banner564

Hastalar Çaresiz ! Acil önlem çağrısı 

Çok sayıda ilaç eksikliği yaşandığını açıklayan Eczacılar Birliği, hastaların çaresiz kaldığına dikkat çekti 

Hastalar Çaresiz ! Acil önlem çağrısı 
banner598

Eczacılar Birliği, son haftalarda ilaç eksikliğinin arttığını belirterek, hastaların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Hastaların ilaca ulaşabilmek için eczaneleri tek tek dolaşmak zorunda kaldığını, buna karşın bazı aradığı ilacı bulamadığını duyuran birlik yönetim kurulu, hükümete ‘acil önlem’ çağrısı yaptı.

Eczacılar Birliği Türkiye’den gönderilen 8 Aralık 2022 tarihli bilgilendirme yazısıyla KKTC’ye ilaç sevkiyatının durdurulduğunu da açıkladı. Birlik açıklamasında “İlgili yazı elimize geçer geçmez Sağlık bakanlığı ile görüşmeler yapılmış ve Türkiye mercileri ile görüşülerek ihracat yasağının kaldırılmasını talep etmiş bulunuyoruz” denildi.

Tedarikte sıkıntı var
Ülkede birçok hastalık için gerekli ilaçlar bulunmuyor. İlaç tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanırken, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB), ilacın tasarrufu olamayacağını belirterek, eksikliklerin, sağlık politikalarında yapılacak düzenlemelerle azaltılabileceğini, hatta önlenebileceğini kaydetti.
Birlik yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son aylarda ülkede ilaç tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşandığı savunularak, “Yaklaşık olarak bir yıldır devam eden sıkıntılar, son birkaç haftadır artık tolere edilemez bir hal almıştır” denildi.

Hastalar eczane eczane dolaşıyor
Açıklamada, “Hastalar, ilaca ulaşabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalmakta, eczacılarımız ise ilaç temin edebilmek için sürekli olarak gerek depolardan gerek diğer eczanelerden eksik ilaçları soruşturmakta ve hastalarını mağdur etmemek için ellerinden geldiğince ilaç temin etmeye çalışmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye birçok ülkeye ilaç ihracat yasağı getirdi
Açıklamada, 8 Aralık tarihinde KKTC’de faaliyet gösteren ecza depolarına gönderilen bilgilendirmeyle birlikte, piyasada bulunan ilaçların büyük kısmının temin edildiği Türkiye Cumhuriyeti’nin, aralarında KKTC’nin de bulunduğu birçok ülkeye ilaç ihracat yasağı getirdiği öğrenildiği belirtildi.
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nin, toplum sağlığını tehlikeye atan bu durum karşısında, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile gereken görüşmeleri yaptığı ifade edilen açıklamada, konunun Türkiye Cumhuriyeti mercileri ile görüşülerek, ihracat yasağının ivedilikle kaldırılması konusunda talepte bulunulduğu kaydedildi.
İlaç eksikliğinin en önemli nedenlerinden olan Türk Lirası’ndaki değer kaybının, her geçen gün arttığı, ilaca yapılan zamların ilaç üretimini rahatlatmak konusunda yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Döviz kurları karşısında, ambalaj maliyetlerini dahi karşılamakta zorlanan firmalar, hayat pahalılığının da üretim maliyetlerine yansıtılması nedeniyle çıkmaza girmiştir ve ne yazık ki bu çıkmazın bedelini de halkımız sağlığıyla ödemektedir. İlk kez 2022 yılında, üretici firmalara Euro karşılığı Türk Lirası bazında yapılan ödemelerde döviz kurları üç kez düzenlenmiş olmasına rağmen hala şu anda 1 Euro karşılığı 7.84 ₺ ödeme yapılması nedeniyle güncel döviz kurunun çok altında kalmaktadır.”

Yılın son zammı 20 Aralık’ta uygulanacak


Bu düzenlemeler neticesinde ilaçların bir yılda üç kez zam almasına rağmen üretim maliyetlerinin karşılanamamasından dolayı piyasadaki ilaç eksikliğinin giderilemediği ifade edilen açıklamada, bu zamlardan 2022 yılı için sonuncusunun, 20 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ndeki eczanelerle eş zamanlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eczanelerinde de uygulanmaya başlanacağı kaydedildi.

Piyasada eksik olan başlıca ilaçlar:
- Çocuklar için antibiyotik şuruplar (Macrol, Klacid),
- Domuz gribi tedavisinde gerekli olan Enfluvir, 
- Varis ve hemoroid tedavisi için kullanılan Daflon,
- Yüz felci, uçuk tedavisinde kullanılan Zona, Valtrex,
- Alerjik rinitte kullanılan bazı kortizon içeren burun spreyleri,
-Migren atak ilaçları.
Foto>ilaç
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474