banner564

Hedef belli

Tatar, Yunanistan ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın Kıbrıs siyasetinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını belirtti

Hedef belli
banner598

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iki ülkenin menfaatine yönelik gelişmeler sağlayabileceğini ancak Kıbrıs meselesinin bunların dışında olduğunu; Türkiye’nin Kıbrıs siyasetinde herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in “adada kalıcı ve adil bir çözüm için iki devletli dışında bir çözüm yolu olmadığı” söylemine dikkat çeken Tatar, yeni siyasete verilen tam desteğin Kıbrıs Türk halkı için çok değerli olduğunu kaydetti. 
Tatar, önceki gün “Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Paneli”nde konuşan Güler’in “iki devletli çözüm konusunda herhangi bir tereddüt kalmadı” ifadesine vurgu yaparak, Türkiye’nin garantörlüğünün yaşamsal önemi olduğunu belirtti.
Güler’in uluslararası camiaya adada çözüm odaklı şekilde, iki tarafa eşit davranması çağrısını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, yeni ve milli siyasetin güçlenmesi için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ve Avusturalya temasları ile son gelişmeleri TAK muhabirine değerlendirdi. 
Avusturalya temaslarına da değinen Tatar, ziyaretin yankılarının devam ettiğini belirterek, özellikle bir bakanla görüşmesi üzerine Rum tarafının Avusturalya hükümetiyle yaptığı yazışmaların devam ettiği bilgisini aldığını belirtti. Avusturalya hükümetinin “kimsenin kendi toplumuyla görüşmesine engel olmayacağı” yönünde bir cevap verdiğini öğrendiğini söyleyen Tatar, bundan duyduğu memnuniyeti paylaştı. 
Tatar, KKTC olarak Avusturalya’da resmi bir toplantı yapmadıklarını ancak ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın bu sıfatla oraya gidip halkıyla bir araya geldiğini ifade etti. 

“Ortak zemin yok”
Ülkedeki son gelişmeleri de değerlendiren ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs konusundaki Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görev süresinin uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Tatar, bu konuda pozisyonlarının aynı olduğunu kaydetti. 
Holguin’in görev tanımının “görüşme süreci için ortak bir zemin olup olmadığını araştırmak” olduğunu hatırlatan Tatar, bu görev tanımının dışına çıkılmaya çalışıldığı izleniminde olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Diğer taraftan ‘görev süresinin uzatılmasını bekliyoruz’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Ortak zemin yoksa neyi uzatacaklar? Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz kabul edilmeden müzakerelere geçmeyeceğiz. Bu pozisyon aynen devam ediyor.”

“Mali Protokol’de yer alan projelerin hayat bulması önemli”
Cumhurbaşkanı Tatar, dün imzalanan “2024 Yılı TC ile KKTC Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”nın hayırlı olmasını da diledi.
Protokolün hazırlanması konusunda çok sayıda insanın emeği olduğunu kaydeden Tatar, protokolde yer alan projelerin hayata geçirileceği oranda ekonomiye katkıda bulunulacağını belirtti.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Öz
Öz - 2 ay Önce

Madde 1. Kıbrıs bir AB devletidir.
Madde 2. Kıbrıs toprakları AB topraklarıdır.
Madde 3. Kıbrıslı Türkler AB vatandaşlarıdır.
Madde 4. Nasıl Avustralya’da Kıbrıslı Türkler denirse, öz yurtlarında da Kıbrıslı Türklerdir. Avustralya’da Kıbrıslı Türk, Kıbrısta Kıbrıs Türkü olmaz.
Madde 5. Kıbrısın gerçekleri BMGK kararlarıdır.
Madde 6. Garantörlük tüm taraflar için Kıbrıs Cumhuriyeti içindir. Tarafların hak iddia edeceği bir statü değildir.
Made 7. Uluslararası düzeyde çözüm için müzakere, BM in uluslararası kararlarına göre olur.Kişilerin isteklerine göre değil.

KKTC
KKTC - 2 ay Önce

Kibrisi ikiye bolen A.B dir.

Vatandas.
Vatandas. - 2 ay Önce

Elektrik , su ve huzuru olmayan Devletlerin hedefi olmaz.

Ck
Ck - 2 ay Önce

Umarım en kısa zamanda çözüm olur !!!!! Bıktık artık..... insan gibi yaşamak istiyoruz.....

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 ay Önce

Bugün Elektriksizlik ve Susuzluktan Grak Grak eden Sorunlar yumağı KKTC’nin hedefi bir SİNGAPUR olmak değilimiydi yani ??

SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474