunda tüm ülkelerin işbirliğinin zaruri olduğunu, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Kıbrıslı Türkler için gurur vesilesi olduğunu kaydetti. 

Kuzey Kıbrıs’ın su eksikliğini fazlasıyla hisseden bir ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, içme ve kullanma suyunun hemen hemen tamamı yeraltından sağlanan Kuzey Kıbrıs’ta yer altı su kaynaklarında azalma ve tuzlanma yaşandığını belirtti. Çavuşoğlu, bu kaynaklardan yıllık olarak 27 milyon metre küp su çekilip, 28 belediye ile 166 köye dağıtıldığını ifade etti.
Su Master Planı kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde KKTC’de 2025 yılı içme ve kullanma suyu ihtiyacının yılda 44 milyon metre küp, 2035 yılında ise 54 milyon metre küp öngörüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, mevcut su kaynaklarının öngörülen ihtiyaç için hem miktar hem de kalite açısından yetersiz olduğunu vurguladı. 

Müzakereler son şans
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Çavuşoğlu, 11 Şubat 2014 tarihli Kıbrıs’taki liderlerin ortak açıklamada da öngörüldüğü üzere, adadaki iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu ve iki eşit statüde kurucu devletten oluşan bir federasyon kurulması amacıyla yürütülen müzakerelerin söz konusu zeminde bir anlaşmaya varılması bakımından son fırsat olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2016, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473